De verschillende soorten narcisten leren kennen

De verschillende soorten narcisten leren kennen

Mensen lijken te zijn gefascineerd door het concept van narcisme. Misschien is het omdat we allemaal een beetje narcistisch zijn of iemand anders kennen die dat wel is. Maar voordat je springt om iemand te labelen als een narcist, ben ik van mening dat er eigenlijk verschillende soorten narcisme zijn. 

Hoewel ze allemaal de kernkenmerken van narcisme behouden (recht, gebrek aan empathie en een behoefte aan controle), worden ze weergegeven door verschillende gedragingen. Ze variëren in mate van ernstig tot gevaarlijk.

Hoeveel soorten narcisme zijn er?

Terwijl een persoon kan worden gediagnosticeerd met narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD), is er geen klinische diagnose voor eventuele subtypes van narcisme. Sommige vormen van narcisme zijn geïdentificeerd en gevalideerd door peer-reviewed onderzoek. Andere soorten zijn informeel genoemd en gepopulariseerd door verschillende geestelijke gezondheidswerkers. Er is dus geen concreet aantal narcistische subtypes.

Klinisch psycholoog en Harvard docent Craig Malkin, Ph.D., denkt aan narcisme als een eigenschap, of doordringende menselijke neiging, die bestaat op een spectrum.

Hoewel de subtypes niet klinisch kunnen worden gediagnosticeerd volgens, psycholoog Perpetua Neo, zeggen de meeste geestelijke gezondheid clinici dat ze wel over het algemeen patronen kunnen zien. 

Hieronder zijn acht soorten narcisme erkend door deskundigen:

1. Gezond narcisme

Ja, gezond narcisme bestaat. Ten eerste, alleen omdat iemand narcistische eigenschappen heeft, betekent dat niet dat ze narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Volgens de Diagnostic and Statistical Manual (DSM-5), die klinisch gediagnosticeerd moet worden met NPD, moet een persoon ten minste 55% van de meest voorkomende tekenen van narcisme vertonen. Veel mensen kunnen kenmerken van narcisme hebben zonder te voldoen aan de criteria voor de aandoening. Gezond narcisme is een categorie van zijn eigen en is eigenlijk positief.

“Ieder mens heeft een beetje gezond narcisme in zich”, schrijft cognitief therapeut Alyssa Mancao van LCSW op mbg. Een persoon met gezond narcisme zal trots zijn op hun prestaties. Ze willen die prestaties delen met anderen, omdat het ze een goed gevoel heeft. Gezond narcisme is ook het vermogen om een gevoel van recht te voelen en te weten dat je thuishoort in bepaalde ruimtes en goede dingen verdient. Deze gevoelens zijn echter meestal in lijn met de werkelijkheid.”

2. Grandioze narcisme

Grandioos narcisme lijkt sterk op het bredere begrip van wat een narcist maakt. In de psychologie, grootsheid verwijst naar het hebben van een onrealistisch gevoel van superioriteit. Grandioos narcisme omvat dus overschatting van iemands capaciteiten, beweren iemands dominantie over anderen, en met een over het algemeen opgeblazen gevoel van eigenwaarde.

Dit type narcisme is getest en gevalideerd door middel van peer-reviewed onderzoek, vaak in tegenstelling tot kwetsbaar narcisme (ook bekend als heimelijke narcisme).

“Grandioos narcisme is wanneer iemands narcistische kwaliteiten – recht, opschepperij, en zelf-obsessie- openlijk worden weergegeven, vaak ten koste van anderen,” zegt Neo. Grandioze narcisten kunnen charmant zijn, maar vaak gebrek aan empathie. In gesprekken hebben ze geen betrekking op mensen, legt Neo uit, maar een-up hen. Dit kan zijn omdat ze hunkeren naar aandacht, genieten van het zien van anderen gekwetst en verward, of beide.

Bij het omgaan met een grandioze narcist, of een soort narcist wat dat betreft, is het belangrijk om grenzen te stellen. Weet dat je sierlijk en assertief op hetzelfde moment, zegt Neo. “Ze zullen je grenzen verleggen, ze eroderen zodat een lager behandelingsniveau het nieuwe normaal wordt. Wees bereid om je grenzen af te dwingen – nog beter, loop weg.”.

3. Kwetsbaar narcisme, ook wel bekend als geheim of verborgen narcisme

Verkapt narcisme wordt ook wel kwetsbaar narcisme genoemd. In tegenstelling tot de grandioze narcisten, deze mensen hebben de neiging om verlegen en zelf-effacing. Volgens het American Journal of Psychiatry (AJP), de “geheime subtype wordt geremd, duidelijk bedroefd, overgevoelig voor de evaluaties van anderen, terwijl chronisch jaloers.” Ze snakken naar de erkenning van mensen en krijgen zeer defensief in het gezicht van kritiek.

Volgens Malkin, zijn geheime narcisten vaak ellendig en geloven dat hun lijden erger is dan iemand anders. “Ja, ze kunnen eerder gewond zijn geweest,” zegt Neo, “maar het is niet jouw plicht om hen te redden. Dat zijn ook grenzen.”

kwaadaardig soorten narcisten
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

4. Kwaadaardig narcisme

Kwaadaardige narcisten, net zoals de naam al aangeeft, zijn manipulatief en kwaadaardig. Ze vertonen tekenen van sadisme en agressie, en volgens AJP, zijn de ernstigste subtype van narcistische persoonlijkheidsstoornis.

“Ze krijgen plezier zien mensen kronkelen in pijn en ongemak,” licentie psycholoog Daniel Fox, Ph.D., zegt. Als je een kwaadaardige narcist kent, raadt Neo aan ze volledig te vermijden en alle banden af te snijden. Elke poging om hen te slim af zal zijn niet succesvol en vermoeiend, legt ze uit: “Ze hebben hun leven doorgebracht met het perfectioneren van het ambacht van steeds betere narcisten.”

5. Seksueel narcisme

Seksuele narcisten hebben een overdreven positieve, egoïstische bewondering van hun eigen seksuele dapperheid,volgens paren ‘therapeut Brandon Santan, Ph.D. Ze kunnen worden verteerd door hun obsessie met seksuele prestaties en de noodzaak van de seksuele bewondering van anderen.

Seksuele narcisten zijn vaak seriële bedriegers, gebruiken seks om mensen te manipuleren en kunnen zich gewelddadig gedragen tijdens seks. Om jezelf te beschermen tegen dit soort narcist, jouw veiligste optie is om uit de relatie te stappen en therapie op te zoeken om je te helpen door de breuk met een narcist te komen.

Seksueel narcisme maakt deel uit van een driedelige narcisme typering systeem dat seksuele narcisme, somatisch narcisme, en cerebrale narcisme omvat. Geen van hen worden gevalideerd door onderzoek, maar het systeem is het verkrijgen van enige populariteit als sommige geestelijke gezondheid beoefenaars gebruiken om verder te categoriseren verschillende soorten narcisme.

6. Somatisch narcisme

Somatische narcisten ontlenen hun eigenwaarde aan hun lichaam. Psychotherapeut Christine Scott-Hudson, LMFT, schrijft: “Dit kan zich manifesteren als iemand die zich mooier, sterker of fitter voelt dan anderen.”

Somatische narcisten vaak geobsedeerd over hun gewicht en fysieke verschijning en bekritiseren anderen op basis van hun uiterlijk. Ze negeren meestal de behoeften van anderen en prioriteren hun eigen. Als je te maken hebt met een, Scott-Hudson zegt, “vermijd het weergeven van emotionele reacties op hun gedrag, omdat narcisten voeden drama.”

7. Cerebrale narcist

Cerebrale of intellectuele narcisten ontlenen hun eigenbelang aan hun geest, in vergelijking met de somatische narcist die waarde ontleent aan hun lichaam. Intellectuele narcisten krijgen hun aanbod van het gevoel slimmer, slimmer, en intelligenter dan anderen,” Scott-Hudson vertelt mindbodygreen.

Cerebrale narcisten geloven dat ze slimmer zijn dan anderen. In een poging om hun ego te voeden, zullen ze proberen om anderen zich onintelligent te laten voelen. Als je te maken hebt met een cerebrale narcist, isoleer jezelf van hun woorden. Je gaat nooit een discussie winnen of op een punt komen waarop ze toegeven dat je gelijk hebt dus leer het los te laten.

8. Spirituele narcist

Spirituele narcisten gebruiken vaak hun spiritualiteit om schadelijk gedrag te rechtvaardigen en geestelijk jargon te gebruiken om anderen te intimideren, legt Neo uit. “Zie je, de narcist moet een geïdealiseerde versie van zichzelf projecteren om te ontsnappen aan zijn gebroken, onzekere zelf,” zegt ze, en spirituele narcisten gebruiken schijnbaar gevoelige en spirituele acties als een manier om zichzelf boven anderen te verheffen.

Jonge mensen of mensen die aanzienlijke onrust hebben ervaren, zoals een verhuizing of een echtscheiding, zijn kwetsbaarder voor de spirituele narcisten met hun boeiende, dynamische invloed. Als iemand die je kent hun spiritualiteit gebruikt als een hulpmiddel om je te manipuleren of te kleineren, maak je dan los van hen.

Conclusie.

Narcisme bestaat op een spectrum, en er zijn veel verschillende soorten narcisme, sommige zijn meer verontrustend dan anderen. Als je te maken hebt met iemand waarvan je vermoedt dat het zou kunnen dat ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, het beste ding om te doen is om jezelf te beschermen door sterke grenzen te stellen en idealiter weg te lopen van de relatie helemaal.

Bronnen die je kunnen helpen

Misschien ben je al een tijdje lid van mijn community VKoN (link kun je zeker vinden in het menu) en heb je begeleiding gekregen van mijn YouTube-video’s, blogartikelen en posts op sociale media, maar merk je dat je nog steeds terugkomt om mijn werk keer op keer te volgen voor hoop, moed en antwoorden.

De noodzaak om steeds terug te komen betekent dat je je trauma nog niet hebt genezen, maar probeert het te beheersen. Doe daarom de groeitaken.

Dat begrijp ik, ik deed het vroeger ook!

Ik heb liever dat je echt geneest, en dit werk nooit meer nodig hebt!

Er is geen vervanging voor het innerlijke werk dat je duurzaam zal bevrijden van misbruiksymptomen zoals depressie, angst, PTSS, dissociatie en andere vervelende dingen zoals bijnieruitputting, fibromyalgie en agorafobie, zodat je gedijt in plaats van alleen maar te overleven.

Bij narcistisch misbruik kun je er doorheen gaan of er doorheen groeien.

Je kunt oplossen of evolueren.

Het kan je desintegreren of leiden tot je ultieme integratie, van kracht, vreugde en waarheid.

Om je te helpen deze geschenken te bereiken, zou ik je graag de gratis volgende hulpbron aanbieden …

De groeitaken die je vindt in het menu en in de categorie zullen je hoop, genezing en ondersteuning zal geven. Je kunt door de groeitaken voor jezelf ervaren en weten wat het is om trauma los te laten en te herprogrammeren, de negatieve energie op te lossen die eerder de narcist voedde en je met hen verbonden hield.

Ik hoop dat dit je heeft geholpen te weten dat je kunt losmaken, genezen en gedijen – op manieren en in tijdsbestekken die ECHT werken!

Zoals altijd kijk ik er enorm naar uit om jouw opmerkingen en vragen te beantwoorden.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees