Overschatting bij narcisme: intellektueel en creatief.

De ‘overt’ narcist probeert voortdurend bevestiging te krijgen hoe goed hij is. Deze vorm van narcisme noemt men ook wel het grandioze narcisme.
Dat iemand naar goedkeuring zoekt is op zichzelf niet vreemd. We hebben allemaal af en toe bevestiging nodig. Het probleem bij deze vorm van narcisme is dat men zijn eigen mogelijkheden enorm overschat. Er is een voortdurende overschatting bij een narcist. Een psycholoog (Morf, 2011) die over dit onderwerp schreef noemt narcisme zelfs een vorm van verslaving waar je onbehandeld nooit vanaf komt. Een ander (Raskin) noemt narcisme een ongezonde vorm van coping waarbij de persoon in kwestie zijn eigenwaarde probeert te ontlenen aan het gegeven dat hij zo grandioos is.

overschatting narcist
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Het is opmerkelijk dat narcistische mensen hun bevestiging niet zoeken in warmte, sociaal contact, zorg voor elkaar en verbondenheid), maar in prestatie, competitie en het uniek-zijn.

Interessant is in dit opzicht het gegeven dat narcistische mensen zichzelf intelligenter vinden dan anderen.

Anderen geven ze gemakkelijk het etiket dat ze ‘dom’ zijn. Maar toen een groep mensen met narcisme (en met dit type uitspraken) met vergeleken met de groep die ze beoordeelden bleek dat de IQ’s in beide groepen even hoog lagen.

Als je iemand met narcisme confronteert met deze uitkomst erkent hij of zij dit niet. De persoon in kwestie had zijn dag niet, had pech, of de vragen waren niet op de goede manier gesteld.

Ook op andere gebieden van het leven vonden mensen met narcisme dat ze beter presteerden dan anderen.

De overschatting van de narcist maakt dat hij zichzelf niet alleen intelligenter, maar ook socialer en meer betrokken op de samenleving vindt en ze hadden ook meer creatieve verdiensten en gaven. Toen ze dit in de praktijk toetsten bleek het allemaal niet te kloppen. Met andere woorden: mensen met narcisme overschatten zichzelf en ze onderschatten andere mensen.

Uit: Journal of Personality and Social Psychology, Vol 103, nr 5, 2012

Heb je een emotioneel gevaarlijke relatie of niet?

Zelfgenezing van misbruik: bedenkingen! Deel 2 video

Zelfgenezing van narcistisch misbruik: bedenkingen deel 2

Vormen van seksueel misbruik door een narcist(e).

Bronnen en resources voor narcisme

https://narcisme.blog/wp-content/uploads/2019/08/breek-met-jouw-narcist-en-word-vrij.mp4

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees