Taal narcist herkennen? Welke facetten? Deel 1a video

Taal narcist herkennen? Welke facetten? Deel 1a video

Communiceren met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) kan verwarrend zijn omdat de taal van een narcist anders gebruikt wordt dan door niet narcisten. Gezichtsuitdrukkingen komen niet altijd overeen met de situatie. Zelfs wat gecommuniceerd wordt door woorden kan irrelevant of gekmakend aanvoelen. Taal is één van de belangrijkste instrumenten voor manipulatie voor iemand met de diagnose NPD. Sommigen zijn oplichters, seriemoordenaars, verstokte leugenaars enz. In feite zijn 1 op de 25 mensen in België naar schatting narcisten.

Narcisten, degenen die voldoen aan de normen voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis en psychopaten spreken een gekmakende taal:

van projectie, met een woordsalade, van gaslighting en pathologische jaloezie. Deze mensen zijn niet in staat zich in te leven in anderen en maken vaak misbruik van anderen voor hun eigen agenda. Je kunt mensen hebben met narcistische trekken, maar aan het uiteinde van het spectrum heb je de psychopaat.

taal van een narcist
Het splitsen van de narcist zorgt voor geen totaalbeeld.

De narcist(e) houdt zich bezig met chronische manipulatie en devaluatie van hun slachtoffers.

Ze kunnen dit doen door een hele schare van de familie en vrienden mee te sleuren in hun leugens en manipulatie, zodat er een verder toename van het gevoel van waardeloosheid, angst en suïcidaal gedrag ontwikkelt als het slachtoffer niet sterk staat. Je hebt ondersteuning van een kleine groep van empathische en eerlijke vrienden nodig als een belangrijke stap naar verbetering. Er is een voortdurende manipulatie die begint bij idealisering met lovebombing, die overgaat in devaluatie om te eindigen in een breuk.

https://videos.files.wordpress.com/9Wy7RzNr/en-totaal-geterroriseerd-en-getraumatiseerd-was.mp4

Bij de breuk gooien ze verder met modder om het trauma terug te reactiveren en te verergeren.

d1c

d2

d1b

Emotionele manipulatie met een stille behandeling.

Trauma en traumazorg in Europa

Taal van narcist herkennen? Welke facetten? Deel 1c

Manipulatie: Het emotionele equivalent van een date rape-drug


Geplaatst

in

door

Reacties

7 reacties op “Taal narcist herkennen? Welke facetten? Deel 1a video”

 1. Betty avatar
  Betty

  Beste johan, dank je wel voor het helder opschrijven van de taal van de narcist. Zelf ben ik net uit een relatie met een narcist, heb het daar erg moeilijk mee. Nog steeds heb ik het gevoel dat hij de touwtjes in handen heeft dat maakt je angstig 😞. Ik probeer zoveel mogelijk te lezen over narcisten en er word me steeds meer duidelijk , nu beginnen aan mn herstel wat niet snel gaat want ik heb een zware burnout . Blijf vooral schrijven dat hebben we nodig .
  Dank je wel 😢

 2. johanpersyn avatar
  johanpersyn

  Dank je voor je lieve woorden. Lees alles dat met veerkracht te maken heeft. Tik dat woord in in de zoekfunctie. Veel beterschap. Groeten Johan

 3. Regina avatar
  Regina

  Bedankt, voor het lezen van jouw blog Versterkt mij absoluut, na een 11jarig durende relatie met een narcist te hebben gehad, lees ik zoveel mogelijk als kan over narcisme en werk aan gezonde zelfliefde plus deskundige hulp, wat mij weer terug brengt naar mijn ware ik en weer leven kan! Groet 💞

 4. Peter Lion avatar
  Peter Lion

  Heel veel steun, inzicht en begrip voor slachtoffers van Narcistisch misbruik! Nadat je genezen bent van het misbruik, zou het nog handig zijn om een manier te vinden hoe je kan winnen van de Narcist, zonder er zelf eentje te worden op Juridisch vlak.

 5. menten patrick avatar
  menten patrick

  Dank dat ik dit heb mogen lezen , ben iemand die na 30 jaar huwelijk erachter ben gekomen dat ik met een narcist gehuwd ben door de combinatie mydlife periode dit alles is niet normaal, maar door veel info kom ik er wel door ,er zou meer over gepraat worden in de media , maar is zeer delicaat heb ik ondervonden, is een taboe wereldje blijkbaar voor velen , iets wa moet doorbroken worden want de miserie kan groot zijn en ik kan t weten geloof me !!!!!!!!!!!

 6. johanpersyn avatar

  Ja Patrick het contact met een narcist kan brutaal, wreed en gewetenloos zijn. Weet dat velen van ons dit hebben ervaren. je weet wat je moet doen, losmaken, geen contact maken en naar binnen gaan om met visualisatie (zie werkwijze via de zoekfunctie) elke innerlijke wond die de narcist geraakt heeft te veranderen, en ik beloof je dat je groter en beter dan ooit zult verschijnen. Sterkte Patrick!

 7. Ida van de Meulenhof avatar
  Ida van de Meulenhof

  Zo herkenbaar dit allemaal. In mei 2016 een relatie gekregen met een narcist en in febr 2020 via een email bericht te horen gekregen dat ik met mijn 2 minderjarige dochters zijn huis niet meer in kwam.
  Daar stond ik dan met 2 meisjes van 10 en 12 jaar op straat. Deze keuze had hij moeten maken omdat hij door mij ernstig mishandeld werd en hij zijn leven niet meer zeker was. En hij heel erg veel moeite ervoor nodig had om mij uit zijn koopwoning te zetten ! Die vele moeite was met 1 email bericht naar mij toe opgelost. Schreeuwen en schelden tegen mij. Mij na een wekelijkse geruzie rustig 2 weken negeren en zelf in de slachtoffer rol gaan. Want ik vertrouwde hem toch niet ? Nee dat klopt inderdaad als je stiekeme accounts vind zoals fb, Skype, Tinder en Badoo en hem ermee geconfronteerd en dan nog beweren dat ik die informatie bewust heb lopen zoeken en ik degene was die paranoïde was en een gestoord kanker wijf, vuile luie stinkhoer, mijn dochter wakker maken in de nacht om haar uit te gaan leggen hoe haar moeder werkelijk was, verbieden van familie om in zijn huis te komen om mij te bezoeken,liegen en manipuleren, lijsten met tel nummers gevonden van oude Tinder dates en Badhoo. Mij bewust negatief benoemen dat ik zijn woning had uitgewoond, en uitgerookt en ga zo maar door. Van half febr tot 31 maart bij familie van mij in brabant kunnen Ik heb gelukkig samen met mijn dochters een super mooi 4 kamer appartement sinds 31 maart via urgentie gekregen. De rust en het niet meer op mijn tenen te hoeven lopen, geen negatieve vibes meer om ons heen te voelen doet ons zo goed. Heb mijn momenten nog wel dat ik boos en verdrietig ben doordat ik zo respectloos ben behandeld en de liefde van mijn kant echt was en ik door hem 3.5 jaar lang gebruikt ben en misbruikt ben om zijn eigen leegte van binnen en zijn negatieve lage zelfbeeld maar vooral gekrenkte ik op te vullen. Walgelijk dit soort zieke mensen. Mijn spontaniteit en vertrouwen in mannen is door hem kapot gemaakt,
  Nu op naar een fijne toekomst samen met mijn lieve meiden waar het met de week beter mee gaat. Ik hoop dat alle personen net zo de kracht vinden als ik om toch door te gaan al is het met
  momenten zo pokke zwaar ! Veel liefs vanuit het New girls home xxx

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees