Categorieën
Nederland België Nederlandstalig Recent trauma

Symptomen van trauma of rouw zijn niet altijd duidelijk.

Soms kunnen ze onze symptomen van trauma het gevoel geven dat we ons niet verbonden, afgeleid of vastzitten.
“De innerlijke kracht van de mens kan hem boven zijn uiterlijke lot uitstijgen. Onze veerkracht kan ons helpen onze tegenspoed het hoofd te bieden en te overleven. We kunnen transcenderen en verder leven ondanks onze uitdagingen.” – Victor Frankl

Symptomen van trauma of onverwerkt verdriet zijn niet altijd duidelijk.

Vaak denken we dat symptomen van trauma zich kunnen voordoen als zelfsaboterend gedrag, zelfmedicatie of emotionele vermijding. Dit is waar.

Maar er zijn andere manieren waarop trauma kan worden gezien, zelfs als de symptomen niet zo duidelijk zijn. Drie verrassende tekenen van onverwerkt trauma of rouw kunnen zijn: zich niet verbonden voelen, afgeleid zijn of vastzitten.

Als we ons niet verbonden voelen, kunnen dingen waar we ooit van genoten ons misschien niet meer gelukkig maken. Of we kunnen ervoor kiezen anderen weg te duwen om alleen te zijn. Disconnectie is meestal een rode vlag van geest/lichaam/emotie waarbij onze gedachten, gevoelens en acties niet synchroon lopen. We kunnen merken dat we aan het piekeren zijn. Overdenken is heel gewoon als we ons niet verbonden voelen omdat we proberen te begrijpen wat we voelen of ervaren.

We wenden ons tot afleiding om de symptomen van trauma te verdoven en te vermijden.

Veelvoorkomende symptomen van trauma zijn onder meer het “najagen” van relaties. Het altijd druk hebben of overdrijven met werk, sportschool, hobby’s, enz., zelfmedicatie met drugs/alcohol en winkelen, gameverslavingen of pornoverslavingen. Dit zijn manieren om “af te stemmen”. We doen dit om onszelf te verdoven, te vermijden en af ​​te leiden van diepere problemen die we niet willen aanpakken.

Het gevoel vast te zitten kan optreden waar we ons leeg voelen. We voelen ons verveeld in onze relaties, ongelukkig in ons werk en verdoofd in ons dagelijks leven. Als we het gevoel hebben vast te zitten, kunnen we ons afleiden of ons verder losmaken als een ongezond copingmechanisme.

We voelen deze symptomen van trauma allemaal en ervaren ze van tijd tot tijd. Maar als we weten dat we een geschiedenis hebben van vroege kernwonden (jeugd, enz.), en we ons daarvan bewust zijn, kunnen we ons realiseren dat we te maken hebben met afleiding of verbroken verbinding waardoor we vast blijven zitten. En kunnen we de zelfgenezingsoefeningen doen die je vindt in de categorie: groeitaak.

Vergeet niet onze blog te volgen (onderaan) en als je dit artikel de moeite vond het een like te geven. Alle links vind je in het menu.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren