Categorieën
Begrippen Narcisme

Een cerebrale narcist en hoe ermee om te gaan

Een beetje “narcisme” is natuurlijk. Het zou zelfs gezond zijn, zeggen sommigen, maar wat bedoel je dat met “een cerebrale narcist”. Als je egoïstische eigenschappen in jezelf kunt herkennen (dan reflecteer je en voel je je ook niet superieur aan anderen), dan ben je waarschijnlijk geen echte narcist.

Klinisch gediagnosticeerde narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) is eigenlijk zeldzaam, en mensen die het hebben, geloven niet dat er iets mis is met hun gedrag.

Classificaties

Hoewel er verschillende soorten narcisten zijn, zijn veel van hen geen klinische termen die door onderzoek zijn gevalideerd. Volgens psycholoog Perpetua Neo, DClinPsy, zijn deze classificaties gebaseerd op patronen die artsen in de geestelijke gezondheidszorg opmerken bij narcistische patiënten.

Een van die classificaties is cerebraal narcisme.

Wat is een cerebrale narcist? “Cerebraal narcisme wordt waargenomen bij een persoon die probeert zijn narcistische voorraad te krijgen door slim te zijn en zijn grote intellect rond te flitsen”, vertelt psycholoog en narcisme-expert Ramani Durvasula, Ph.D..

Ze hebben de onderscheidende NPD-eigenschappen, zoals gebrek aan empathie, recht en grootsheid, maar met name cerebrale narcisten oefenen hun macht uit en krijgen hun waardering door anderen te slim af te zijn.

Tekenen dat je met cerebraal narcisme te maken hebt:

1. De cerebrale narcist moet intellectueler lijken dan alle anderen.

Cerebrale narcisten zullen in een regelmatig gesprek ingewikkelde, technische woorden gebruiken. Deze narcist vindt altijd een manier om bij naam naar boeken, auteurs en theorieën te verwijzen; of praat voortdurend over ideeën die zijn ingekaderd als nieuw en baanbrekend. “De meeste mensen zijn er vaak behoorlijk door geïntimideerd omdat ze op zo’n technische manier over dingen praten”, zegt Durvasula. “Je ogen worden glazig, of je bent overweldigd door hun ‘schittering’.”

2. Een cerebrale narcist wil in het middelpunt van de belangstelling staan.

Een van de kernkenmerken van narcisten is de constante behoefte aan aandacht, schrijft therapeut Margalis Fjelstad, Ph.D.. Vooral cerebrale narcisten zullen mensen afsnijden of erover praten, omdat ze denken dat wat ze te zeggen hebben slimmer en belangrijker is.

Ze hebben de neiging het gesprek te monopoliseren en zien er verveeld of minachtend uit als er iemand spreekt die ze niet als bekwaam of slim beschouwen – en dat is zo ongeveer iedereen. Ze lijken op deze manier op conversatie-narcisten.

3. Een cerebrale narcist is pretentieus.

Als onderdeel van hun recht en superioriteitscomplex zijn cerebrale narcisten meestal snobistisch en elitair. Over het algemeen zullen ze opscheppen over waar ze naar school zijn geweest, het soort diploma dat ze hebben, en schijnbezigheden die ze als ‘gewoon’ beschouwen, zoals eten in een restaurantketen of op vakantie gaan in een middelklassehotel. Ze kunnen ook iemand spotten of bespotten omdat hij een woord verkeerd uitspreekt of verkeerd gebruikt.

Nog een paar eigenschappen om naar te zoeken bij elke narcist, inclusief cerebrale eigenschappen:

Gebrek aan empathie Rechtvaardigheid Grandiositeit Arrogantie Overgevoeligheid voor kritiek Minachting

Cerebrale narcist vs. somatische narcist

Somatische narcisten zijn fysiek oppervlakkige en ijdele narcisten. Hun superioriteit en gevoel van recht zijn gelokaliseerd in hun perceptie van hun fysieke zelf. Ze controleren hun trainingsroutines en eetgewoonten om lichamelijk fit te blijven, omdat ze mensen nodig hebben die hen bewonderen vanwege hun uiterlijk.

Terwijl cerebrale narcisten hun gevoel voor belangrijkheid uit hun geest halen, vertrouwen somatische narcisten op hun lichaam. Dit staat ook los van seksuele narcisten, die geven om fysieke eigenschappen, specifiek in relatie tot vermeende seksuele bekwaamheid.

Hoe om te gaan met een cerebrale narcist in een relatie?

Bij het daten met een cerebrale narcist dat ze zich niet moeten bezighouden met hun intellectuele tirades. Het is immers hun onzekerheid. Het echte genie kan dingen in eenvoudige taal zeggen en zich niet verschuilen achter meerlettergrepige woorden.

Geef prioriteit aan uw eigen behoeften en doe het werk om zeker te zijn van wie u bent, zodat u hun snobistische intellect niet internaliseert. Als je de relatie beëindigt, overweeg dan om een ​​therapeut te zoeken en de stappen te volgen om te herstellen van narcistisch misbruik. Die vind je in het menu.

Advies voor op kantoor:

Op het werk, als ze goed zijn in wat ze doen, laat ze het dan doen. Vermijd overdreven betrokkenheid als het niet nodig of werkgerelateerd is, documenteer misbruik op kantoor en als de cerebrale narcist je baas is, erken dan hun behoefte om een ​​hyperintellectuele status te behouden. Ondanks al hun egocentrische, grootse opschepperij, zijn narcisten eigenlijk erg onzeker en bang om tekort te schieten. Met andere woorden, de narcist is de onzekere, dus sta niet toe dat ze je het gevoel geven dat je minder opgeleid of onbekwaam bent.

Advies voor in een vriendschap:

Als je vriend een cerebrale narcist is, bescherm jezelf dan tegen hun woorden en probeer niet je waarde of intellect te bewijzen. Je zult nooit een discussie winnen of op een punt komen waarop ze toegeven dat je gelijk hebt, dus leer het los te laten. Een cerebrale narcist heeft een publiek nodig.

Om te genezen doe je niet wat nu disfunctioneel is in de samenleving.

De verschillende soorten narcisten leren kennen

Onze kinderervaringen van belang bij het genezen van chronische ziekten

Beweging is belangrijk bij onze genezing van ons lichaamsbeeld.

Somatische visualisatieoefening om symptomen te helpen verschuiven.

8 emotioneel afhankelijke eigenschappen om een narcist aan te trekken!

kenmerken toxische persoon

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren