Woede van het slachtoffer na misbruik door narcisme.

Wat kun je aanvangen met de woede die je voelt als slachtoffer van misbruik? U kunt zich schamen omdat je woede voelt of je kan ontkennen dat die woede er zelfs is.

Woede is wat iedereen voelt als je niet krijgt wat je denkt dat je verdient.

Ook de niet-narcisten voelen vaak een gevoel van woede over schendingen uit het verleden, over een onzekere vooruitzichten, ongelijke verdeling van de lasten en hardnekkige ontkenning van hun persoonlijke behoeften.

Woede is een gevoel — en als zodanig is iets wat noch goed noch slecht – het is er gewoon. U kunt niet meer controle over je gevoelens hebben dan dat je de wind kan controleren. Gevoelens zijn een natuurlijke reactie op de omstandigheden en verwachtingen.

Je voelt gewoon dingen – en woede is iets wat je gaat voelen als je wordt onderworpen aan onrecht, misbruik of intimidatie.

U kunt bepalen wat je doet met je woede – je eigen gedrag – maar je kunt het niet laten verdwijnen.

Het is heel gebruikelijk voor mensen om woede te zien als een slechte zaak en je niet aan te moedigen om boos te worden.

Het heeft geen enkele zin om te zeggen geen pijn te voelen wanneer je geraakt bent tegen het hoofd met een honkbalknuppel.

Als u bent blootgesteld aan misbruik voor een lange periode en je bent een normaal mens dan ga je vast en zeker woede voelen.

U gaat waarschijnlijk woede voelen op momenten dat je het niet verwacht en op momenten dat je het niet past. Het is moeilijk om de tijden en omstandigheden die je woede zullen doen ontstaan te besturen.

Kan je omgaan met je boosheid in gepaste of ongepaste manieren? Of ga je ten onrechte de pik op iemand plaatsen die je waarneemt en zwakker is dan jij?

Bijvoorbeeld, kunt u de verleiding weerstaan om geweld tegen de persoon te gebruiken die niet in de rij gaat staan zoals jij?

U kunt zich schamen omdat je woede voelt of je kan ontkennen dat die woede er zelfs is.

Klaar voor de strijd.

Fysiologen vertellen ons dat woede voort komt uit onze primitieve “strijd of vlucht” instinct – als we het gevoel krijgen dat we boos worden dan komt er een golf van adrenaline in ons bloed, onze hartslag verhoogt en onze zintuigen worden verhoogd – wij zijn klaar voor de strijd en we kunnen veel meer kracht of energie hebben dan wat normaal is voor ons.

Ons bloed wordt omgeleid in de richting van de delen van ons lichaam die nodig zijn voor een strijd of vlucht – onze spieren, onze hersenen, onze zintuigen.

We kunnen minder pijn, minder schuld, minder gevoeligheid voelen.

Onze spijsvertering wordt afgesloten.

Eetlust wordt onderdrukt, ons spijsverteringsstelsel verdrijft afval en alles wat niet onmisbaar is voor de onmiddellijke crisis wordt stilgelegd.

We worden minder analytisch en meer reactief. We voelen minder stress en zijn meer pragmatisch. We worden minder depressief en meer beslissend. Woede kan goed voor ons zijn – in een crisis.

Destructieve woede.

Woede kan destructief zijn wanneer het een doel treft in de richting van situaties of mensen die niet verantwoordelijk voor de pijn die we voelen of als we in situaties overgaan naar een vecht- of vluchtreactie waar dat niet nodig is.

Een dergelijke situatie is wanneer je te maken hebt met een persoon die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – U bent boos op hen en slaat terug.
 • Het resultaat – Je kunt niet ontsnappen aan het misbruik, omdat ze niet uw boosheid begrijpen – omdat ze een psychische aandoening hebben en niet verder kunnen kijken dan hun eigen gevoelens.
 • De conclusie – Niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Hier is nog een voorbeeld van destructieve woede:

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – je bent boos op jezelf voor het belanden in deze situatie.
 • Het resultaat – je kunt niet ontsnappen aan het misbruik, omdat ze niet begrijpen dat u zich schuldig voelt – omdat ze een psychische aandoening hebben en niet verder kunnen kijken dan hun eigen gevoelens.
 • De conclusie – niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Nog een voorbeeld van destructieve woede:

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – Je reageert het af op een impopulaire persoon op het werk die niet zal terugslaan.
 • Het resultaat – je hoeft niet aan het misbruik te ontsnappen, je wordt minder populair en vertrouwd op het werk.
 • De conclusie – niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Dus wat kan je doen met de woede van het slachtoffer?

Nou allereerst – toegeven dat je woede hebt en de woede omarmen. Dat is niet iets om zich voor te schamen. Het is een natuurlijke gave om je te beschermen in een crisis.

Maar begrijp dat woede niet alle problemen kan oplossen en dat woede niet geschikt is om op te treden in elke situatie.

Als u te maken hebt met een persoon die een persoonlijkheidsstoornis heeft, is het veel effectiever om alles wat je kunt leren over de psychische aandoening te leren en te leren wat werkt en wat niet werkt.

U kunt beginnen om jezelf te beschermen op een manier die werkt en in plaats van boos te worden. Je kunt beginnen met een beetje meer zeggenschap over uw situatie te voelen.

Aanverwante teksten.

Het drama van het begaafde kind een studie over het narcisme.

Sigmund weet wel raad met narcisten en wat ook zo bijzonder aan mij is…

.

Twee gezichten psychologische en pastorale handreiking bij narcisme.

klik op de foto

Het Miskende Kind In Onszelf invloeden van de kindertijd op het latere leven.

Afscheid zonder begrafenis Over rouwen voor de dood; Over narcisme en schizofrenie.

De ontkenning van het ware zelf.

Mindfulness zo doe je dat.

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Bekijk even volgende Engelstalige programma’s want die hebben mij sterk geholpen:

Het narcistische herstelprogramma voor misbruik — Gouden lidmaatschap

Het Narcissistic Abuse Recovery Program — Speciale Gold-lidmaatschapsaanbieding

Het Narcissistic Abuse Recovery Program — Silver-lidmaatschap

Quantum Healing-startpakket

De Empowered Self Course

Transforming Family Of Origin Wounds

Annemie Declercq Orthopedagoge

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • Begrippen Narcisme
 • communicatie met de narcist
 • narcisme
 • narcist
 • Nederland België Nederlandstalig
 • onderzoek en research over narcisme
 • partnergeweld
 • Recent

Zijn vrouwelijke narcisten op zoek naar niet typische mannen?

Narcisme is niet genderneutraal Hollywood Ondanks desinformatiecampagnes met politieke agenda's en een toenemend aantal Hollywoodfilms en tv-series in de loop… Read More

 • narcist

De kans om anderen te helpen en weer van zichzelf te houden.

Eén van de dingen waarvoor ik dankbaar ben met deze feestdagen, is dat ik deze geweldige kans heb om anderen… Read More

 • afkicken van de narcist
 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Programma voor omgaan met narcisme
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • Waarom werd ik door de narcist zo behandeld?

Kun je voor jezelf zorgen (zelf)partner? (groeitaak)

Ik weet dat je denkt dat narcisten je machteloos maken, ze laten je getraumatiseerd, verslagen en machteloos achter. Maar dit hoeft… Read More

%%footer%%