Lage vagale tonus, ontsteking en depressie.

De nervus vagus is de snelweg voor berichten om tussen je geest en lichaam te reizen. Het bepaalt hoe je reageert op de stress in je omgeving. De meeste mensen met een trauma zijn in ‘vechten of vluchten’, wat een ongezonde vagale toon doet ontstaan.

Verstoorde vagale tonus leidt tot ontsteking, gastro-intestinale problemen en symptomen van depressie pf angst. Studies uitgevoerd met apparaten die de vagale tonus stimuleren, laten een verbetering zien van PTSS, depressie, IBS, reumatoïde artritis, slaap en apneu en migraine.

Er is een overtuigend verband tussen een lage vagale tonus en ontsteking.

Terwijl wetenschappers aan veel technologie werken om deze zenuw te stimuleren, is de gemakkelijkste manier om dit op een natuurlijke manier te doen, door je adem te gebruiken.

Het neurologisch oefenen van ademwerk verandert hoe je reageert op stress door de vagale tonus van de nervus vagus te veranderen.

Het vergt alleen toegewijde oefening. Ga zitten waar je maar wilt. Probeer dit op een lege maag te doen (‘s ochtends is het beste). Adem diep vanuit je onderbuik.

Als u niet meer lucht kunt inademen, stop dan en houd uw adem 3-5 seconden vast. Adem uit zonder enige kracht. Neem een ​​cyclus van regelmatige ademhaling en herhaal dit 10 keer. Wanneer u dit voor het eerst gaat oefenen, kunt u zich duizelig of paniekerig voelen bij het uitademen.

Je lichaam past zich snel aan. Gebruik dit wanneer je het nodig hebt om stress los te laten. De nervus vagus is als een spier. Elke keer dat je het stimuleert, versterk je een gezonde reactie in lichaam en geest.

Je zenuwstelsel kalmeren – met vagusstimulatie-oefeningen

Met voedingsmiddelen die het lichaam kalmeren, kun je ook de nervus vagus stimuleren. Zo kunnen verschillende mineralen de zenuw ondersteunen. Probiotica bieden ook een goede ondersteuning voor darmbacteriën. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het de functie van het zenuwstelsel verbetert. 

Oefeningen van de nervus vagus kunnen gemakkelijk in het dagelijks leven worden geïntegreerd en zijn een geweldige manier om beter voor uw welzijn te zorgen. De vagale toon kan de gezondheid van de zenuw beïnvloeden,  beschrijven en activeren het gehele parasympathische zenuwstelsel.

Omdat de nervus vagus is verbonden met de stembanden, kunnen oefeningen zoals zingen, neuriën of gorgelen deze zenuw stimuleren. Het ritmisch uitspreken (chanten) van de OM-klank is een bekende techniek uit de yoga, waarmee je ook de nervus vagus kunt activeren. 

Ga hiervoor in een comfortabele houding zitten waar je niet in slaap valt, bijvoorbeeld in kleermakerszit. Sluit je ogen en plaats je handen op je knieën met de handpalmen naar boven, waarbij je duim en wijsvinger elkaar raken.

Haal diep adem, ontspan je lichaam en begin met het zingen van “OM” (OHM of AUM). Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn. Het is voldoende om een ​​subtiele innerlijke vibratie te bereiken.

Werken zwaartekrachtdekens echt?

Deze dekens hebben positieve resultaten opgeleverd  voor verschillende aandoeningen, waaronder autisme, ADHD en angst. 

Ze kunnen helpen een rusteloos lichaam te kalmeren, gevoelens van stress te verminderen en slaapproblemen te verbeteren. Wanneer je een verzwaringsdeken voor jezelf kiest, zoek dan een goede maat die ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht is.

Vind hier je tools voor traumaherstel en zelfgenezing!

De Wim Hof ​​methode heeft zo’n krachtig effect op je mentale en fysieke gezondheid.

Dit heeft meerdere redenen. Een reden is dat koude training een van de effectiefste manieren is om je ‘nervus vagus’ te stimuleren. Maar waarom is dit zo belangrijk? En waarom helpt de kou daarbij? Om dit te begrijpen, moet je eerst weten welke rol de nervus vagus in je lichaam speelt.

Ja, je lichaam moet net zo hard werken om je lichaamstemperatuur snel weer op peil te krijgen, waardoor het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd. Geholpen door diep ademhalen om de kou rustig te verdragen, de nervus vagus te stimuleren en je lichaam te ontspannen.

Je verhoogt ook je energieniveau en metabolisme. Het helpt ook om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden en een constante hartslag te behouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit onderzoek blijkt dat mensen die koud douchen 29% minder ziek zijn dan mensen die dat niet doen.

3 oefeningen om te beginnen met koude training om de nervus vagus te stimuleren!

Het mooie van koude training is dat het helemaal niets kost, het voor iedereen toegankelijk is en dat het gemakkelijk is om te beginnen.

Oefening 1: Een koude douche!

Een eenvoudige manier is bijvoorbeeld door een koude douche te nemen. Zet gewoon je batterij op de laagste stand voor de laatste 30 seconden van je douche. En doe dit elke ochtend na een Wim Hof ​​ademsessie. Als je eenmaal aan de 30 seconden gewend bent, kun je de tijd verlengen of helemaal te koude douches wisselen.

Maar je twijfelt misschien of je het kunt doen, omdat de kou te zwaar zal zijn om te verdragen. Je zult inderdaad de eerste paar keer door de kou moeten bijten. Maar je raakt er snel aan gewend.

Bovendien zul je versteld staan ​​hoe goed je je voelt na het een keer gedaan te hebben. Je voelt je direct alerter en energieker. En de adrenalinestoot die je krijgt, is bijna verslavend.

Bovendien helpt het je om productiever te zijn, herstel je sneller van trainingen en verbetert het je slaap. Om nog maar te zwijgen van alle gezondheidsproblemen die u hiermee kunt vermijden!

Maar koude douches zijn niet je enige optie. U kunt ook “onderdompeling in koud water” overwegen. Dit is wanneer je (een deel van) je lichaam voor een bepaalde tijd onderdompelt in koud water.

Oefening 2: Een ijsbad!

Een ijsbad is zo’n voorbeeld waar de Wim Hof-methode bekend om staat. Dit is eigenlijk een oefening op het volgende niveau. Als je een beginner bent en het erg spannend vindt, volg dan een introductieworkshop om de fijne kneepjes te leren. 

Tip. Vul maximaal 2 minuten in. Een langere periode brengt niet veel extra voordelen met zich mee, en de tijd om te herstellen is uiteindelijk het belangrijkste.

Oefening 3: Dompel het gezicht in koud water!

Als je gestrest bent, pak dan een emmer die groot genoeg is om je gezicht in te passen. En vul hem met ijskoud water. Buig vervolgens je hoofd zodat je voorhoofd, je ogen en een groot deel van je wangen onder het water staan. Dompel 10 seconden onder en je bent weer de “man”.

Heb je ervaring met deze oefeningen? Laat het ons weten in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer referenties

A 6-Year Follow-up Study of Vagus Nerve Stimulation Effect on Quality of Life in Treatment-Resistant Depression: A Pilot Study

Chronic migraine headache prevention with noninvasive vagus nerve stimulation

Anti-inflammatory Effects of Abdominal Vagus Nerve Stimulation on Experimental Intestinal Inflammation

How to stimulate your vagus nervus

Vagus Nerve Exercises

Lees meer

over nervus vagus

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees