Voeding voor traumaherstel in de geestelijke gezondheid.

Voeding voor traumaherstel in de geestelijke gezondheid.

Ons brein en zenuwstelsel hebben vitamines en mineralen uit voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren en extra hoeveelheden voor traumaherstel.

Is het in het verleden gebeurd dat mijn geest helemaal leeg was. Dat ik vergeten was wat ik zei? Het was alsof mijn hersenen volledig werden uitgeschakeld. Ik schrok en wist dat er iets niet klopte.

Ik was ook dingen vergeten, had ernstige hersenmist, voelde me uitgeput. Toen ben ik voeding en hersenfunctie gaan bekijken in functie van mijn traumaherstel.

Ik begon de beginnende neurodegeneratie te ervaren. Dit was het gevolg van slechte voeding, veel stress in mijn leven en vreselijke slaappatronen. Ik was pas 30 jaar oud. Daarna ben ik intensief gaan sporten, deed transcendentale meditatie en volgde een sportdieet. Ik begon me beter te voelen.

Helaas komt voeding in de geestelijke gezondheidszorg zelden aan bod of is het een bijzaak. Toch benadrukt de voedingswetenschap hoe belangrijk dit is.

We kunnen ademwerk, meditatie, beweging, enz. beoefenen en toch worstelen als onze hersenen en ons zenuwstelsel aan voedingstekorten lijden.

Enkele bronnen over voeding voor traumaherstel die mij hebben geholpen:

“Waarom werken mijn hersenen niet” door Datis Kharrazian

“mind gut connectie” door Emeran Mayer

Het werk van @ellenvoramd op Instagram.

Ik geloof dat voedingspsychologie uiterst belangrijk zal worden naarmate meer mensen zich bewust zijn van de verbinding tussen geest en darmen en hoe voeding de manier waarop onze hersenen functioneren beïnvloedt.

Wat we eten heeft invloed op onze emotionele toestand, de manier waarop ons lichaam functioneert en ons algehele welzijn.

De hersenen en het zenuwstelsel hebben vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en extra hoeveelheden voor traumaherstel.

In de eenvoudigste bewoordingen, om ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel berichten naar de hersenen kan sturen en om de hersenen optimaal te laten werken, moeten we onze voeding aanpakken.
Deze vitamines en mineralen leveren de energie die nodig is voor de cognitieve functie, de synthese van neurotransmitters, het metabolisme en een optimale werking van het zenuwstelsel.

voeding voor traumaherstel
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Belangrijke vitamines en voeding voor traumaherstel en de geestelijke gezondheid:

  1. DHA, EPA (cognitieve functie)
  2. B-vitamines (zenuwfunctie)
  3. Vitamine D (reguleert genen die belangrijk zijn voor hersenfunctie, cellulair herstel)
  4. IJzer, zink, magnesium, selenium (cognitieve functie)

Dit zijn allemaal vitamines die helpen bij het herstel van een trauma.

EPA & DHA zijn ook bekend als omega-3’s, die het meest voorkomen in vette vis zoals zalm, forel, sardines en haring.
Het is ook erg belangrijk voor veganisten om zich bewust te zijn van hun b12-inname – bijna geen enkele plant produceert de vitamine van nature. Chlorella en nori zijn natuurlijke bronnen – tofu, tempeh en voedingsgist worden er meestal mee verrijkt.
Begrijp me niet verkeerd, een gezonde levensstijl (inclusief goede voeding) is niet voldoende om te voorkomen dat iemand een psychische aandoening ontwikkelt, maar het maakt deel uit van de pijlers van gezondheid en moet in overweging worden genomen bij de behandeling van een persoon met een psychische aandoening.

Ik zou eraan willen toevoegen dat voor velen TE VEEL aandacht voor wat ze eten en hoe ze sporten eigenlijk een teken kan zijn van een eetstoornis. We kunnen echter beter leren luisteren naar ons lichaam en de reactie op bepaalde voeding en op die manier ons voedingspatroon leren kennen en hoe het ons positief of negatief beïnvloed.

Onze relatie met eten is absoluut een persoonlijke reis.

Ik had deed zo dikwijls aan ongeordend eten en ongezonde dwanghandelingen rond voedsel die ik de afgelopen jaren stap per stap heb genezen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees