Wat doe je voor iemand die slachtoffer is van een narcist?

Kenmerken van een slachtoffer van een narcistische misbruiker.

Zoals je weet zijn sommige gedragingen signalen dat je mogelijk met een narcist te doen hebt en slachtoffer van een narcistische misbruiker bent.

Als een ‘relatie’ dan ook specifieke kenmerken vertoont dan kan het duidelijker worden dat je te doen hebt met een slachtoffer van een narcistische misbruiker.

Specifieke kenmerken om een slachtoffer van een narcist te herkennen.

Wanneer iemand zich schuldig voelt voor de manier hoe een ander zich voelt wees dan op je hoede, mogelijks ben je hier een slachtoffer van een narcist op het spoor.

Als iemand verward is door plotselinge veranderingen in het gedrag van hun partners en als die verwarring chronische vormen aanneemt, waardoor deze persoon niet meer weet wat hem of haar nog te wachten staat en dat hij of zij op eieren loopt om te voorkomen dat de stemming bij zijn of haar partner schommelt dan is er veel kans dat je hier een slachtoffer van een narcist ontmoet.

Het onsamenhangend verhaal van de narcist.

Als er geen specifieke aanduiding is waarom iemand plotseling verandert van Dr. Jekyll naar een Mr. Hyde en als de medebewoners van deze persoon zich vaak verontschuldigen en nooit niet weten wat de oorzaak van deze verandering is, als ze dan ook dikwijls vermelden dat ze nooit iets goeds genoeg doen, en als ze een angstig gevoel vertonen als ze in hun eigen huis rondlopen dan is dat een bijkomend teken.

Dergelijk persoon kan een onsamenhangend verhaal vertellen over haar of zijn laatste kneuzingen en zich precies verbergen en precies nooit een volledig vertrouwen hebben in hun partner of niet het gevoel hebben gerespecteerd te worden of een gelijke in de relatie te zijn.

Niets krijg je automatisch van een narcist.

Dergelijk persoon kan zich zorgen maken ook over zijn of haar prestaties in de slaapkamer of ze dienen toestemming te vragen om af te spreken met vrienden of familie, of ze hebben geen automatische toegang tot hun financiële rekeningen, of deze personen kunnen hun in het bijzijn van hun partner niet hun mening geven of ze worden afgebroken.

Dergelijk persoon zal discussie vermijden ten koste van alles, nooit eens gelijk krijgen en altijd proberen om de zaken beter te doen.

Deze persoon kan een chronisch leeg gevoel hebben, kan periodiek lijden aan zelfmoordgedachten, zo’n persoon vertelt dat ze/hij hoopt dat de dingen gaan veranderen, maar dat die dag na een jaar nog niet is gekomen.

Alles is de schuld van een ander volgens de narcist.

Als hun partner met hen heeft gebroken en als alles wat ze willen is dat ze de tijd zouden kunnen terugdraaien, en als ze herhaaldelijk excuses maken voor gedrag van hun ex-partner, terwijl dat gedrag nog steeds gebeurt en als die partner daarbij nog verteld dat alles de schuld van de andere is, heb je hier vaak een narcist beet.

Vaak voelen deze personen zich door hun partner vernederd. Partners leven in de voortdurende angst dat ze door hun partner zullen worden verlaten.

Ze hebben het gevoel dat ze door hun partner worden onder druk gezet om te doen wat die partner zegt om hem te kunnen ‘houden’.

Daarbij verloochenen ze hun waarden, behoeften en overtuigingen.

Ze willen ook niet inzien hoe vaak hun partner heeft gelogen en hoe dikwijls ze werden misleid.

Toch denken ze dat ze niet zo belangrijk zijn als hun partner, en ze nemen de adviezen van hun partner aan, zelfs als hun buikgevoel hen vertelt dat ze in een leugen leven dat er een groot verschil is tussen hoe de buitenwereld hun relatie ziet, terwijl de innerlijke werkelijkheid hun verteld dat hun behoeften niet vaak worden voldaan, of zelf erkend.

Vaak valt het voor dat zo’n persoon denkt dat hij of zij te onvolwassen of kinderachtig is om te kunnen denken of spreken over een bepaald onderwerp.

Als deze persoon vertelt dat hij of zij had gewenst dat hij nooit aan deze puinhoop was begonnen en ook niet weet hoe er nu uit te komen dan mag je haast zeker zijn.

Gevoelloos of depressief als ze vaak zijn weten ze niet meer wie ze werkelijk zijn.

Het net om los te komen uit de greep van de narcist.

Dit zijn alleen maar enkele voorbeelden van de gedragingen en gevoelens van veel slachtoffers van narcisten.

Als je bij je eigen veel van deze gedragingen herkent dan is het misschien tijd dat je je realiseert dat je zelfs in een narcistische relatie bent terecht gekomen.

Het is best ingewikkeld om los te komen uit de greep waarin de narcist je wil houden.

Je kan het nu niet willen om deze relatie te verlaten, maar door het begrijpen van je situatie kun je betere beslissingen nemen.

Het erkennen van een situatie is een volgende stap en van uit die situatie kun je goed doordachte keuzes maken voor de toekomst.

Als iemand soms letterlijk een pistool of een mes tegen je hoofd houdt, is niemand in staat om te doen wat hij of zij wil.

Maar als je je voorbereidt, heb je momenten waarop je je houding kunt bepalen en de beslissing nemen om niet langer het slachtoffer van een narcist te blijven.

Het hangt af van te werken naar omstandigheden waarin dat voor jou mogelijk is.

Als er kinderen bij betrokken zijn compliceert dat zeker de mogelijkheden van het slachtoffer.

Iemand kan het gevoel hebben dat hij of zij vast zit, omdat zij of hij denkt dat het veiliger is een partner te hebben dan alleen te zijn in de wijde wereld.

Maar een narcistische partner is niet veilig. Dat is een illusie.

De verwoestende gevolgen op jezelf kun je nog inschatten of verdragen, maar het effect dat een narcist heeft op kinderen kan niemand overzien, omdat die als persoon nog ontwikkelen.

Je wilt niet dat ze het destructief en beledigend gedrag als normaal aanvaarden, en dit hoogst waarschijnlijk verder zullen zetten in hun eigen leven en ook tegenover u.

Ga je je kinderen helpen te voorkomen om uit te groeien tot een narcist, of om ook uit te groeien tot een slachtoffer?

Is het opgeven en de controle laten over uw leven door een narcist de enige optie voor uw toekomst?

Misschien ben je nu alleen, heb je niemand waaraan je je verhaal kunt vertellen, en als je dat al gedaan hebt, werd het misschien jou kwalijk genomen door een gedeelte van de familie.

Maar je hoeft niet alleen te blijven.

Hier zijn verschillende mensen die je graag de gelegenheid willen geven dat jij kunt spreken over jouw situatie en die rustig zullen luisteren en u misschien kunnen ondersteunende begeleiding geven.

Als je graag je verhaal zou vertellen, omdat niemand jouw verhaal kent, naar waarde schat en jouw zienswijze wilt erkennen dan kun je dat door mij te bevrienden op Facebook.

Mijn vrouw of ikzelf kan je met liefde en begrip steunen.

We gaan geen gevolgtrekkingen maken als je geen einde wenst te maken aan je relatie.

Stoppen met een relatie tussen jou en een narcist is niet een typisch uiteenvallen van een koppel, of een typische scheiding.

Bij een typische scheiding is er wellicht ook iemand met een gekneusd ego of een gebroken hart, maar de basis van zo’n relatie is niet gebouwd op leugens en bedrog.

Het is best mogelijk dat je wenst te scheiden zonder dat iemand een echt ziekelijk persoon is met een persoonlijkheidsstoornis.

Een narcist is iemand die bedriegen zal uitbreiden met boze plannen waarin hij of zij denkt om zijn slachtoffer en prooi kapot te maken.

Dit zijn niet een paar ontberingen dat iemand moet doorstaan.

Moeilijkheden horen bij het leven.

Het herstel van een narcistische relatie is van een ander niveau dan moeilijkheden gedurende een scheiding.

Nadat of gedurende een scheidingsproces kan iemand graag eens vertellen hoe de vork aan de steel zat. Misschien zoekt die persoon wat sympathie en het slachtoffer uithangen kan daarbij van pas komen.

Niemand verdient echter misbruik.

Een slachtoffer van een narcist is niet op zoek naar sympathie.

Een narcistische relatie duurt dikwijls tientallen jaren. Tientallen jaren waar het slachtoffer angst doorstaat, geïntimideerd wordt, vernedering ondergaat.

Het slachtoffer heeft te maken gehad met bedrog, leugens,  verwaarlozing, isolatie en verlating.

Jaren van dit soort narcistische hersenspoeling en mentale marteling heeft als effect op een slachtoffer dat ze een laag zelfbeeld hebben, weinig zelfvertrouwen, een laag gevoel van eigenwaarde. Alles voor hen is meestal twijfelachtig.

Deze mensen hebben op heel specifieke punten hulp nodig.

Ze dienen voor deze specifieke problemen contact te nemen met de juiste personen.

Dokters, advocaten, psychologen, armoede consulenten, opvoedingsorganisaties, politieagenten, juridische diensten. enz.

Daarnaast hebben ze ook een nieuw netwerk nodig die hen veiligheid, liefde en steun biedt.

Veiligheid voor deze slachtoffers staat voorop.

Zorg dat hun informatie in veiligheid bij je blijft.

Het verlaten van een onrechtmatige situatie is de meest gevaarlijke tijd.

Vaak leiden slachtoffers van misbruik en hun helpers schade in zo’n periode. Wees voorzichtig en bereidt alles goed voor.

Lokale huiselijk geweld agentschappen, schuilplaats organisaties, overheidsinstanties, lokale politiediensten kunnen daar wellicht hulp bieden.

Veel non-profits en overheidsinstellingen kunnen helpen over niet alleen het verstrekken van begeleiding / behandeling, maar kunnen hulp bieden bij huisvesting, financiën, onderwijs, psychologische, werkgelegenheid op basis van of basisbehoeften.

Maar er is veel verschil tussen de ene medewerker, organisatie, gemeente en een andere.

Er zijn honderden steungroepen en forums die advies geven.

Transformatie is moeilijk, maar loont de moeite.

Alleen het slachtoffer begrijpt misschien de kracht van een narcist, waarom hij de controle heeft en waarom het zo moeilijk is om te vertrekken.

Het slachtoffer is niet verantwoordelijk voor de mishandeling, maar wordt dit uiteraard door de dader wijs gemaakt.

Misschien vertelt de familie dat de narcist ziek is, en dat het de morele plicht is een zieke te helpen.

Misschien vertelt iedereen dat de narcist nog moet gered worden.

Het kan een tijd duren voordat een slachtoffer de moed vindt om hun situatie onder ogen te zien.

Het is belangrijk om uw ervaringen als hulpverlener met het slachtoffer bij te houden en dat je vaak herhaald wat de feiten zijn.

De narcist zal proberen om het bereikte zelfvertrouwen bij het slachtoffer teniet te doen.

Die acties van de narcist kunnen het slachtoffer weer op een achtbaan van emoties brengen en in een emotionele hel.

Het slachtoffer kan dikwijls de waanzin van de narcist niet aan, en zonder uw steun kan ze/hij er niet tegen in gaan.

Wanneer het slachtoffer vertelt van de mishandeling, ontrouw door de narcist noteer dat; wanneer er sprake is van fysiek misbruik probeer om foto’s te nemen, zelfs als het slachtoffer niet wilt aangifte te doen.

Het is eigenlijk het beste dat de verslagen en documenten daarvan niet bij het slachtoffer worden gehouden, want als de narcistische dader dit vindt, zal hij — of zij haar strategie aanpassen, wellicht de ‘documenten’ vernietigen en het slachtoffer straffen op een bepaalde manier.

Maar deze informatie kan van pas komen in de toekomst als bewijs van het misbruik of om van een rechter een straatverbod te verkrijgen of om de motivatie terug aan te scherpen als die verzwakt bij het slachtoffer.

Voor de verdediging van het slachtoffer zijn er natuurlijk zoveel mogelijk bewijzen nodig.

Er is een stem van de rede en gezond verstand nodig in elke situatie.

Narcisten zijn experts in het gek maken van iemand en het kan dus frustrerend zijn als een slachtoffer geen stappen zet tegen het misbruik.

Niemand verdient om te worden misbruikt.

Als je de steun mag zijn van een slachtoffer dan ben jij het die het huilen zal meemaken.

Jij zult ook nog de macht zien die de narcist over het slachtoffer terug probeert te krijgen.

Gemiddeld ondergaat een vrouw 7 maal slagen voor ze vertrekt.

Belangrijk is dat er iemand is, die hen gelooft wanneer ze beginnen met te vertellen over de dingen die de narcist deed. En wat de narcist doet kan heel bizar klinken, want de narcist is een ziekelijk persoon.

Zelfs al blijft een slachtoffer in een bepaalde periode in zijn of haar situatie zitten, dan zal luisteren een versterkte positieve factor zijn. Luisteren heeft namelijk de nodige waarde die het slachtoffer zoekt om sterk te worden, zich niet alleen te voelen en niet gek te worden.

Door dat herhaaldelijk luisteren gedurende een lange periode weten de slachtoffers dat je er zult zijn om hen te helpen wanneer ze stappen gaan ondernemen.

U zult er dan ook zijn om alle ervaringen te helpen herkauwen en te begrijpen wanneer het slachtoffer de narcist heeft verlaten.

De Overlevingsmodus.

Als een slachtoffer leeft in de overlevingsmodus zal het blokkeren of het misbruik minimaliseren, omdat ze overweldigd zijn, of gewoon niet accepteren hoe verschrikkelijk hun situatie is.

Het kan nodig zijn dat een slachtoffer enkele gebeurtenissen stap voor stap herbeleeft om er over heen te komen.

Zodra een slachtoffer weg is van de narcist kunnen er ook hevige emoties los komen door de herinneringen die terugkomen en de tijd die de hersenen nodig hebben om deze herinneringen te accepteren en te erkennen.

Wanneer dit gebeurt, is er best iemand die het slachtoffer ondersteunt.

Het slachtoffer van misbruik zal treuren om zoveel jaren van verlies, zoveel verlies aan vertrouwen, ook het verlies door de veranderde omstandigheden.

Frustraties bij de hulpverlener.

Te vaak worden mensen die dicht bij het slachtoffer staan gefrustreerd als ze met dit verdriet te maken hebben. Ze kunnen vinden dat het slachtoffer te lang rouwt.

Familieleden kunnen vinden dat het tijd wordt dat het slachtoffer er over heen komt.

Ze kunnen vinden dat het slachtoffer moet blij zijn dat ze weg zijn van het misbruik.

slachtoffer van een narcistische misbruiker
De kameraad van de narcist

Vergeet niet dat ze waarschijnlijk dachten dat ze de liefde van hun leven hadden gevonden.

Nu is dit een relatie die voorbij is, en ze dienen dit alleen te accepteren, terwijl de narcist verder probeert om zijn prooi terug te krijgen.

De narcist is niet in staat tot liefde, hoe uitzonderlijk de schijnvertoning van zijn verliefdheid ook was.

De narcist zal nooit toegeven dat hij of zij een fout heeft gemaakt.

Telkens als het slachtoffer tot nieuwe inzichten komt over de leugenachtige werkelijkheid waarin zij/hij leefde worden nieuwe wonden heropend.

Er is veel kans dat de narcist snel zal overgaan naar een andere verhouding en dit naar zijn slachtoffers zoveel mogelijk zal gebruiken.

Het is niet ongebruikelijk dat de narcist ook zijn nieuwe prooi zoekt in de omgeving van de vriendenkring van het slachtoffer, om alles nog eens goed in de neus van het slachtoffer te wrijven.

Dikwijls heeft de narcist echter ook enkele slachtoffers in voorraad.

Ook die kan hij of zij gebruiken om een manier te vinden om zijn slachtoffer terug te krijgen.

Als een verzwakking gebeurt van de vastberadenheid dan zal dat dikwijls het gevolg zijn van wat de narcist nu weer bedacht heeft.

Het is zeker dat als het slachtoffer zich minder alleen voelt dat er dan minder kans is dat het slachtoffer depressief wordt (en geen verder actie meer voert) of gevuld wordt aan zelftwijfel.

Gezien de narcist zeer overtuigend is en het slachtoffer door en door kent, zal hij of zij niet zo snel zijn verlies aanvaarden.

U kunt niet het slachtoffer weerhouden als ze/hij wenst terug te keren, maar u hebt waarschijnlijk meer kans dat dat niet gebeurt als hij of zij zich niet alleen voelt.

Wat denkt u dat een slachtoffer kan weerhouden om te verzwakken in de strijd tegen de narcist?

Laat het me weten in de commentaren. Als je dit artikel nuttig vond voor jezelf, dan zal dat waarschijnlijk ook zo zijn voor je vrienden en kennissen, daarom zou het zeer vriendelijk zijn mocht u dit artikel, liken en sharen, ik ben er zeker van dat iemand zal dankbaar zijn.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Deze standpunten zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Je kunt verbinding maken met de bloeien herstelmethode van Melanie Tonia Evans — dit is het directe pad naar een ongekende, waarachtige genezing en doorbraak die je snel en krachtig verlost van de pijn, de haken en de verslaving aan narcisten en  je Ware Zelf en Leven naar boven brengt.

En als je meer video’s wilt zien, zorg dan dat je het leuk vindt en abonneer je, zodat je een melding krijgt zodra elke nieuwe video is uitgebracht.

Dus blijf tot de volgende keer glimlachen, blijf genezen en blijf gedijen, want er is niets anders te doen.

Zijn vrouwelijke narcisten en niet typische mannen? deel 1

Vrouwelijke narcisten en niet typische mannen? Deel 2

Veilige Limieten zelfgenezing Deel 4

Chronische stress als traumareacties versus geest-lichaamsyndromen.

Hoe kun je apathisch worden voor een narcistische misbruiker? video

Geen licht aan narcist weggeven! Jezelf licht geven!

Hoe reageren op stonewalling van een narcist?

Drie manieren voor de overlevende van misbruik die helpen. Deel 2 video

Trauma en traumazorg in Europa

Hoe uw angst verminderen wanneer je in isolatie bent? Deel 2

Nu is het moment om een nieuwe realiteit te weven!


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “Wat doe je voor iemand die slachtoffer is van een narcist?”

  1. Kris Hillewaere avatar
    Kris Hillewaere

    Ik ben gescheiden maar mijn ex heeft mijn kinderen zodanig beïnvloed dat geen een van hen mij wil zien. Ik ben er nochtans altijd geweest als hun vader weer eens naar het buitenland moest. We hebben een kind verloren en hij is amper een week thuis gebleven. Toen ik zei dat ik nog iemand nodig had bij mij genoot hij er nog van om mij te isoleren met mijn verdriet. Isoleren,nu zit ik hier heel eenzaam. Het kan toch niet dat iemand het keven van iemand anders stuk maakt en er nergens geen gevolg aan gegeven word?

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees