Woede is wat iedereen voelt als je niet krijgt wat je denkt dat je verdient.

Ook de niet-narcisten voelen vaak een gevoel van woede over schendingen uit het verleden, over een onzekere vooruitzichten, ongelijke verdeling van de lasten en hardnekkige ontkenning van hun persoonlijke behoeften.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Woede is een gevoel — en als zodanig is iets wat noch goed noch slecht – het is er gewoon. U kunt niet meer controle over je gevoelens hebben dan dat je de wind kan controleren. Gevoelens zijn een natuurlijke reactie op de omstandigheden en verwachtingen.

Je voelt gewoon dingen – en woede is iets wat je gaat voelen als je wordt onderworpen aan onrecht, misbruik of intimidatie.

U kunt bepalen wat je doet met je woede – je eigen gedrag – maar je kunt het niet laten verdwijnen.

Het is heel gebruikelijk voor mensen om woede te zien als een slechte zaak en je niet aan te moedigen om boos te worden.

Het heeft geen enkele zin om te zeggen geen pijn te voelen wanneer je geraakt bent tegen het hoofd met een honkbalknuppel.

Als u bent blootgesteld aan misbruik voor een lange periode en je bent een normaal mens dan ga je vast en zeker woede voelen.

U gaat waarschijnlijk woede voelen op momenten dat je het niet verwacht en op momenten dat je het niet past. Het is moeilijk om de tijden en omstandigheden die je woede zullen doen ontstaan te besturen.

Kan je omgaan met je boosheid in gepaste of ongepaste manieren? Of ga je ten onrechte de pik op iemand plaatsen die je waarneemt en zwakker is dan jij?

Bijvoorbeeld, kunt u de verleiding weerstaan om geweld tegen de persoon te gebruiken die niet in de rij gaat staan zoals jij?

U kunt zich schamen omdat je woede voelt of je kan ontkennen dat die woede er zelfs is.

Klaar voor de strijd.

Fysiologen vertellen ons dat woede voort komt uit onze primitieve “strijd of vlucht” instinct – als we het gevoel krijgen dat we boos worden dan komt er een golf van adrenaline in ons bloed, onze hartslag verhoogt en onze zintuigen worden verhoogd – wij zijn klaar voor de strijd en we kunnen veel meer kracht of energie hebben dan wat normaal is voor ons.

Ons bloed wordt omgeleid in de richting van de delen van ons lichaam die nodig zijn voor een strijd of vlucht – onze spieren, onze hersenen, onze zintuigen.

We kunnen minder pijn, minder schuld, minder gevoeligheid voelen.

Onze spijsvertering wordt afgesloten.

Eetlust wordt onderdrukt, ons spijsverteringsstelsel verdrijft afval en alles wat niet onmisbaar is voor de onmiddellijke crisis wordt stilgelegd.

We worden minder analytisch en meer reactief. We voelen minder stress en zijn meer pragmatisch. We worden minder depressief en meer beslissend. Woede kan goed voor ons zijn – in een crisis.

Destructieve woede.

Woede kan destructief zijn wanneer het een doel treft in de richting van situaties of mensen die niet verantwoordelijk voor de pijn die we voelen of als we in situaties overgaan naar een vecht- of vluchtreactie waar dat niet nodig is.

Een dergelijke situatie is wanneer je te maken hebt met een persoon die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – U bent boos op hen en slaat terug.
 • Het resultaat – Je kunt niet ontsnappen aan het misbruik, omdat ze niet uw boosheid begrijpen  – omdat ze een psychische aandoening hebben en niet verder kunnen kijken dan hun eigen gevoelens.
 • De conclusie – Niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Hier is nog een voorbeeld van destructieve woede:

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – je bent boos op jezelf voor het belanden in deze situatie.
 • Het resultaat – je kunt niet ontsnappen aan het misbruik, omdat ze niet begrijpen dat u zich schuldig voelt – omdat ze een psychische aandoening hebben en niet verder kunnen kijken dan hun eigen gevoelens.
 • De conclusie – niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Nog een voorbeeld van destructieve woede:

 • Het probleem – uw geliefde heeft een psychische aandoening en maakt misbruik van jou.
 • Je reactie – Je reageert het af op een impopulaire persoon op het werk die niet zal terugslaan.
 • Het resultaat – je hoeft niet aan het misbruik te ontsnappen, je wordt minder populair en vertrouwd op het werk.
 • De conclusie – niets is vast en de cyclus herhaalt zich.

Dus wat kan je doen met de woede van het slachtoffer?

Nou allereerst – toegeven dat je woede hebt en de woede omarmen. Dat is niet iets om zich voor te schamen. Het is een natuurlijke gave om je te beschermen in een crisis.

Maar begrijp dat woede niet alle problemen kan oplossen en dat woede niet geschikt is om op te treden in elke situatie.

Als u te maken hebt met een persoon die een persoonlijkheidsstoornis heeft, is het veel effectiever om alles wat je kunt leren over de psychische aandoening te leren en te leren wat werkt en wat niet werkt.

U kunt beginnen om jezelf te beschermen op een manier die werkt en in plaats van boos te worden. Je kunt beginnen met een beetje meer zeggenschap over uw situatie te voelen.

Aanverwante teksten.

Het drama van het begaafde kind een studie over het narcisme.

Sigmund weet wel raad met narcisten en wat ook zo bijzonder aan mij is…

.

 

Twee gezichten psychologische en pastorale handreiking bij narcisme.

klik op de foto

 

De ontkenning van het ware zelf.

Mindfulness zo doe je dat.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!