De narcist die denkt dat hij recht op een speciale behandeling heeft.

Een gevoel van recht hebben op een speciale behandeling.

 

Definitie een gevoel van recht op speciale behandeling:

Een onrealistische, onverdiende of ongepaste verwachting van gunstige omstandigheden en gunstige behandeling door toedoen van anderen als een automatisch gevoel van recht.

Narcisten vragen altijd om meer.

Wanneer iemand met een persoonlijkheidsstoornis de buitengewone ups en downs van stemmingswisselingen ervaart, kunnen ze soms geloven dat hun eigen emotionele behoeften van het grootste belang zijn.

Ze lijken soms alleen maar om hun eigen verlangens en behoeften te geven. Uiteraard gaat dit ten koste van andere mensen om hen heen. Echter, kunnen ze gewoonlijk hun eigen behoeften bepalen. Deze eigenschap wordt vaak een gevoel van rechten genoemd.

Sommige mensen met persoonlijkheidsstoornissen lijken geen gevoel van schaamte of scrupules te hebben.

Ze zijn niet bang om zichzelf voor de gek te houden. Bovendien kunnen ze geloven dat alles wat fout gaat altijd de schuld van iemand anders is. Het lijkt erop dat ze weinig bewustzijn hebben over hoe anderen hun acties kunnen waarnemen. Dat leidt bij hen kan naar gedragsgebieden die de meeste mensen zouden vermijden.

Een direct rechtsbegrip wordt vaak door personen zonder persoonlijkheidsstoornis (NON) als egoïsme geïnterpreteerd. Sommige personen met een persoonlijkheidsstoornis zullen echter hun positie krachtig verdedigen en hun “wensen” worden uitgedrukt als “behoeften”.

Dit gebeurt vaak wanneer een persoonlijkheidsgestoorde persoon zijn gevoelens verkeerd interpreteert als feiten, soms tot een punt waarop ze een gevoel van wanhoop of crisis hechten aan dagelijkse verlangens. Dit leidt vaak tot conflicten en cirkel gesprekken.

Het “Compromis-effect”.

Als je het type persoon bent dat meestal mensen halverwege probeert te ontmoeten, ben je mogelijk gevoelig om te veel weg te geven aan iemand die een gevoel van recht heeft. Als ze tien onrealistische eisen aan je stellen, kun je in vijf van hen toestemmen om je gevoel voor rechtvaardigheid te bevredigen.

Dit staat bekend als het “compromiseffect“. Het lijkt een beetje op de manier waarop sommige ouders met een slechte grens omgaan met een veeleisende peuter.

Voorbeeld:

“Nee, je kunt geen pony hebben, maar je kunt wel chocolade eten in plaats van groenten voor het avondeten.”

Periodieke versteviging en compromis.

Een compromis sluiten met een persoon die een plotseling recht denkt te hebben, is een vorm van periodieke versteviging. Wanneer regels, beloningen en persoonlijke grenzen inconsistent worden afgedwongen, moedigt dit gewoonlijk de andere persoon ertoe aan om door te drukken totdat ze krijgen wat ze van je verlangen zonder hun eigen gedrag te veranderen.

De les die ze leren is dat het een deel van de tijd werkt, dus ze zouden harder moeten blijven pushen.

Het “verrassingseffect”.

Als je bewust of onbewust denkt dat je een soort van prinses, rockster, leider of VIP bent, zul je ook geneigd zijn te denken dat eersteklas service jouw recht is dus ga je er gewoon moedig naartoe alsof je het recht hebt om daar te zijn. En het werkt! Het werkt door het “verrassingseffect“.

Totdat iemand zich realiseert dat je daar niet hoort te zijn, ben je al op je bestemming aangekomen en is de champagne leeg.

Het werkt voornamelijk met vreemden of oppervlakkige relaties.

Je kunt iemand een paar keer verrassen, maar meestal kun je niet steeds opnieuw dezelfde persoon met hetzelfde spel misleiden. Mensen die bekend zijn met een persoon met een scherp rechtsbesef, worden vaak resistent tegen hen. Daarom zijn mensen met een gevoel van rechten vaak op zoek naar nieuwe vrienden en kennissen die misschien meer openstaan ​​voor hun eisen.

Hoe rechten eruit zien?

Een moeder voedt zichzelf en laat haar kinderen honger lijden.

Een echtgenoot besteedt regelmatig geld van de gezamenlijke rekening op luxeproducten.

Een tiener gebruikt op onverantwoorde manier drugs. Maar hij verwacht van zijn ouders dat zij hem redden wanneer hij wordt gepakt.

Een vrouw verschijnt op een feest of waarvoor ze niet is uitgenodigd.

Een man van middelbare leeftijd doet geen poging om te sparen voor zijn pensioen, ervan uitgaande dat zijn familie alles zal betalen.

Een woedende klant eist producten en diensten waarvoor hij niet heeft betaald.

Een boze ouder wil dat een school onpraktische concessies of afspraken maakt voor hun kind.

 

Hoe het voelt een relatie te hebben met iemand met een gevoel van rechthebbend?

Wanneer je een relatie hebt met iemand met een gevoel van recht, kan het eruit zien en voelen alsof ze ongelooflijk zelfzuchtig zijn. Ze kunnen voorrang geven aan triviale gemakken en genoegens voor zichzelf op basisbehoeften die je hebt.

De meeste mensen  hebben als basisdoel het in balans houden van het budget, eten op tafel zetten, de huur betalen, voldoende slaap krijgen, werkverplichtingen bij blijven houden, etc.

Je eigen verlangens en interesses zullen vaak naar de bodem gedegradeerd worden.

Hierdoor kun je je als vanzelfsprekend, gedevalueerd, boos, haatdragend en misbruikt voelen.

Je frustratie kan op allerlei negatieve manieren naar voren komen. Zo’n passieve agressie kan bestaan uit  sarcasme, scepticisme, scheldpartijen, woede en depressie. Je kunt af en toe met tussenpozen boos worden en tekeer gaan, dan loskoppelen of toegeven om het drama te beëindigen.

Hoe om te gaan met een gevoel van recht bij een narcist?

Wat je niet moet doen in reactie op een zogenaamde rechthebbende?

Geef niet toe aan onrealistische eisen alleen maar om de vrede te bewaren.

Verwacht niet dat een persoon met een persoonlijkheidsstoornis een gunstige behandeling, die u hem laat zien, beantwoordt.

Probeer niet om logica te gebruiken om je weg te banen. Dat zal alleen geïnterpreteerd worden als ongeldig voor hun gevoelens en leiden tot een cirkel gesprek.

Blijf niet in een situatie of kamer waar uw basisbehoeften zoals voedsel, slaap, onderdak, medische aandacht, ondersteunende relaties en veiligheid tegen geweld worden bedreigd of ingehouden.

Voel je niet gehaast om toezeggingen of beslissingen te nemen of te ontkennen. Het is OK om te zeggen “Ik zal erover moeten nadenken“.

Val niet in zwart en wit denken. Mensen met een gevoel van recht hebben ook enkele rechtmatige behoeften en zorgen.

Wat moeten we doen in reactie op een zogenaamd rechthebbende?

Herken de kenmerken van een gevoel van recht en begrijp waar het vandaan komt.

Accepteer dat je niet in staat zult zijn om aan alle behoeften van een narcistische persoon te voldoen. Dat geldt vooral voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Erken het goede dat je doet, zonder op jezelf boos te zijn, omdat je verstandige grenzen hebt.

Zorg voor uw eigen behoeften evenals voor de behoeften van anderen. Het is gewoon gezond verstand om patronen en keuzes vast te stellen die op de lange termijn gezond zijn.

Praat met anderen die u vertrouwt over wat er wordt gevraagd voordat u “ja” of “nee” zegt.

Misschien heb je de cursussen gezien of de coaching gevolgd. Heb je naar een workshop geweest?

Maar weet je dat er één strategie is die ze allemaal overtroeft?

In feite kunt u dit met al deze strategieën gebruiken om het vuur aan te zetten van verandering.

Het is gemakkelijk, iedereen zou het moeten doen, maar de meesten zullen het zelfs nooit proberen.

Wanneer merk je echter de resultaten?

Je zult je afvragen waarom het zo lang heeft geduurd.

Omdat het vlak voor je gezicht is.

Oh. En het is gratis 😊. Het is inschrijven en dagelijks 15 min lezen, zodat je je droom kunt vinden vanuit je hart.

Liefs xx

Annemie Persyn Declercq.
Orthopedagoge

 

Echt bruikbare suggesties.

Het enige dat nodig is om iemands leven te veranderen, is door deze post te delen. Wil je dat doen?

Om dagelijks inspiratie en motivatie te krijgen, ga je naar de zijkant van de pagina en voer je je naam in en abonneer je op mijn website.

Veel dank en succes.

Bruikbare suggesties.

 

van kwetsuur naar litteken
Van kwetsuur naar litteken.
Hulpverlening aan kinderen met complex trauma. Paperback

Hoe zouden chronische pijnen kunnen verdwijnen?

Hier kun je Loskomen van de narcistische Conditionering. Deel 4

Hoe Omgaan met een lieve & gewelddadige narcist?

Meer Kennis van narcisme een must.

Wat kun je doen als je wilt veranderen na misbruik door een narcist? De 10 vormen van verkeerd denken.

Bevrijd je van je toxische familie patronen.

Hoe kun je apathisch worden voor een narcistische misbruiker?

Kinderen van een narcist(e) kunnen dissociatie krijgen.