Categorieën
pleegzorg Recent

Verdraagzaamheid en respect voor de eigenheid van een kind

Volgens het temperamentsonderzoek zit gedragsstijl in de genen. Je kunt altijd wel wat bijschaven, maar het voornaamste is toch dat je waarvoor je sterk gemotiveerd bent dat je dit verder ontwikkelt. Het maakt niet uit welke de gedragsstijl is die je hebt. Op die stijl worden we dikwijls aangesproken, vooral kinderen!

Er wordt dan zoveel bijgeschaafd aan de eigenheid van een kind dat er brokken afvallen en dat het kind bitter wordt. Het kind zoekt dan naar een aanpak om te overleven. Wat verdraagzaamheid en respect voor de eigenheid van iemand (en in het bijzonder van een kind) is volgens mij hier nodig en zou veel spanningen kunnen vermijden.

Als er brokken afvallen zijn we soms jaren bezig voor dat we door hebben wat er is voorgevallen. Het ligt niet voor de hand om te vinden hoe de brokken te herstellen, t.t.z. om van kwetsuur naar litteken te gaan. Gelukkig hou ik van temperamentvolle mensen. Maar je kunt toch beter de ontwikkelde kenmerken van iemand verder ontwikkelen dan de minder ontwikkelde bij te schaven. Dat scheelt een pak in zelfvertrouwen voor een kind.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren