Categorieën
Empathie Recent

Hoe beschermen empathen zich tegen narcisten?

Het is geen geheim dat empathen het gevoel hebben dat het hun plicht is om de wereld te redden. En als ze gemanipuleerd worden door een narcist, wordt dit gevoel van verplichting hun hele identiteit. Dit is zeker zo als de narcist het overmatige slachtoffer speelt. Het beschermen van empathen is hoogstnoodzakelijk.

Wat een zwaar gewicht om te dragen als we besluiten om de last van de keuzes van een ander in het leven op ons te nemen.

Het is cruciaal voor empathen om te erkennen dat narcisten gestoord zijn. Als we ze steunen, ondersteunen we bewust of onbewust een leugen. De persoon die we denken te helpen bestaat immers niet echt.

Terwijl dit feit alleen al heel moeilijk genoeg is om te slikken, zijn de volgende zeven waarheden nog meer pijnlijk.

Uiteindelijk worden alle empathen er door de narcisten mee geconfronteerd.

1 – De narcist is niet een gemartelde ziel die jouw speciale soort liefde nodig heeft.

Bijna elke empaat die ooit een relatie heeft gehad met een narcist, heeft de overtuiging gehad dat als ze de narcist konden laten zien hoe diep hun onvoorwaardelijke liefde ging, de narcist eindelijk een openbaring zou hebben. Dan zou hij zich realiseren dat er toch een speciale en zeldzame vorm van liefde voor hen beschikbaar is.

De liefde van een empaat heeft zeker zijn helende kwaliteiten. Deze liefde doet niets om het gedrag of de motieven van een narcist in de relatie te veranderen.

Narcisten zijn moreel failliete individuen die niet de dingen waarderen die andere mensen doen voor hen.

In plaats daarvan voelen ze zich volledig rechthebbend op welke liefde en toewijding dan ook die op hen gericht is. Bijna elke persoon met wie de narcist betrokken is geweest, gaf hen deze onvoorwaardelijke liefde. Helaas beschouwen narcisten dergelijke liefde en toewijding als wegwerpbaar.

2 – Hoewel iedereen uw medelevende aard bewondert en waardeert, het maakt je ook zeer aantrekkelijk voor narcisten.

Als iedereen in de wereld de kwaliteiten van een empaat promoot, zouden we in een utopie leven. De wereld zit vol manipulators die mensen met de karaktereigenschappen van de empaat zoeken en uitbuiten, zoals deze:

Kritiek ter harte nemen.

Nadenken over hoe hun woorden en daden andere mensen kunnen beïnvloeden.

Zeer empathisch zijn.

Het vermogen hebben om de emoties van anderen te voelen en instinctief te reageren op manieren die mensen in nood helpen.

Het hebben van een hoog niveau van tolerantie, omarmen van de overtuigingen, praktijken, en levensstijlen van andere mensen.

Narcisten zoeken samenwerking en compassie in hun partners omdat ze weten dat ze zelf niet over deze eigenschappen op hun meest elementaire niveau beschikken.

Overdreven coöperatieve partners zullen het werk van twee mensen inzetten om de relatie gaande te houden.

De relatie normaal laten lijken.

Ze projecteren hun eigen wenselijke eigenschappen op de narcist, waardoor hun gapende tekortkomingen worden ingevuld om de relatie normaler te laten lijken.

Dit hoge niveau van samenwerkingsbereidheid is de belangrijkste eigenschap die narcisten zoeken in partners. Ze weten intuïtief dat dergelijke partners in de relatie met hen ver buiten redelijke grenzen zullen blijven.

3 – De narcist is niet geïnteresseerd in je diepe gedachten.

Empathen zijn diepe denkers die hoogontwikkelde standpunten over mensen en de wereld bezitten. Het is moeilijk om iets te vinden dat een empaat het gevoel meer levend te zijn dan het vinden van een verwante geest om hun unieke gedachten en meningen mee te delen.

Narcisten spelen een goede show. Ze doen alsof ze verlicht en gevorderd zijn in moderne filosofieën. De waarheid over hun dogma’s wordt uiteindelijk ontdekt als het hart van de empaat diep wordt verbrijzeld.

Erger nog, zodra de relatie begint te verzuren bespot de narcist meestal de empaat voor zijn of haar opvattingen en theorieën.

4 – Ondanks de eerste aantrekkingskracht is de narcist niet je zielsverwant.
Het urban woordenboek definieert zielsverwant als:

Een persoon met wie je een directe verbinding hebt op het moment dat je elkaar ontmoet. Dat is een verbinding die zo sterk is dat je je tot hen aangetrokken voelt op een manier die je nog nooit eerder hebt meegemaakt.

Naarmate deze verbinding zich in de loop van de tijd ontwikkelt, ervaar je een liefde die zo diep, sterk en complex is, dat je begint te twijfelen dat je ooit echt van iemand anders hebt gehouden.

Een echte zielsverwant begrijpt en verbindt zich met je in alle opzichten en op elk niveau. Dat geeft je een gevoel van vrede, kalmte en geluk als je om hem of haar heen bent.

Terwijl zielsverwanten je kunnen helpen groeien, zijn ze niet schaamteloos wreed. Ze gebruiken geen andere mensen voor hun eigen agenda’s. Zielsverwanten kunnen iedereen zijn… een vriend of een familielid.

Het enige wat je moet weten over zielsverwanten: ze trillen op dezelfde energetische frequentie als jij en houden onvoorwaardelijk van je.

Ze zien je als het unieke en krachtige individu dat je bent, waardoor je je echt speciaal voelt. Zelfs als de relatie niet lang duurt. Dit is absoluut geen beschrijving van narcisten.

Het verschil met een zielsverwant

De narcist kan aan het begin van de verhouding je poëzie schrijven. Waak verwijzen ze voor zijn of haar liefde naar het Lied van Salomon. Hij of zij kan volledig meegesleurd worden in de fantasie van dit alles.

Dat overtuigt je tot je zeker bent dat hij of zij je zielsverwant is. Als je wat onderzoek doet vind je dat als de narcist een date heeft hij of zij altijd de verwijzing naar het Lied van Salomo en dezelfde poëzie doet.

Moraal van het verhaal:

Overtuig jezelf niet dat iemand je zielsverwant is totdat je een tijdje bij hen bent geweest. Ze dienen je vertrouwen te verdienen. Omdat iemand dingen zegt waardoor je je duizelig en schijnbaar verbonden met hen voelt, betekent dat niet dat ze oprecht zijn. Dat zijn geen daden.

Narcisten zijn spaarzame wezens wat hun “liefdes” – toneel betreft.

Dit is de reden waarom ze vaak met nieuwe dates (leveringsbronnen) naar dezelfde restaurants en vakantieplekken gaan die jullie twee gebruikten om samen te bezoeken.

Iets wat poëtisch en uniek lijkt voor jou alleen is zeer waarschijnlijk iets wat de narcist gebruikt met al hun nieuwe leveringsbronnen.

5 – De narcist is niet de “loper” in wat je dacht dat een wederzijdse relatie was.

Veel empathen maken de fout de disfunctionele onderstromen van een relatie met een narcist te zien als die van de tweeling vlam zoeker / gezocht dynamiek. Narcisten maken gebruik van dit verkeerde geloof in de tweeling vlam dat je hebt. Dit gebruiken ze om te verdwijnen uit de relatie met de empaat.

Zo kunnen ze op zoek gaan naar een andere prooi. In het algemeen leven ze op hun eigen voorwaarden, waaronder doen alsof ze in een toegewijde, progressieve relatie zitten. In het geheim hebben ze een dubbel leven met een andere persoon achter de rug van de empaat.

Narcisten verontschuldigen zich voor dit geheime gedrag door te beweren dat ze veel te veel houden van de empaat. Ze zeggen dat ze bang zijn voor de diepte van hun liefde. Ze verzinnen dat ze zich geneigd voelen om te gaan “lopen” van de empaat.

6 – Zelfs als jij en de narcist voor dit leven samen “contracten” hebben gesloten:

(huwelijk, kinderen, huis en investeringen etc.), moet je de noodzaak accepteren om verder te gaan zonder hen.

In het spirituele schema van de dingen, geloven veel mensen dat narcisten in ons leven worden gezet om ons te helpen evolueren naar genezen van onze kwetsuren om uit te groeien tot kosmisch bewuste individuen.

Ik geloof hier ook in. Echter, terwijl dat waar kan zijn, moeten we erkennen wanneer het tijd is om die banden en geloften met de narcist te verbreken. De reden: dit voelt verwoestend voor elk empathisch individu met sterke morele codes.

Zelfs na het beëindigen van de relatie blijven de energieke banden bestaan, ondanks de hoeveelheid tijd die verstrijkt. En ook al ben je nu misschien gescheiden van hen, je bent nog steeds nauw verbonden met hen energetisch.

Terwijl empaten de pijn van de narcist willen verzachten en hen willen helpen zich veilig te voelen, wil de narcist gewoon de meelevende energie van de empathie gebruiken, zoals brandstof voor hun motor.

Dit kan uw energie opslorpen, evenals symptomen van depressie en hopeloosheid veroorzaken. Daarom is het van cruciaal belang om de energetische banden met de narcist te verbreken. Je kunt alleen zo verder gaan met een gezond leven.

7 – Liefde overwint niet altijd alles.

De meeste empaten houden deze gemeenschappelijke overtuigingen over liefde en relaties: Waar een wil is, is een weg. Liefde overwint alles. Iedereen heeft een aantal goede kwaliteiten in zich en verdient het voordeel van de twijfel. Als je vergeven wilt worden, moet je vergeven.

De Ex had geen familie of vrienden, en nu heb ik ze ook “in de steek gelaten”. Ik was ook niet perfect. Dat inzicht kan van toepassing zijn op andere gebieden van het leven, maar niet op giftige relaties. Waarom?

Omdat het de empathen nog een andere manier geeft om zichzelf te martelen en zich aan narcisten gebonden te houden tot ver na de vervaldatum. Het maakt niet uit of je twee, tien of dertig jaar bij je ex was. Het is tijd om te accepteren dat je alles hebt gedaan wat in je macht ligt om de relatie te redden.

De misplaatste angst dat je iets anders had kunnen doen, is gebaseerd op het feit dat de narcist de doelpalen continu heeft veranderd, en ja, het was opzettelijk.

Dit verklaart waarom elke empaat gelooft dat er iets anders is dat ze hadden kunnen doen om de relatie te redden.

Het is een gevolg van conditionering – en het overschrijven – herprogrammeren van dit geloof zal deel uitmaken van uw helende reis.

Je gaat al die pijn dat de narcist heeft veroorzaakt dienen te verschuiven uit je onderbewustzijn en je geschiedenis dienen te herschrijven.

Hoe beschermen empathen zich best tegen narcisten? Leven in een genezen, evenwichtig en gelukkig leven betekent het aanvaarden van deze pijnlijke waarheden, ook al kan de narcist dat niet.

Ze kunnen niet genezen worden, want om dat te laten gebeuren, moeten ze eerst erkennen dat ze gewond zijn.

In plaats daarvan maken narcisten gebruik van angst, verplichting, en schuld (FOG) om hun prooien zich ertoe te manipuleren hen voortdurend te bedienen bij elke gril en met uitzicht op leugens en gebroken beloften.

Hoe ga jij nu om met je empathie in relaties? Laat het me weten in de commentaren. Deel als je dit wilt.

3 reacties op “Hoe beschermen empathen zich tegen narcisten?”

Het is helemaal niet zo makkelijk om een empaat te zijn.
Inderdaad verwacht je dat mensen net als jij zijn en de teleurstellingen zijn groot.
Ik wilde dat ik minder empathisch ben, dat zou me veel verdriet en stress besparen.

Empathisch zijn is echt een kwaliteit. Je kunt vooreerst best accepteren hoe je bent, maar nog beter is de waarde daarvan in zien. Je grenzen kennen is wel belangrijk om bijvoorbeeld geen burnout te krijgen. En jezelf niet te verliezen. Ook weten wat je kunt doen om jezelf in balans te houden is belangrijk. Daarvoor hebben we de groeitaak (en). Je inleving dien je ook te verwerken. Maar het belangrijkste is dat je eerst die empathie ook voor jezelf ontwikkelt, of daar naar toericht. Voldoende nachtrust en goede voeding en beweging kan al veel doen om je empathie aan te wenden dat het je geluk bezorgt. Groeten Johan

Dank je Johan.
10 jaar geleden een burnout gehad en nu weer overbelast.
Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd, maar nog niet voldoende blijkt wel.
Groeten,
Mariska

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren