Emotionele onvolwassenheid van anderen en je persoonlijke groei!

emotionele onvolwassenheid

Wanneer we voor groei kiezen, is de realiteit dat er relaties zullen zijn die we onderweg verliezen. Naarmate we veranderen, zullen onze relatiebehoeften veranderen. We zullen ons niet langer op ons gemak voelen met wat “comfortabel” of “vertrouwd” was. We gaan de dingen vanuit een nieuw perspectief bekijken. En we zullen kieskeuriger worden met wie we onze tijd en energie besteden. Vooral wie tekens van emotionele onvolwassenheid toont, zal het moeilijk krijgen in onze omgeving.

Vooreerst zullen opmerken dat sommige vriendschappen geen vriendschappen waren, maar slechts kennissen.

Ook kunnen we de patronen en gewoonten van familieleden gaan zien, en we zullen een keuze maken over het stellen van stevige grenzen.

We kunnen zien dat sommige mensen agenda’s hadden en nooit om ons gaven.

We zullen zien dat we van sommige relaties waarvan we dachten dat we ze niet konden leven zonder, nu zijn weggelopen.

Als we onze eigen groei kiezen, zullen sommige mensen niet met ons meegroeien.

Sommigen zullen ervoor kiezen om je af te wijzen. Dan kiezen ze voor de gemakkelijke weg nemen in plaats van hun eigen groei te kiezen. Sommigen kunnen emotioneel achteruitgaan en terugrennen naar waar ze gezworen nooit meer naar terug zouden gaan.

Anderen kunnen achter je rug om praten of je belasteren. Het punt is dat niet iedereen begrijpt wat groei is, hoe het zich ontvouwt, of wat de betekenis ervan is in genezing, leren en evolueren.

Mensen kunnen zich schamen of vermijden wat ze niet begrijpen. Of wat hen bang maakt. Sommigen zijn bang voor groei omdat het betekent dat ze hun vroegere pijn onder ogen moeten zien en hoe het hen door de jaren heen heeft beïnvloed. En de realiteit is dat sommigen zich hier niet op hun gemak zullen voelen en dus niet hun emotionele onvolwassenheid willen verminderen.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!