Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
zichzelf heropvoeden

Voeding voor het stimuleren van je traumaherstel. +video

Als kind van de jaren 70 groeide ik op met tonijnschotels en kool. Niemand sprak over het verband tussen wat we toen aten en onze stemming. Tegenwoordig groeit het besef dat voeding niet alleen belangrijk is voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke gezondheid. Met voeding kun je traumaherstel stimuleren. 

Dus ik dacht dat ik eindelijk dieper zou gaan kijken naar hoe we allemaal in staat kunnen zijn om genezing van trauma en algemene geestelijke gezondheid aan te moedigen door wat we eten (of niet).

Ik ben daar voor te rade gegaan Mary Kay Irving bij Fresh Thymes (mijn nieuwe favoriete restaurant – bedankt Mary Kay!). Mary Kay is een gecertificeerde voedingstherapeut en een gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker. Ze werkt bij Mental Health Partners en heeft ook een eigen praktijk waarin ze psychotherapie en holistische voedingscoaching aanbiedt. Ik ben geïntrigeerd door deze combinatie. Bovendien ben ik enthousiast om meer te weten te komen over wat ze te zeggen heeft over voeding en geestelijke gezondheid.

Houd er rekening mee dat Mary Kay geen arts is en geen medische ziekte kan diagnosticeren, behandelen of genezen.

MARY KAY’S ACHTERGROND

Ze combineert mentale gezondheid en voeding in haar werk. Hoe ben je daarmee begonnen? Ze is al een tijdje maatschappelijk werker. Bovendien had ze haar eigen worsteling met lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen die haar uiteindelijk ook de interesse voor voeding bijbracht. 

Ze heeft een geschiedenis van angst, depressie en trauma, en ze is nu ook een 12-jarige overlevende van kanker. Door therapie kon ze een tijdje geleden de psychologische problemen oplossen die verband hielden met haar psychische problemen. Toch kwamen soms de angst en depressie naar voren. 

Toen ze uiteindelijk leerde hoe ze gezond moest eten, waren haar angsten en depressies eindelijk verdwenen. Ze is nu zeven jaar zonder medicatie voor die problemen, en mijn seizoensgebonden affectieve stoornis lijkt niet meer te bestaan.

HET PROBLEEM MET HET TYPISCHE DIEET

Zoveel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen kunnen worden aangepakt met dezelfde algemene veranderingen in het typische dieet. Omdat we allemaal zo gestrest zijn voor de tijd, kiezen we uiteindelijk vaak voor voedsel dat we snel kunnen krijgen. Dat ismeestal niet het meest gezonde voedsel. In de loop van de tijd is het “normaal” geworden om te eten op een manier die niet optimaal is voor onze gezondheid.

Individuele componenten van het dieet

Suiker

Een van de belangrijkste dingen is dat onze voeding vaak veel te veel suiker bevat. Het typisch dieet heeft de neiging om een hoge glycemische lading te hebben. Dat betekent dat het snelle veranderingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. 

Deze ontregeling van de bloedsuikerspiegel kan ingrijpende gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid. Zowel een lage als een hoge bloedsuikerspiegel kan bijvoorbeeld angstgevoelens verhogen. 

We hebben allemaal gehoord van kinderen die veel suiker eten, gevolgd door hyperactief gedrag of prikkelbaarheid. Voor sommige kinderen kan deze “uit de hand gelopen” hoge energie samenvallen met een interne ervaring van angst. 

Ook volwassenen kunnen deze symptomen ervaren. Na de hoge suikerspiegel komt de lage bloedsuikerspiegel, die kan optreden met zweten en trillen. Dat kan ook gevoelens van angst veroorzaken of verergeren.

Een veelvoorkomende oorzaak van het hoge suikerprobleem is dat het vaak verborgen zit in voedingsmiddelen die we niet als suiker beschouwen. Brood en pasta worden bijvoorbeeld snel afgebroken in het lichaam en worden vrijwel direct suiker. Voedingsmiddelen die als natuurlijk, gezond en “vetarm” worden bestempeld, bevatten vaak grote hoeveelheden suiker.

Vitaminetekorten

Het typische dieet heeft vaak een tekort aan belangrijke vitamines zoals vitamines van het D- en B-complex. Vooral tekorten aan vitamine B-complex zijn gerelateerd aan depressie.  

Onevenwichtige vetzuren en gebrek aan eiwitten

We hebben ook geleerd dat vet slecht is. Dus veel bewerkte voedingsmiddelen hebben het natuurlijke vet verwijderd, waardoor de smaak onaantrekkelijk wordt. Om dat goed te maken, worden dingen toegevoegd om de smaak te versterken. Die dingen zijn meestal suiker en zout.

Ook worden in sommige gewone voedingsmiddelen natuurlijke vetten vervangen door sterk bewerkte vetten die een andere balans van vetzuren hebben. 

Een goede balans van Omega vetzuren omvat bijvoorbeeld een 1:1 verhouding van Omega 3 en Omega 6. Het typisch dieet heeft zoiets als een 1:20 verhouding. Deze onbalans van vetzuren bevordert ontstekingen in ons lichaam, omdat Omega 3 ontstekingsremmend is en Omega 6 ontstekingsbevorderend.

Een ander probleem met de onnauwkeurige en achterhaalde les dat we vetten moeten vermijden, is dat dierlijke vetten van nature rijk aan voedingsstoffen zijn. Ze worden geassocieerd met voedingsmiddelen die goede eiwitten bevatten. 

Eiwitten zijn belangrijk voor stemmingsregulatie, omdat aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) worden gebruikt bij de aanmaak van serotonine. Serotonine is de neurotransmitter die de meeste moderne antidepressiva proberen te verhogen. Je ziet dus dat eiwit niet alleen voor het opbouwen en behouden van spiermassa is.

Gebrek aan vezels

Het typische dieet bevat meestal weinig vezels. Dit resulteert uiteindelijk in een onevenwichtig darmbioom, wat veel gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid [besproken in de volgende sectie].

Water

Ten slotte is de typische uitgedroogd. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie, inefficiënte verwerking van voedingsstoffen en andere problemen. Uitdroging kan zowel de fysieke als de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden.

Twee grote problemen die voortkomen uit dit dieet

Ongebalanceerd darmbioom

Dit zijn echt de twee grote manieren waarop voeding en geestelijke gezondheid met elkaar verbonden zijn. Een onevenwichtig darmbioom is problematisch voor de stemming. Het grootste deel van onze serotonine met behulpzame microben wordt in onze darm geproduceerd. Als ons darmbioom uit balans is, met te veel slechte microben en niet genoeg goede, dan kan dat een reden zijn dat we onvoldoende serotonine in onze hersenen hebben. Dat zal dus depressie en angst bevorderen.

Een reden waarom vezels zo belangrijk zijn, is dat het voedsel is voor nuttige darmbacteriën. 

We eten meestal niet de hoeveelheid vezels die ons lichaam (of beter gezegd, onze behulpzame darmbacteriën) nodig heeft.

Voeg daarbij het feit dat de hoge hoeveelheid suiker in onze voeding de nutteloze bacteriën voedt. Je kunt zien dat het darmbioom van de typische mens behoorlijk uit balans is. Dit leidt tot allerlei veelvoorkomende dingen die we meestal niet serieus nemen: darmklachten, buikpijn, diarree, enz.  

Borstvoeding is ook belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond microbioom bij baby’s. En ik begin mensen te horen praten over hoe alle antibiotica die we kinderen geven voor zaken als keelontsteking en oorinfecties de ontwikkeling van een gezond bioom verstoren. Het is onze hele levensstijl die de ontwikkeling van een gezond darmbioom tegenwerkt.

Ontsteking

Door het eten van veel suiker bevorder je ontsteking, tekorten aan voedingsstoffen, waaronder vitamine D, en het niet hebben van de juiste balans van vetzuren, zoals we eerder hebben besproken.  

Een interessante bevinding over ontstekingen en geestelijke gezondheid is dat er een bepaald eiwit is, C-reactief eiwit genaamd, dat een indicator is van het niveau van ontsteking in het lichaam. 

De meeste standaard bloedonderzoeken die je bij de dokter krijgt, omvatten testen op C-reactief proteïne. 

Studies hebben aangetoond dat mensen met hogere niveaus van C-reactief proteïne, en dus ontstekingen, meer kans hebben om een ​​posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen bij blootstelling aan verontrustende gebeurtenissen. 

Dus het in het algemeen laag houden van de ontsteking van het lichaam kan blijkbaar helpen om de ontwikkeling van bepaalde psychische problemen te voorkomen.

Het is een soort intuïtieve zin dat een gezond dieet en dus een gezond lichaam ons niet alleen kan beschermen tegen ziek worden. Een gezond dieet kan ook tegen het ontwikkelen van meer problematische mentale reacties wanneer er slechte dingen met ons gebeuren.

HOE HET TYPISCHE DIEET TE CORRIGEREN?

Je verwachtte dat specifieke veranderingen in het voedingspatroon die specifieke psychische aandoeningen zouden kunnen ondersteunen. Ik begin het gevoel te krijgen dat het niet op die manier werkt.

Dat is gedeeltelijk waar. Ongeacht een bepaalde psychische aandoening, is het over het algemeen dezelfde basislijn van goed eten en een uitgebalanceerd dieet dat iedereen zal helpen. 

Basis

In het geval van Mary Kay waren dezelfde veranderingen in haar dieet nuttig voor het overleven van kanker, voor het beheersen van angst en depressie. Ook voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel voor pre-diabetes was verandering in haar dieet nuttig. 

Wat ze nodig had – wat we allemaal nodig hebben – is over het algemeen een natuurlijk voedseldieet, samengesteld uit echt voedsel dat ons lichaam herkent. Er zullen natuurlijk individuele verschillen zijn voor mensen met voedselallergieën, bepaalde genetische aandoeningen en diagnoses die beter zullen reageren op bepaalde voedzame voedingsmiddelen. En sommige aandoeningen kunnen baat hebben bij suppletie.  

Echt, de oplossing is om hele, natuurlijke voedingsmiddelen te bereiden die de natuurlijke vetten intact hebben en geen synthetische materialen, sterk bewerkte ingrediënten en toegevoegde suikers bevatten. 

Het vraagt ​​zeker een investering. Sommige mensen hebben nooit leren koken, en daar moeten ze mee beginnen. Voor sommige mensen is het moeilijkste dat het meer tijd kost dan een snelle maaltijd in de magnetron te pakken. En helaas is gezond eten duurder dan McDonalds. En toch, voor de meeste mensen, denk ik dat het de investering zeker waard is.

GENETISCHE AANDOENINGEN GERELATEERD AAN VOEDING EN GEESTELIJKE GEZONDHEID

Er zijn een paar veelvoorkomende genmutaties die verband houden met voeding. Meestal wanneer men deze ontdekt, is het door geïntegreerde holistische gezondheidswerkers, in tegenstelling tot artsen. Vaak is er geen conventioneel medisch recept of behandeling om ze te behandelen. Maar artsen in de functionele geneeskunde zullen hier vaak op testen.

Een van de meest voorkomende is de MTHFR-mutatie, die van invloed is op het vermogen van een persoon om foliumzuur (vitamine B9) te verwerken. 

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof die in veel van de belangrijke chemische routes van het lichaam nodig is. Mensen kunnen behoorlijk ziek worden als hun lichaam foliumzuur niet correct kan gebruiken. 

Er zijn veel symptomen van deze aandoening, waaronder depressie en angst. De gebruikelijke behandeling omvat een bepaalde vorm van supplement en gericht op een gezonde (lage stress) levensstijl, inclusief het eten van voedsel dat van nature rijk is aan foliumzuur.  

Een andere aandoening waarvan men denkt dat deze genetisch is, is pyrolurie. Deze beïnvloedt het vermogen van een persoon om B6 en zink te verwerken. Als men iemand ziet die levenslange angst meldt, samen met een familiegeschiedenis van angst, overwegen dokters meestal om een ​​urinetest te laten doen om te controleren op pyolurie. De voedingsbehandeling omvat weer specifieke supplementen.

HOE WERKT MARY KAY?

Wanneer ze met een nieuwe cliënt gaat werken, beginnen ze met het verzamelen van veel informatie over hun medische geschiedenis, vroegere en huidige symptomen, eerdere diagnoses, of ze als baby borstvoeding kregen en hun individuele doelen. 

Daarna laat ze ze 3 tot 5 dagen een eetdagboek bijhouden. Dat gaat helemaal niet over oordelen. Het gaat erom te leren wat ze lekker vinden, wat hun eetgewoonten zijn en hoe we de grootste impact kunnen maken. 

Met die informatie maakt ze vervolgens een geïndividualiseerd voedingsplan dat rekening houdt met voedingsmiddelen die de klant wel en niet lekker vindt. Dit voedingsplan bevat ook hun individuele symptomen, doelen en eetgewoonten. 

Ze biedt vaak specifieke recepten aan, en soms leert ze tools voor stressmanagement of geeft ze traumatherapie als dat gepast is.

Vaak denken mensen dat ze niet veel suiker eten, maar dan blijkt dat ze verrassend veel suiker binnen krijgen uit “gezonde” dingen zoals sappen of energierepen. 

De volgende meest voorkomende verandering is het toevoegen van eiwitten aan het hele voedsel met natuurlijke vetten  voor mensen die eiwitten hebben geëlimineerd terwijl ze probeerden vetten te elimineren. En bijna iedereen moet meer water drinken.

Ze denkt dat je veel kunt bereiken door simpelweg over te gaan op een gezond voedingspatroon. En soms helpen supplementen ook. Ze wijst er op dat het bij het toevoegen van supplementen belangrijk is om samen te werken met iemand met kennis van zaken. 

Er zijn een aantal valkuilen. Sommige supplementen hebben een wisselwerking met elkaar en het nemen van te veel van sommige supplementen kan problemen veroorzaken. 

Neem bijvoorbeeld vitamine B: er is niet één vitamine die B noemt, maar eerder een heel complex van B-vitamines, waaronder thiamine, dat is B-1 en foliumzuur, B-9 en verschillende andere, elk met een verschillende rol. Een bepaald vitamine B-tekort, zoals B-6, waarover we spraken met pyroluri, kan de angst vergroten. 

Maar sommige genetische aandoeningen maken de verwerking van sommige B-vitamines problematisch, zoals de MTHFR-mutatie waar we het eerder over hadden. Dus het simpelweg aanvullen met een oud B-complex zou de angst kunnen vergroten voor sommigen die een bepaalde vorm van de B-vitamines nodig hebben.  

BRONNEN OM MEER TE LEREN

Er is een geweldige film over suiker genaamd “That Sugar Film”. Je kunt het hier bekijken. 

Het is een documentaire waarin een man overschakelt van een natuurlijk, suikervrij dieet, naar een dieet waarin hij de hoeveelheid toegevoegde suiker eet in het typische Australische dieet (zeer vergelijkbaar met het standaard Europese dieet). Hij eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker, allemaal in de vorm van voedsel en dranken die men als gezond beschouwt en niet als snoep, enz. Het is een leuk filmpje om naar te kijken.

Ik denk ook dat Dr. Kelly Brogan (een gecertificeerde psychiater) veel geweldige informatie heeft over voedsel, levensstijl en problemen die verband houden met het gebruik van voorgeschreven medicijnen.

Ze heeft een boek genaamd “A Mind of Your Own” over het gebruik van voedsel voor depressie en geestelijke gezondheid.

Dr. David Perlmutter heeft ook een paar goede boeken: “Grain Brain” en “Brain Maker“.

Voor mensen die zich bezighouden met de wetenschap van goede voeding, heeft Gary Taubes een aantal goede boeken geschreven: “Waarom we dik worden” en “Goede calorieën, slechte calorieën.” Ten slotte is er “Brain Health” van Dr. Daniel Amen.

een ontregeld zenuwstelsel, voeding voor het stimuleren van je traumaherstel
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Mary Kay raadt aan op zoek te gaan naar een groep met een erkende of gecertificeerde gezondheidswerker.

Iemand die zich bezighoudt met permanente educatie om gelijke tred te houden met de steeds groter wordende bibliotheek van voedingswetenschap die er is. Bovendien zijn de meeste legitieme diëten (en met ‘dieet’ bedoel ze een ‘manier of stijl van eten’ in plaats van jezelf te beroven van calorieën) gericht op het eten van volledig natuurlijk voedsel en over het algemeen niet de verkoop van een bepaalde maaltijdvervangende shake.   

Was dit interview nuttig voor je op jouw reis om te genezen of om anderen te helpen genezen? Is er iemand of iets anders die je graag zou willen dat ik bespreek, of aanvullende informatie die je zou willen zien in deze berichten? Voeg hieronder een reactie toe!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Geplaatst

in

, , ,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees