Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
ontkenning

Ontkenning van misbruik: Wat je niet moet doen als slachtoffer van een narcist?

Ontkenning van misbruik is de praktijk van het geloven of denken dat een aantal pijnlijke of traumatische omstandigheden of gebeurtenissen niet hebben plaatsgehad of niet zijn gebeurd.

De meeste mensen bevinden zich in ontkenning van misbruik in een dagelijkse situaties.

Immers in het omgaan met bedreigende situaties, verdriet of verlies is dit een strategie om om te gaan met de situatie.

Als ik het ontken, dan geef ik het geen energie en dan zal het wellicht vanzelf voorbij gaan. Het is normaal om niet de realiteit onder ogen te zien— of te doen alsof het niet bestaat, zoals men worstelt om om te gaan met moeilijke omstandigheden. Ontkenning van misbruik is een typische reactie.

Niet NPD’s zijn vatbaar voor het ontwikkelen van patronen van ontkenning van misbruik in hun strijd om om te gaan met de enorme uitdagingen waarvoor zij staan in hun relatie met een NPD – individu.

Ontkenning van misbruik is één van de klassieke vijf stadia van verdriet. Dat wil niet zeggen dat ze alle misbruik ontkennen, maar ze zullen een deel minimaliseren.

De 5 Stadia van Zorg.

Ontkenning, onderhandelen, woede, depressie en aanvaarding — werden voor het eerst geïntroduceerd door Elisabeth Kübler-Ross om een proces te beschrijven waar veel mensen door moeten om om te gaan met een opvallend tragedie of verlies.

Wanneer de logica het gebouw verlaat:

Ontkenning is een ruimte die de meeste mensen ooit zullen bezoeken, vooral bij het omgaan met dreigende situaties, verdriet of verlies.

Het niet onder ogen zien van de realiteit — of doen alsof het niet bestaat — is een veel voorkomende reactie wanneer men worstelt om het hoofd te bieden aan moeilijke omstandigheden.

Ontkenning kan ook het gevolg zijn van ervaringen, herinneringen of informatie die ons wereldbeeld tegenspreekt, leidend tot cognitieve dissonantie. Met persoonlijkheidsstoornissen kunnen er echter meer doordringende, destructieve vormen van ontkenning zijn.

Een persoonlijkheidsgestoorde individu mag de waarheid niet alleen negeren, verwaarlozen of vermijden, ze kunnen zelfs een overtuiging of overtuiging vormen zonder basis in de realiteit die ze proberen op te dringen, te dwingen of op anderen te projecteren.

Voorbeelden van ontkenning van misbruik:

voorbeelden van uitspraken niet – PD’s die aangeven dat ze in ontkenning van misbruik zijn:

“Het is niet zo slecht. Het merendeel van de tijd dat we samen zijn ben ik erg blij.”

“Ze heeft een zwaar leven.”

“Ze is ruw op mij, maar ze geeft echt om de kinderen.”

“Ik voel alsof ik een verbinding met haar heb als geen ander.”

“Ze heeft hard gewerkt aan ons huwelijk de laatste tijd”

“Maar hij heeft het lekkerste lijf ooit.”
Een familielid belt je op en vijf minuten later staat erop dat ze dat niet hebben gedaan.

Een partner met een uitgavenverslaving weigert dit te erkennen.
Een echtgenoot begaat een daad van geweld en ontkent het later.
Een kind kan zich geen gebeurtenis van misbruik door ouders herinneren.
Een gescheiden vrouw doet alsof het huwelijk nooit is geëindigd.

Hoe het voelt om te leven met iemand die chronisch ontkent:

Wanneer je met iemand leeft die in ontkenning is van de waarheid, kun je beginnen hopeloos te worden. Er is geen manier om een ​​zinvol gesprek te voeren en conflictoplossing te bereiken als je het niet eens kunt worden over wat de feiten zijn.

Je kunt je gefrustreerd en machteloos gaan voelen. Na verloop van tijd kun je je eigen herinneringen en je vermogen om de waarheid van fictie te onderscheiden beginnen te betwijfelen.

Je zelfvertrouwen kan afnemen en je kunt beginnen met het accepteren van een vervormde versie van de werkelijkheid, gewoon om je houvast te vinden of conflicten te vermijden.

Niet NPD kunnen soms verbijsterd zijn om te ontdekken dat de NPD in zijn leven zijn eigen valse versie van de werkelijkheid volledig kan geloven.

Het is gebruikelijk dat niet – NPD heel wat moeite besteden om te proberen met de Persoonlijkheid ongeordende persoon te redeneren, te bekritiseren of te betogen om “er uit te breken” of “de feiten onder ogen te zien”.

Het kan moeilijk zijn voor niet – NPD om te accepteren dat sommige Persoonlijkheidsgestoorde individuen die gedissocieerd zijn, kunnen geloven dat de weigeringen die ze tot uitdrukking brengen de feiten zijn – tenminste op dat moment — voor hen.

Onder deze omstandigheden werken normale communicatie- of onderhandelingstechnieken niet, omdat ze ervan uitgaan dat beide partijen het eens zijn over de feiten, hun vermogen om te redeneren en werken aan een gemeenschappelijk belang of compromis.

Wat je niet moet doen bij ontkenning van misbruik:

Ga er niet vanuit dat iemand in ontkenning zich volledig bewust is van de tegenstrijdigheden in hun denken.
Veroordeel of schaam iemand niet die in ontkenning is. Laat ze met rust om te geloven wat ze willen.

Gebruik geen logica om te proberen de overtuigingen van iemand die in ontkenning is te ontmantelen.

Word geen slachtoffer van de ontkenning van iemand anders of voel je gedwongen ermee in te stemmen.

Overeenkomen om het oneens te zijn.
Sta jezelf niet toe om geïsoleerd te raken met iemand die in ontkenning is. Omring jezelf met behulpzame vrienden die je de objectieve ondersteuning geven die je nodig hebt.

Wat moeten we doen bij ontkenning van misbruik:

Accepteer dat ieders realiteit zijn eigen bezit is en iedereen heeft het recht om te geloven wat ze willen geloven, denken wat ze willen denken en hun eigen wereld ervaren zonder intimidatie, controle of vervolging.

Dat geldt voor personen met een persoonlijkheidsstoornis en het geldt ook voor jou. U moet misschien gewoon akkoord gaan om het oneens te zijn over belangrijke feiten, geschiedenis of conclusies.

Herinner jezelf eraan dat iemands mening over jou je niet definieert. Jij bent jij. Zoek naar de raad van verstandige, zorgzame en ondersteunende mensen die je kunt vertrouwen om je zelfvertrouwen te helpen opbouwen.
Als iemand iets zegt waarvan jij denkt dat het niet waar is, is het gepast om te verklaren: “Ik zie het niet zo”. Een keer!

Als u, of andere kinderen onder uw hoede, worden blootgesteld aan misbruik van welke aard dan ook, neem dan passende beschermende maatregelen.
Als er sprake is van ontkenning van misbruik, is het gepast om afstand te nemen van verdere discussies. Je moet je leven op een emotioneel en lichamelijk veilige, gezonde en productieve manier te leiden.

Heb je suggesties laat het ons weten in de commentaren! Dank je wel!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees