Als je ooit in een casino bent geweest, heb je zeker een vreselijke frustratie gevoeld als je na het gokken zoveel niet wint. Dus waarom blijven we gokken? 

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst praten over twee mentale strategieën:  cognitieve en heuristische vooroordelen.

Elke dag worden we geconfronteerd met grote hoeveelheden informatie die ons helpen ons beter aan te passen aan onze omgeving. Maar zijn we ons bewust van alle informatie in de omgeving? Van alle nee.

Stel je bijvoorbeeld eens voor op een dinsdagochtend wanneer je je moet voorbereiden om naar universiteit te gaan. Je staat op, ontbijt, maakt je klaar, verlaat het huis, neemt het openbaar vervoer en komt naar de les.

Denk je dat je je bewust bent van alle stimuli die je tijdens het hele proces omringen? De waarheid is nee. Ik neem het je niet kwalijk, ik ben me er niet van bewust totdat ik praktisch in de klas sta.

Wat zijn dan cognitieve vooroordelen?

Mensen hebben zogenaamde cognitieve strategieën. Dit wordt ook wel vooroordeel genoemd. Ze helpen ons om de nodige informatie te selecteren uit de omgeving en ons besluit te vergemakkelijken. Deze strategieën zijn cognitieve en heuristische vertekeningen. Ze zijn niet rationeel, het is meer, meestal leiden ze ons naar fouten.

In de wereld van gaming, heuristieken en vooroordelen leiden ons naar het minimaliseren van de waargenomen kans op verlies (geld). Kijk uit!

Dit betekent niet dat ze ons helpen, maar dat ze ons doen denken dat we in de volgende run kunnen winnen. In het geval van gokverslaafden is het effect van deze mentale strategieën zo dat ze een perceptie oproepen van de controle over het spel,

dat betekent dat deze mensen zich gaan voorstellen dat ze het toeval kunnen overwinnen.

We gaan enkele tests doen om te zien hoe uw vooroordelen en heuristieken samengaan met enkele voorbeelden.

 

  • Stel je voor dat je roulette speelt. Je hebt verschillende spellen gegokt op rood, maar elke keer kreeg je zwart. Je besluit nog een keer te gokken. Welke kleur wed je?
  • Stel je voor dat je de loterij speelt. Bij het kopen van het ticket moet je kiezen tussen het nummer 8956395 en de 000000 Welke kies je?

Als je in de eerste test antwoordde dat je de zwart zou kiezen, dan laat je jezelf meeslepen door wat de denkfout van de speler wordt genoemd. De meeste mensen denken dat in het spel, na een lange reeks rode tinten, zwart degene is die als volgende moet verschijnen. Alsof toeval een zelfcorrectie was en verantwoordelijk was voor het herstel van het evenwicht.

In de tweede test, denken dat het getal 8956395 waarschijnlijker is dan 0000000 is een fout, omdat de kansen hetzelfde zijn.

Dit wetend, waarom blijft een speler spelen zelfs als hij verliest?

Deze spelers worden meegesleept door het vertrouwen in geluk. “Ik ga vandaag geluk hebben” en de illusie van controle. Zij geloven dat je de willekeurigheid kunt verslaan. 

Maar, als er aanwijzingen zijn dat ze verliezen, waarom gokken ze dan nog steeds? Welnu, spelers beoordelen de feiten op een vooringenomen manie: als ze denken dat ze denken dat het komt omdat ze erg bekwaam zijn in het spel, maar als ze verliezen, denken ze dat ze pech hebben.

Nu dat u iets meer weet over de vooroordelen die ons achterdochtig maken over het toeval, moet u de volgende keer dat u op rood of zwart gokt, niet twee keer nadenken. Het geluk van de beginner bestaat niet, alles is te wijten aan het toeval.

Belangrijk is dus dat je leert logisch denken, hoe moeilijk ook je situatie is.

 

Sterke Suggesties om te lezen.

Voorbij het narcisme. E-book in je relaties, familie en werk Paperback

Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Van een narcistische ouder tot leidinggevende, van een narcistische partner tot de CEO: narcisme komt overal voor.

Voorbij het narcisme is vanuit het hart geschreven voor iedereen die met dit complexe fenomeen te maken heeft. Bij een narcist denken veel mensen aan iemand met teveel eigenliefde.

Maar eigenliefde komt in vele gradaties. Een gezonde dosis is goed om te kunnen functioneren in onze complexe maatschappij. Bij een narcist gaat het echter om een diepgaand patroon van grootsheid, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie.

De vraag is: hoe kun je een narcist doorgronden als een persoon met een gestoorde persoonlijkheid en jezelf beschermen? Je kunt niet in iemands hoofd kijken om te zien of diegene misschien grootheidswaanzin heeft, of denkt bijzondere rechten te hebben.

Daar komt bij dat narcisten soms ook hele leuke, spannende en charmante mensen zijn. Daarom is het belangrijk om signalen van een narcistische stoornis te leren herkennen en leert hoe je je ertegen kunt wapenen. Voorbij het narcisme is een zeer compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken.

Elementaire Deeltjes  – Narcisme EBOOK

In het alledaagse taalgebruik wordt narcisme vaak als een scheldwoord gebruikt voor mensen die uitermate tevreden zijn met zichzelf. Onze huidige ‘selfie’-maatschappij wordt ook steeds vaker narcisme verweten.

Maar wat is narcisme eigenlijk, en is het terecht dat wij de term zo snel in de mond nemen? Op een heldere manier legt Frans Schalkwijk uit wat wetenschappers onder narcisme verstaan, sinds Sigmund Freud de term in 1914 introduceerde.

Tegenwoordig zien we narcisme als een combinatie van een kwetsbaar zelfgevoel, een problematische omgang met emoties en forse problemen in relaties.

Dit boek is geschreven voor wie geïnteresseerd is in narcisme en voor wie zichzelf of een ander beter wil begrijpen. Voor die laatsten schreef Schalkwijk, vanuit zijn jarenlange ervaring in zijn eigen praktijk, de hoofdstukken ‘Leven met narcisme’ en ‘Behandeling van narcisme’.

Uit het web. EBOOK. Een roman over narcisme Paperback

Over narcisme wordt veel gesproken, maar wat het precies is en hoe een narcist te werk gaat, weten veel mensen niet.
Deze roman gaat over een vrouw, die in het web van een narcist wordt gevangen. Wat in het begin een aaneenschakeling was van geluk, aandacht en op handen gedragen worden, slaat om in de keiharde realiteit van traumatiserende ervaringen.

Als ze na een jaar uit het web van de narcist wordt gegooid, gaat ze op zoek naar de waarheid.
Door het begrijpen van het proces waarin ze heeft gezeten, contact te zoeken met andere slachtoffers van de narcist en een flinke dosis humor, stapt ze uit de donkerste periode van haar leven en vindt eindelijk de rust en het geluk, die ze zocht.

Diegenen die zelf geen narcistisch misbruik hebben meegemaakt, zullen door dit verhaal beter begrijpen wat het is en hoe moeilijk de weg terug is naar het licht.

Hou van jezelf! Ontdek de kracht van eigenliefde en ga met zelfvertrouwen door het leven Paperback

Hoeveel hou jij van jezelf?
Niet op een narcistische, kijk-eens-hoe-geweldig-ik-ben-manier, maar wél met de nodige aandacht voor jezelf, zodat je met vertrouwen door het leven kunt gaan. Het soort liefde dat je een veilig en zelfverzekerd gevoel geeft en je inspireert om keuzes te maken die goed zijn voor je authentieke ik.

Toen wetenschapper David Hamilton besefte dat zijn gebrek aan eigenliefde hem op honderden subtiele en minder subtiele manieren dwarsboomde, besloot hij het meest recente onderzoek naar het functioneren van de hersenen, neurowetenschap en psychotherapeutische en persoonlijke ontwikkelingstechnieken te bestuderen.

Hij zag in dat eigenliefde evenveel te maken heeft met biologie als met psychologie – een gezonde eigenliefde zit namelijk bij de geboorte in onze genen, maar verdwijnt geleidelijk aan.

Wij mensen zijn gemaakt om contact te leggen met anderen, maar omdat we van onszelf vinden dat we niet goed genoeg zijn, doen we ons vaak anders voor dan we zijn om de liefde en aanvaarding van anderen te bemachtigen.

Maar het goede nieuws is dat we onze hersenen opnieuw kunnen programmeren. David heeft 27 handige oefeningen bedacht die hij eerst zelf uitprobeerde en nu in dit boek voorstelt, zodat ook jij:
– meer eigenliefde kunt voelen
– een sterke band kunt opbouwen met je echte ik
– gewaardeerd en gelukkig kunt worden
– sterkere en echtere relaties kunt opbouwen met anderen

Omdat je het waard bent nieuw licht op eigenliefde Paperback.

Op scherpe en humoristische manier gaat Marja Pruis in Omdat je het waard bent op zoek naar een ik dat niet geliket hoeft te worden. Zo geeft zij antwoord op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden.

Pruis werd voor haar essaybundel Kus me, straf me genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, en won de Jan Hanlo Essayprijs.
‘Wat wij houden voor een deugd,’ schreef La Rochefoucauld (1613-1680), ‘is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.’ De denker ontmaskerde met zijn Maximen de zeventiende-eeuwse moraal als een verkapt machtsmiddel.
De schijnmoraal die hij voor zijn tijd wist bloot te leggen, lijkt in onze tijd weer boven te komen drijven in de gevierde successen, zelf-felicitaties en opzichtige liefdadigheid op sociale media. ‘We wimpelen lof af om nogmaals geprezen te worden,’ zou La Rochefoucauld zeggen. En zo vieren we de hele dag ons eigen ik.

Annemie Persyn Declercq.
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze prive Support group VKoN. Lees eerst de info vooraleer uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!