Wat is somatisch werk?

Wat is somatisch werk?


Er zijn veel soorten somatisch werk. Somatisch werk is in wezen werken met je lichaam, in plaats van alleen met je geest (of gedachten).
Somatisch ervaren (SE), gecreëerd door dr. Peter Levine, is een van hen. SE is gebaseerd op het idee dat trauma dat niet is verwerkt, in ons lichaam vast komt te zitten in de vorm van sensaties en emoties (ook wel intens geladen energie genoemd).

Om de wijsheid van trauma in ons leven te verwerken en te integreren (in plaats van te leven door de bril van ik ben altijd in gevaar), moeten we al die gevangen sensaties en emoties in een veilige ruimte ervaren.
Dit zal ons helpen een nieuw neuraal pad naar onze hersenen te bouwen dat ons leert (zonder erover te praten, omdat veel van het trauma vastzit in het lichaam en niet in de geest) dat we niet langer in die staat van gevaar verkeren waarin we ons bevonden toen we het trauma beleefden.

your somatic emotional body
somatisch werk
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Dit proces omvat veel zachtheid en geduld.

Het proces zorgt ervoor dat het bewustzijn langzaam het lichaam binnengaat om toegang te krijgen tot de emoties en sensaties door een oefening die titratie wordt genoemd.

Titratie is een methode die bij Somatic Experiencing® wordt gebruikt om individuen te helpen genezen van trauma. Het gaat om het ervaren van kleine hoeveelheden leed met als doel de pijn van een eerdere traumatische gebeurtenis of ervaring te verlichten.

Het titratieproces verloopt geleidelijk en langzaam, waarbij de therapeut de reactie van het lichaam en de sensaties die deze oproepen, volgt.
Naast titratie maakt Somatic Experiencing® ook gebruik van twee andere kernstrategieën voor het oplossen van traumagerelateerde energieën: resourcing en pendulatie.

Resourcing is de praktijk waarbij lichaam en geest worden uitgenodigd om zich af te stemmen op gevoelens van veiligheid of goedheid, hoe klein deze ook mogen zijn. Dit proces begint de reis waarbij we het zenuwstelsel leren dat het stress kan ervaren en vervolgens kan terugkeren naar een staat van kalmte.

Pendulatie is de natuurlijke pulsatie tussen staten van uitzetting en samentrekking in het zenuwstelsel. Het is een basisprincipe van het leven, zichtbaar in de eb en vloed van de getijden in de oceaan, de vleugels van vogels die tijdens de vlucht open en dicht gaan, enz. Een veerkrachtig zenuwstelsel is een zenuwstelsel dat heen en weer kan bewegen tussen alertheid en actie, en kalmte. en rust uit zonder in een van beide extremen vast te lopen.

Als we toegang krijgen tot elke sensatie en emotie, ondersteund door een veilige beoefenaar, en onszelf toestaan ​​erop te focussen, integreren we het trauma door het besef te creëren dat het voorbij is en dat we nu veilig zijn.
Somatisch ervaren is een modaliteit die echt mijn leven heeft verbeterd.

Deze geniale modaliteit is wetenschappelijk gebaseerd, maar is ook gebaseerd op oude sjamanistische wijsheid.

Het voelt als de hoogste zelfverbinding en als een zelfliefdevolle oefening. Je kunt het dagelijks voor jezelf gebruiken.

Veel van de tools die ik gebruik vind je in het menu en bio, vrij te gebruiken.

Als je eenmaal bedreven bent in het toegang krijgen tot je eigen emoties en sensaties, is het zo leuk om deze tools te gebruiken.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer