Zowel grootse als kwetsbare narcisten vertonen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een sociale-media verslaving.
Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in PLOS One. De onderzoekers ontdekten verder dat deze neiging tot verslaving aan sociale netwerken een coping-mechanisme kan zijn voor verhoogde angst.
Narcisme is een veelbesproken persoonlijkheidskenmerk dat gevoelens van recht en superioriteit ten opzichte van anderen met zich meebrengt. Omdat sociale netwerksites rijk zijn aan mogelijkheden voor zelfpromotie en ego-boost, kunnen deze platforms vooral aantrekkelijk zijn voor narcisten.
Studies hebben inderdaad aangetoond dat men narcisme associeert met een hoog niveau van sociale media -gebruik.
Hoewel grandioos narcisme de meeste aandacht heeft gekregen binnen dit onderzoeksgebied, had een studie onder leiding van Julia Brailovskaia als doel het verband tussen kwetsbaar narcisme en intensief sociale media -gebruik te verduidelijken.
Grandioos narcisme kenmerkt zich door een gevoel van recht, een vaardigheid voor zelfpromotie en het vermogen om bewondering van anderen te vergaren.
Kwetsbaar narcisme daarentegen houdt ook een gevoel van recht in, maar gaat gepaard met een verhoogde gevoeligheid voor sociale evaluatie en een laag zelfbeeld.
Hoewel grandioos narcisme verband lijkt te houden met sociale media-verslaving door de behoefte aan populariteit en de behoefte om erbij te horen, is er minder bekend over waarom kwetsbaar narcisme zou kunnen leiden tot sociale media-verslaving.
Ze voerden een onderzoek uit onder 327 Facebook-gebruikers in Duitsland met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Alle deelnemers voltooiden metingen van kwetsbaar narcisme, groots narcisme, angstsymptomen en Facebookverslaving.
Met behulp van regressieanalyses ontdekten de onderzoekers dat angst de sterkste voorspeller was van Facebook-verslaving.
Dit was niet verrassend, zeggen Brailovskaia en collega’s, aangezien het intensieve gebruik van sociale media kan dienen als een methode om ermee om te gaan, waardoor een terugtrekking van stressoren en verplichtingen uit de echte wereld mogelijk wordt.
Dit kan snel leiden tot een onaangepaste cyclus, aangezien meer tijd die narcisten online besteden, offline interacties verstoort, wat leidt tot verminderde sociale vaardigheden en sociaal vertrouwen, waardoor de wens om zich terug te trekken in de online wereld wordt versterkt.
Beide soorten narcisme waren ook belangrijke voorspellers van sociale mediaverslaving, waarbij kwetsbaar narcisme een veel sterkere voorspeller was dan grandioos narcisme. De auteurs ontdekten verder dat angst de relaties tussen beide soorten narcisme bemiddelde, wat suggereert dat angst een belangrijke rol speelt bij verslaving aan sociale media onder narcisten. Zoals de auteurs vertellen: “Hoe hoger het narcisme-niveau, hoe meer angstsymptomen ze ervaren die de ontwikkeling van verslavende neigingen bevorderen.”
Het mediërende effect van angst was sterker voor kwetsbaren in vergelijking met groots narcisme.
Brailovskaia en collega’s omschrijven kwetsbare narcisten als gevangen in een cyclus waarin hun angst voor oordeel hen ertoe brengt sociale situaties te vermijden en kansen voor positieve feedback van anderen te missen.
Dit, in combinatie met hun hoge zelfbeschikking, leidt ertoe dat ze online positieve feedback zoeken, waar ze hun persona bedachtzaam en zorgvuldig kunnen beheersen.
Dit kan er vervolgens voor zorgen dat kwetsbare narcisten afhankelijk worden van de online wereld, aangezien dit de enige plek is die met succes hun onrustige zelfrespect vergroot. Dus hoewel beide vormen van narcisme verband lijken te houden met problematisch gebruik van sociale netwerken, lijkt kwetsbaar narcisme bijzonder onaangepast.
Toch suggereren de resultaten dat de twee soorten narcisme meer op elkaar kunnen lijken dan je normaal denkt.
Brailovskaia en collega’s leggen uit: “hoewel – in tegenstelling tot kwetsbare narcisten – grootse narcisten kenmerken zich door een zelfverzekerde en extraverte zelfpresentatie offline en online. Ze lijken er verborgen kenmerken van onzekerheid en angst te zijn die verband houden met deze vorm van narcisme die het risico vergroten om verslavende neigingen op Facebook te ontwikkelen. ”
Grandioze narcisten zijn dan misschien gewoon beter in het verbergen van hun angstgevoelens.
De onderzoekers concluderen dat hun bevindingen suggereren dat narcisten baat kunnen hebben bij interventies die gericht zijn op het op een gezonde manier omgaan met angstsymptomen, om de kans te verkleinen dat ze emotioneel verbonden raken met sociale netwerken.
De studie, “De angstige verslavende narcist: de relatie tussen groots en kwetsbaar narcisme, angstsymptomen en Facebookverslaving “, is geschreven door Julia Brailovskaia, Elke Rohmann, Hans-Werner Bierhoff en Jürgen Margraf
Hoe gezond is je gebruik van sociale media
De donkere kant van sociale media
Alle laptops en tablets vind je bij bol.com!
Toxische relatie en verslaving: wat kun je doen?
Koude therapie: Wetenschappelijke bewijs!! video

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren