Aanhoudende traumasymptomen: waarom zijn ze zo hardnekkig?

Aanhoudende traumasymptomen: waarom zijn ze zo hardnekkig?

Ik heb de afgelopen jaren zo hard gewerkt aan persoonlijke training om mijn aanhoudende traumasymptomen te verlichten. Soms lijkt het gewoon niet te werken.

Ik voel me een beetje gefrustreerd omdat ik alles goed doe. Maar op het moment dat ik me getriggerd voel, ervaar ik verergering van de traumasymptomen. Allereerst, dit ben ik. Ik ervoer frustratie, ik voelde me slechter en ik deed al het werk maar voelde me daarna gemakkelijk weer getriggerd.

Dit komt doordat wanneer we beginnen te genezen, we nog steeds opereren als ons overlevings-zelf.

En wanneer we ons overlevings-zelf ertoe aanzetten (uitdagen) om te veranderen, voelt het nog meer gedreven om ons te beschermen. Ons overlevingszelf houdt ervan om die traumasymptoompaden op te voeren als een middel om pijn te vermijden. De pijn blijft onverwerkt en ongeadresseerd en de aanhoudende traumasymptomen worden luider.

Paradoxaal genoeg is het overlevings-zelf door ons ontworpen om ons veilig te houden. Maar door ons (tegen elke prijs) veilig te houden, voorkomt het dat we genezen en daadwerkelijk veilig zijn.
De pijn die ons overlevings-zelf onderdrukt (komt uit het lichaam). Het informeert de geest dat in het lichaam we onveilig zijn. De geest probeert alles te begrijpen. Het creëert dus een verhaal, meestal gevoed door angst en zorgen of apathie en dissociatie.

Onze geest voedt dan ons lichaam met dit verhaal. Het lichaam (ongehoord en niet ondersteund) creëert luidere aanhoudende symptomen die de geest verder voeden. Het is een vicieuze feedbacklus!

Wanneer we deze feedbackloops alleen via onze geest proberen te onderbreken, kan het overlevings-zelf sterker worden, waardoor de aanhoudende traumasymptomen nog luider en hardnekkiger worden.

Maar alleen tijdelijk als je de middelen hebt om dit te veranderen.
Hint: het overlevende zelf begrijpt geen taal.
Je kunt niet kalmeren door tegen jezelf te zeggen dat je moet kalmeren – het werkt gewoon niet. Maar je kunt kalmeren door in het lichaam te gaan. Je kunt de angst aanpakken en de reden vinden waarom het er is.
Dus om de symptomen te helpen verdwijnen, kunnen we hulpmiddelen gebruiken om te beginnen met werken vanuit een plek in het lichaam van veiligheid, eigenliefde en verbinding.

Dit kan het beste worden gedaan door middel van bottom-up en zenuwstelselwerk dat een aanvulling vormt op het werk van top-down en hersentraining! Het is maar dat je het weet dat resistente aanhoudende traumasymptomen betekenen dat je buitengewoon adaptief bent en goed in leven blijft!

Door de nieuwe hulpmiddelen te leren, kun je uitzonderlijk goed worden in je veilig voelen in lichaam en geest, de aanhoudende traumasymptomen verschuiven en je kunt gaan bloeien in het leven.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer