Hoe herken je de taal van een narcist?

Communiceren met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) kan verwarrend zijn. Gezichtsuitdrukkingen komen niet altijd overeen met de situatie. Zelfs wat gecommuniceerd wordt door woorden kan irrelevant of gekmakend aanvoelen. Taal is één van de belangrijkste instrumenten voor manipulatie voor iemand met de diagnose NPD.

 

 

Sommigen zijn oplichters, serie-moordenaars, verstokte leugenaars enz. In feite zijn 1 op de 25 mensen in België naar schatting narcisten.

Narcisten, degenen die voldoen aan de criteria voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis en psychopaten spreken een gekmakende taal :

van projectie, met een woordsalade van gaslighting en pathologische jaloezie.

Deze mensen zijn niet in staat zich in te leven in anderen en exploiteren vaak anderen voor hun eigen agenda.

Je kunt mensen hebben met narcistische trekken, maar aan het uiteinde van het spectrum heb je de psychopaat.

De narcist(e) houdt zich bezig met chronische manipulatie en devaluatie van hun slachtoffers.

Ze kunnen dit doen door een hele schare van de familie en vrienden mee te sleuren in hun leugens en manipulatie zodat er een verder toename van het gevoel van waardeloosheid, angst en suïcidaal gedrag ontwikkelt als het slachtoffer niet sterk staat. Je hebt ondersteuning van een kleine groep van empathische en eerlijke vrienden nodig als een belangrijk stap naar verbetering.

Er is een voortdurende manipulatie die begint bij idealisering met love- bombing, die overgaat in devaluatie om te eindigen in een breuk.

Bij de breuk gooien ze verder met modder om het trauma terug te reactiveren en te verergeren.

Het is niet ongebruikelijk dat een lastercampagne gevoerd wordt tegen het slachtoffer zelfs op een zeer persoonlijk moment zoals geboorte, huwelijk, sterven ouders enz.

Narcistische partners met een antisociale persoonlijkheidsstoornis houden zich bezig met de chronische manipulatie en devaluatie van hun slachtoffers. Daardoor krijgt het slachtoffer het gevoel waardeloos, angstig en zelfs suïcidaal te zijn.

Hun manipulatie is psychologisch en emotioneel verwoestend en zeer gevaarlijk, zeker gezien de hersenen circuits voor emotionele en fysieke pijn één en dezelfde zijn.

Hoe een slachtoffer zich voelt als ze in de maag worden gestampt kan vergelijkbaar zijn met de pijn die een slachtoffer voelt wanneer ze verbaal en emotioneel misbruikt zijn.

De effecten van narcistisch misbruik verlammen en kunnen langdurig zijn, zelfs zodat ze resulteren in symptomen van PTSSof Complex PTSS.

Onnodig te zeggen, dat deze vorm van misbruik psychologische en emotionele littekens nalaat die een leven lang kan duren. Dat is dan ook de reden waarom ik deze artikels schrijf.

Maar wat narcistisch misbruik zo gevaarlijk maakt is dat het vaak niet als misbruik wordt herkend.  Slachtoffers voelen zich verlamd, kunnen hun potentieel niet volledig gebruiken, maar geraken altijd vast. In dat geval zitten ze vast in een gevoel dat ze nog niet onder woorden kunnen brengen.

De Geestelijke Gezondheidszorg is nu pas begonnen te onderzoeken en te begrijpen wat  Narcist Slachtoffer Syndroom  is, hoewel overlevenden zich daarover al jaren uitspreken.

Narcistisch misbruik is vooral psychologisch en emotioneel, hoewel slachtoffers kunnen ook lijden onder fysieke mishandeling.

Aangezien deze misbruikers gebruik maken van zeer geheime en verraderlijke methoden om hun partners te misbruiken, zijn ze in staat om aan hun verantwoordelijkheid te ontsnappen voor het misbruik.

De valse persona van de narcist.

Zij kunnen ontsnappen als gevolg van de valse persona die zij voor de buitenwereld opzetten wat meestal een charmant masker is dat hun wreedheid verbergt.

Door hun uitgebreid netwerk meestal ook in narcistische kringen kunnen ze hun valse persona opzetten.

Overlevenden geven vaak zichzelf de schuld voor het misbruik.

Ze lijden onder het niet kunnen onder woorden brengen van wat ze hebben meegemaakt.

Zodra ze de woordenschat van narcistisch misbruik leren, zijn ze gewapend met de instrumenten, de inzichten, en de middelen om te genezen.

Het leren van de taal en de technieken van deze roofdieren betekent dat we beter voorbereid zijn om de rode vlaggen te identificeren in de omgang met mensen die kwaadaardige narcisme of antisociale kenmerken vertonen.

Door onze nieuwe kennis over narcisme kunnen we ons beter beschermen tegen uitbuiting en misbruik.

Het betekent dat we de juiste grenzen stellen met anderen, en weloverwogen beslissingen nemen over wie we in ons leven al dan niet houden.

Inzicht in de aard van deze giftige interacties en hoe ze invloed hebben op ons heeft een enorme impact op ons vermogen om deel te nemen in zelfzorg.

Ik persoonlijk weet hoe verwoestend deze vorm van misbruik kan zijn, vooral als de overlevenden niet in staat zijn van hun ervaringen in het traditionele discours over wat misbruik inhoudt uit te spreken.

Slachtoffers van narcisten zijn vaak vervreemd en ontkracht door hun eigen vrienden, familieleden, en zelfs de geestelijke gezondheidszorg professionals die niet getraind zijn in dit soort misbruik.

Opleiding in de effecten van narcistisch misbruik.

Als een overlevende, een auteur en een ervaringsdeskundige van herstelling van het misbruik door een narcist heb ik de missie gesteld het publiek op te leiden over de effecten van narcistisch misbruik.

Ook de technieken van narcistische verslaafden komen aanbod in mijn gesprekken en artikels.

Gezien ik het aan de lijve ondervind weet ik dat voor velen genezing mogelijk is van dit soort misbruik ook voor diegenen die jaren al de hoop hebben opgegeven.

Deze pathologische individuen lopen onder ons elke dag in hun valse maskers.

Vaak zijn ze ongezien en onopgemerkt, want ze kunnen griezelig normaal doen. Sommigen zijn verborgen narcisten.

Ze kunnen van elk geslacht, achtergrond, en sociaal-economische status zijn.

Vaak zijn ze charmant, charismatisch en zeer communicatief in staat om hun slachtoffers uit te kiezen.

Ze bedriegen het publiek moeiteloos.

Het is heel goed mogelijk dat je in je leven reeds hebt gewerkt met een familielid of dat je een vriend hebt met narcistische persoonlijkheidsstoornis of de antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Het leren van hun emotionele taal betekent erkennen dat hun wreedheid niet alleen expliciet is, maar impliciet en diep geworteld in de nuances van hun mimiek, gebaren, toon, en vooral, de tegenstrijdige mismatch tussen hun woorden en daden.

Hun wreedheid is een bewuste en is ontworpen om te controleren en uiteindelijk hun slachtoffers te vernietigen.

Deze soorten misbruikers passen vloeiend manipulatie toe.

Ze zijn goed thuis in sadistische controle en woede.

Het is verwant aan psychologische en emotionele verkrachting want dat is een smerige overtreding van de persoonlijke grenzen en van het vertrouwen dat het slachtoffer zijn of haar misbruiker heeft gegeven.

Narcistische misbruikers kunnen aanvallen op elk (on)gewenst moment met hun taal van de narcist(e).

Ze gebruiken daarbij  hun keuze aan wapens.

Narcisten gebruiken sarcasme, neerbuigende opmerkingen, scheldpartijen, en de schuld-shifting methode wanneer ze je zien als een bedreiging of wanneer ze zo nodig entertainment nodig hebben in de vorm van een emotionele reactie.

Ze kunnen ook hun non-verbale taal gebruiken in de vorm van een sadistische grijns, de koude doodsheid in hun ogen, terwijl ze hun liefde belijdende aan u, hun verveelde uiterlijk of hun wrede lach als ze je graag pesten.

In alle geval na een tijdje laten ze je te geloven dat je inferieur aan hen bent.

Overlevenden besteden een groot deel van hun energie gedurende de devaluatie fase .

In de onrechtmatige cyclus van de narcist is de devaluatie fase de fase waar het slachtoffer systematisch van zijn voetstuk wordt gebracht door te vernederen en te degraderen.

In die periode loopt het slachtoffer constant op haar/zijn tenen, maken ze zo goed als geen geluid opdat zij de toorn van de narcist zou kunnen meebrengen. Of ze verbergen zichzelf.

Maar op eieren lopen helpt niet.

De narcist kan en zal alles en alles wat je hebt gezegd of gedaan tegen u gebruiken.

Er zijn drie belangrijke stukjes informatie die narcisten vaak verzamelen in de idealisering fase van de relatie.

Tijdens deze lovebombing fase verzorgen ze je met overvloedig aandacht.

Wat je dan vertelt wordt later in de devaluatie fase tegen u gehanteerd en verandert in een speciale verdorven taal.

 

1. De gebreken, tekortkomingen, onzekerheden en geheimen die je hebt toevertrouwd aan de narcist.

De narcistische misbruiker verheugt zich wanneer u uw wonden, uw strijd, en je triggers van vroeger met hem/haar deelt.

Het is dan dat veel makkelijker voor hen onder je huid en de binnenkant van je geest te kruipen, en een bewijs te leveren van hun ’empathie’ die ze faken. In werkelijkheid starten ze dan met hun conditioneringsprogramma.

Tijdens de vroege stadia van de relatie, hebt u waarschijnlijk zoveel vertrouwen gehad en open geweest tegenover een narcist dat je alles met hem/haar wenst te delen: je verleden, je gekwetstheid of wat jezelf waarneemt dat uw gebreken zijn.

U kunt dit zien als een manier om rapport te leggen, een verbinding met je partner te verkrijgen, een manier van zijn/haar kwetsbaarheid en intimiteit te delen. Maar de narcist drong daar ook op aan.

Een narcistische misbruiker ziet het als het diner zelf dat op tafel dient gelegd.

Daardoor geef je hem/haar de code van je persoonlijk leven zodat hij/zij toegang heeft tot al je resources.

Ze zullen doen alsof ze u ondersteunen en meeleven met u wanneer u deze in eerste instantie aan hen openbaart. Dat wil zeggen dat ze later daarvan gebruik zullen maken om u te lokken. Met die kennis in gedachten zullen ze u kleineren  en vernederen tijdens de devaluatie fase.

Denk eraan: De narcist(e) heeft geen grenzen aan wat hij of zij zal gebruiken. Immers ze gedijen op het feit dat u wordt getraumatiseerd.

Hun vermogen om je terug in het oorspronkelijke trauma te brengen met slechts een wending geeft hen het gevoel krachtig te zijn.

Hoewel ze leven voor die kracht, is dat de enige macht die ze hebben.

Aan een ​​narcist(e) vertellen over een open wonde is een uitnodiging om dieper te snijden.  Het valt te vrezen dat de narcist(e) kan en zal altijd een wonde nog dieper aanbrengen dan de eerste.

2. Uw sterktes en prestaties, met name degene waarop ze pathologisch jaloers zijn.

In eerste instantie wanneer je nog op een voetstuk werd geplaatst kon de narcist niet genoeg krijgen van uw sterke punten en prestaties.

Ze konden niet enthousiast genoeg zijn over u, uw familie en vrienden.

Overal werd je getoond.

De narcist(e) behandelt je als een trofee dat is een essentieel onderdeel van hen.

Hun associatie met je maakte onvermijdelijk dat ze zich superieur voelen en belangrijk. Het versterkt hun valse beeld van een normaal mens die een “prijs” kon krijgen als jij.

In de devaluatie fase zal een narcist(e) letterlijk al uw sterke punten vertalen naar vermeende gebreken.

Vroeger  was je “zelfverzekerd en sexy”, maar nu ben je “eigenwijs en ijdel.”

Vroeger was je “intelligent en gedreven,” en nu ben je gewoon een “bemoeial” of een “smartass. ”

Ze laten je geloven dat je waarde niet echt en niet de moeite is.

Ondertussen projecteren ze hun eigen minderwaardigheidsgevoel op jou.

Zij/hij zal wat je hebt bereikt degraderen, minimaliseren en negeren.

Nu doen ze alsof het niets voor hen betekent.  Alsof het van weinig belang of waarde  voor de wereld is.

De narcisten zullen u onzekerheid voeden over uw gebrek aan competentie en bekwaamheid.

De dader zal beweren dat ze beter zijn dan jij en dat je al die tijd hun ideeën hebt gestolen.

Narcisten zullen u beschimpen en willen dat je gelooft dat je niet in staat bent om de kleinste taken uit te voeren. Het doet er niet toe of  uw persoonlijke competentie professioneel is.

Ze zullen dreigen om uw reputatie te ruïneren.

Op grote evenementen van familie, vrienden of werk zullen ze u saboteren.

Narcisten zullen pogen om iedereen tegen je te keren.

Ze zullen je dromen, je ambities, je overtuigingen, je persoonlijkheid, je doelen, je beroep, je talenten, je uiterlijk, je levensstijl – die ze al die tijd hebben verheerlijkt nu vertrappen.

Hun plotselinge draai van het verhaal legt een grote tol op het slachtoffer:

Het is traumatiserend, schokkend en onverwacht vicieus.

Alles wat ze ooit geprezen hebben zal onvermijdelijk worden gedraaid en veranderd tot een zwakte.

Dit komt omdat ze je niet kunnen laten  ​​“winnen”. Ze vinden dat ze beter zijn dan jou.

Voor hen, is alles een wedstrijd en een spel dat ze moeten winnen ten koste van alles.

De daders proberen je te vernietigen op alle mogelijke manieren.

De narcist(e) valt je kinderen lastig tijdens hun examenperiodes.

Ze saboteren en pogen je te vernietigen terwijl ze zelf de gehele tijd achterover leunen en ontspannen. Ondertussen bekijken ze porno en vertoefen in gore bars en massage salons.

Ze genieten ervan als alles waaraan je hebt hard gewerkt ontrafeld wordt.

3. Uw behoefte om hen te behagen en de behoefte van de narcist(e) om voortdurend ontevreden zijn.

De narcist(e) heeft uw behoefte aan zijn of haar validatie en goedkeuring in het begin van de idealisering fase gecultiveerd.

Door te maken dat je afhankelijk bent geworden van zijn of haar lof, hebben ze je geconditioneerd op de buitensporige bewondering. Vandaar dat je daar nu naar zoekt.

Terwijl ze u devalueren, gebruiken ze uw behoefte aan validatie in hun voordeel door regelmatig terug te trekken, door bij elke gelegenheid nors te verschijnen.

Het omzetten van alles wat je doet voor hen in een mislukking van uw kant die niet voldoet aan hun belachelijke verwachtingen is een vaste methode.

Niets kan aan hun hoge normen voldoen. Alles dat dan ook daaraan niet beantwoord zal worden afgewezen.

In feite, worden zelfs de dingen die de narcist(e) verkeerd doet aan jou toegeschreven.

Hun schuld-shifting taal, passief-agressieve gedrag en narcistische woede bij de geringste verwonding wordt een alles verterende pijn voor het slachtoffer.

Als het slachtoffer probeert om zijn of haar pogingen om de normen van de narcist(e) te behalen zal het slachtoffer onvermijdelijk het gevoel van mislukking versterken bij haarzelf.

Hierdoor wordt elke ontmoeting met de narcist(e) een ontmoeting met verbaal geweld, beschuldigingen en oneerlijke vergelijkingen.

Dit alles heeft het slachtoffer nog meer een doordringend gevoel dat hij/zij waardeloos is en nooit genoeg.

Als het slachtoffer ooit probeert de narcistische misbruiker verantwoordelijk te stellen om een fatsoenlijk mens te worden, niet te faken, geen snelle bevrediging te zoeken, te stoppen met lovebombing  zullen ze uithalen in woede, en de schuld geven voor het misbruik en de tegenwerking  door het slachtoffer zelf.

Ze houden ervan om het laatste woord te hebben, vooral voor de taal die ze hebben gebruikt tegenover u. Onder het motto de ‘Winnaar neemt alles.”

 

De weg naar herstelling van misbruik door de taal van de narcist(e).

Het terugnemen van onze controle en de macht van een narcistische misbruiker betekent oorlog met de taal die ze gebruikentegen ons eigen denken.

Dit betekent dat je dient op zoek te gaan naar het valideren en erkennen van het lijden onder het misbruik.

Professionele hulp met kennis van het narcistische misbruik die we hebben geleden is noodzakelijk.

Bouw aan een kleine kring van vrienden die begrip hebben voor wat je doormaakt.

Leer meer over de technieken en de taal van de narcist.

Vind ondersteunende netwerken.

Schrijf je verhaal op en deel het om bewustwording bij het publiek te bereiken.

Zoek naar de juiste healing modaliteiten.

Hoe ontspan je het best? Wandelen, muziek beluisteren, koken, yoga, infrarood cabine, paardrijden, relaxatie oefeningen?

Het misbruik overstijgen en uw leven tot een succes opbouwen is mogelijk na misbruik anderen hebben dat gedaan, u kunt dat ook.

Er zijn ontzettend veel voorbeelden om te geloven dat het mogelijk is ook voor jou.

We kunnen deze ervaring van misbruik kanaliseren voor ons hoogste goed en voor het grotere goed.van allen.

Uw verhaal kan een verhaal worden die anderen helpt, waarin ze hun situatie erkennen en herkennen.  Het kan hen motiveren tot genezing.

Dikwijls is het een aaneenschakeling van kleine beslissing waarbij je je twijfel stil zet door af te tellen van 5 tot 1, en de aktie te doen die een heel proces in werking zet.

 

Ben je bereid om opnieuw creatief te worden en de taal van de narcist los te laten?

Ben je bereid om je verhaal te herschrijven met een nieuwe taal, in plaats van de snijdende woorden van de narcist(e) die in u werden gepland?

Je hebt uw eigen krachtige waarheid dat het mogelijk is om te herleven.

Als je vragen hebt contacteer me dan op Facebook.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses.

Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Ik zou graag uw opmerkingen over dit artikel horen en ik zou het ook erg op prijs stellen als u deze informatie doorgeeft om mensen te helpen narcisten in de toekomst te vermijden.

Ik ben Johan Persyn, geen psychiater,  geen psycholoog en geen therapeut.

Een out-reacher die hier is om je te helpen onoverwinnelijk te worden en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Ik schrijf  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

 

Echt bruikbare boeken.

Geweld en veerkracht in gezinnen over posities, professionals en preventie van overdrachtGeweld en veerkracht in gezinnen. Over posities, professionals en preventie van overdracht. Paperback.

”Door te lezen over zowel de schade als de veerkracht en het vermogen tot herstel, is de bundle motiverend en brengt het je hoopvol in beweging.” Th se Evers, docent zeden Faculteit Bijzondere Politiekunde en Leiderschap, Politie Academie, Apeldoorn.

”Dijkstra heeft aandacht voor de meerduidigheid van posities en processen; het gaat niet om dader of slachtoffer, om vader of dader van geweld, om vergeven of vergelden, maar om elkaar afwisselende en soms tegelijkertijd plaatsvindende processen.

Het begrip veerkracht als dynamisch ontwikkelingsproces sluit hier naadloos op aan.” Mr dr katinka L nnemann, senior onderzoeker Verwey-Jonker instituut en lector veiligheid en Recht Avans, Hogeschool Brabant.

”Om ooit af te kunnen rekenen met de schadelijke gevolgen voor kinderen van huiselijk geweld, moeten we ons ook verdiepen in ouderschap. Hiervoor geeft de bundle een aantal aanknopingspunten,

Dit boek gaan we ongetwijfeld gebruiken in de aansturing en begeleiding van ouder-kind begeleiders in de opvang aan mishandelde vrouwen en kinderen.” Dat is wat Drs. Gerie van Maanen, orthopedagoog, Toevluchtsoord Groningen.

Hoe gaan kinderen, volwassenen en professionals met geweld en verwaarlozing in gezinnen om?

Wat valt er te leren uit de aanpak in de praktijk? Geweld en veerkracht in gezinnen gaat in op deze vragen en biedt een blikverruimend kader. Het geeft professionals steun bij hun dagelijkse werk met huiselijk geweld door hen van relevante achtergrondkennis te voorzien.

De bundle is ook belangrijk voor degene die met geweld in gezinnen te maken hebben zoals beleidsmakers en wetenschappers. De bundle leent zich prima als studieboek voor beroepsopleidingen en schooling.

De auteur Sietske Dijkstra is psycholoog en heeft al ruim 20 jaar expertise in geweld binnen relaties. Ze promoveerde aan de Universiteit van Utrecht en leidt sinds 1998 haar eigen bedrijf.

Ze verzorgt schooling, onderzoek en advies bij o.a. Bureaus jeugdzorg (BJZ), opvang, geestelijke gezondheidszorg (ggz), ggd, jeugdhulpverlening, onderzoeks-instellingen en beroepsopleidingen.

Als rennen geen zin meer heeft een aangrijpend en inspirerend verhaal over optimisme, veerkracht en liefdeAls rennen geen zin meer heeft. Een aangrijpend en inspirerend verhaal over optimisme, veerkracht en liefde. Paperback.

Saskia, op jonge leeftijd al een veelzijdig atlete, was het toonbeeld van energie en enthousiasme. Haar passie en talent voor de atletieksport bleven niet onopgemerkt. Ze droomde over deelname aan de Olympische Spelen.

Tot het moment waarop een tot dan toe onzichtbare tegenstander de toekomstplannen wreed verstoorde. Plotseling nam ze deel aan de belangrijkste wedstrijd van haar leven: een meerkamp tegen kanker.

Hans Gootjes deelt op aangrijpende wijze de bijzondere herinneringen aan zijn zestienjarige dochter. Hij verhaalt over de heftige periode na de onherroepelijke diagnose.  Tevens heeft hij de betekenis van het leven voor hem in die nieuwe realiteit.

Een hartverwarmend en waarde(n)vol boek voor iedereen die geïnspireerd wil worden door optimisme, veerkracht en pure liefde.

Meer slow, minder stress Versterk je mentale veerkracht in vier stappenMeer slow, minder stress. Versterk je mentale veerkracht in vier stappen. Hardcover.  Ebook.

Ook soms last van stress? Dan is de SLOW-methode iets voor jou
Stresservaringsdeskundige Erik Van Vooren verdiept zich al meer dan vijftien jaar in de oorzaken en de gevolgen van stress.

Die jarenlange ervaring bundelt hij nu in een praktisch stappenplan. Dat stappenplan zal je mentale veerkracht vergroten. Tevens zal het stappenplan je op weg zetten naar een leven in balans.

De vele oefeningen zorgen er bovendien voor dat je de SLOW-methode  heel eenvoudig in je dagelijkse leven kunt integreren.  De slow-methode bestaat uit Stoppen – landen – opmerkzaam observeren – wijs weer verder gaan.

Optimisme - Hoop - Veerkracht - ZelfvertrouwenOptimisme – Hoop – Veerkracht – Zelf-vertrouwen. Paperback.

helpt de lezer om effectiever om te gaan met stress, tegenslagen en uitdagingen. Een toegankelijk en praktisch boek dat stevig verankerd is in de wetenschap van de positieve psychologie.

‘Wat is een optimist? Van mijn leraar Nederlands kreeg ik het volgende ezelsbruggetje: het trekt wel ”op-die-mist” en wat een ”pest-die-mist”. Alles komt wel goed, zo’n houding.

Daar zetten we dan de pessimist tegenover. Iemand die kritisch is. Iets minder inspirerend en vrolijk, maar misschien wel realistischer.’

Optimisme is meer dan positief dromen, betoogt de auteur.

Het draait om het vertrouwen dat je jouw eigen situatie positief kunt beïnvloeden. Eén van de vier pijlers van ieders psychologische kapitaal, kun je oefenen. Ook de andere pijlers zoals  hoop, veerkracht en zelfvertrouwen kun je oefenen.

Op duidelijke en herkenbare wijze legt de auteur uit hoe je dit doet. Met behulp van oefeningen en voorbeelden uit de praktijk kan de lezer werken aan het verstevigen van deze vier pijlers. Daardoor zal hij in moeilijke of stressvolle tijden beter overeind blijft.

Matthijs Steeneveld is psycholoog, trainer en coach bij het Bureau voor Positieve Psychologie. Bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is hij bestuurslid van de sector Arbeid & Organisatie, en binnen die sector voorzitter van de sectie Coaching, Training en Advies. Tevens is hij lid van de redactieraad van het Tijdschrift Positieve Psychologie.

mentaal kapitaal e-boekMentaal kapitaal. Versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out.

 

Neuropsychologe Elke Geraerts over het belang van een veerkrachtig brein De burn-outepidemie neemt ongekende vormen aan.

Maar er is een oplossing. Hoe groter je mentale weerbaarheid, hoe beter je beschermd bent tegen stress. Maar ook ben je beschermt tegen burn-out en andere mentale problemen.

In dit grensverleggende boek toont brein experte Elke Geraerts wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht. Elke toont hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat we zelf een aanzienlijke impact hebben op ons mentale kapitaal.

Met de juiste mindset kan de kans op een burn-out dus aanzienlijk worden verkleind. Tevens kan met de juiste aanpak burn-out in je bedrijf sterk worden gereduceerd.

De weg van zelfcompassie van kwetsbaarheid naar veerkrachtDe weg van zelfcompassie van kwetsbaarheid naar veerkracht. Paperback.

Toegankelijk en praktisch basisboek voor mindfulnesslezers

Zelfcompassie is een belangrijke peiler voor wie gelukkig wil leven. Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid.

In dit basisboek beschrijft mindfulnessexpert David Dewulf hoe je in acht stappen kan leren om vriendelijker te zijn voor jezelf. Uit dit basisboek leer je hoe je positieve emoties zoals moed, liefde, vreugde, empathie en vergevingsgezindheid meer ruimte kunt geven. Daarbij leer je ook hoe je waardegericht kunt leven.

Hij nodigt je uit om een pad te bewandelen dat liefde en moed vergt. Daardoor zal je gaandeweg leren hoe je je kwetsbaarheid kan omarmen. Ook ga je hierdoor leren hoe je volop ja kan zeggen tegen het leven.

Zo krijg je inzicht in:

– De drie emotieregulatiesystemen en hoe die je geluk beïnvloeden; – Hoe je diepe emotionele pijn kan verzachten;

– De vier elementen van compassie, namelijk openheid, begrip, vriendelijkheid en daadkracht; – Je innerlijke criticus en je wijze stem;

– Hoe je milder kan zijn voor jezelf en toch daadkrachtiger.

 

 

 

4 Feedbacks on “Hoe herken je de taal van een narcist?”

  1. Beste johan, dank je wel voor het helder opschrijven van de taal van de narcist. Zelf ben ik net uit een relatie met een narcist, heb het daar erg moeilijk mee. Nog steeds heb ik het gevoel dat hij de touwtjes in handen heeft dat maakt je angstig 😞. Ik probeer zoveel mogelijk te lezen over narcisten en er word me steeds meer duidelijk , nu beginnen aan mn herstel wat niet snel gaat want ik heb een zware burnout . Blijf vooral schrijven dat hebben we nodig .
    Dank je wel 😢

  2. Dank je voor je lieve woorden. Lees alles dat met veerkracht te maken heeft. Tik dat woord in in de zoekfunctie. Veel beterschap. Groeten Johan

  3. Bedankt, voor het lezen van jouw blog Versterkt mij absoluut, na een 11jarig durende relatie met een narcist te hebben gehad, lees ik zoveel mogelijk als kan over narcisme en werk aan gezonde zelfliefde plus deskundige hulp, wat mij weer terug brengt naar mijn ware ik en weer leven kan! Groet 💞

  4. Heel veel steun, inzicht en begrip voor slachtoffers van Narcistisch misbruik! Nadat je genezen bent van het misbruik, zou het nog handig zijn om een manier te vinden hoe je kan winnen van de Narcist, zonder er zelf eentje te worden op Juridisch vlak.

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.