verslaving aan de narcist

Groeitaak om los te komen aan je verslaving aan de narcist

Net als een verslaving, is ‘van een narcist houden’ een emotionele verslaving, in de overtuiging dat je enige macht hebt over de narcist en de situatie. Toch doe je dat niet. Er is geen wederkerigheid of gezonde afhankelijkheid van de narcist.

Evenzo genereert een emotionele verslaving aan de narcist dopamine, oxytocine, adrenaline, cortisol en andere hersenchemicaliën die door liefde zijn gecreëerd.

verslaving aan de narcist
k leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Liefdesbombardementen en de traumabinding

Je moet dus eerst toegeven dat je machteloos staat tegenover een narcist en dat je leven daardoor onhandelbaar is geworden. Als gevolg hiervan kwam verslaving aan de narcist in je leven. Narcisten zijn niet van jou. Ze behoren tot het universum of hun Schepper, en ze zijn niet jouw verantwoordelijkheid.

Dan accepteer je dat alleen een macht die groter is dan het zelf je kan genezen en de narcist kan helpen.

Je kunt deze kracht zien als therapie, je geweten, je hogere zelf.

 Je kunt deze kracht zien als de kracht van zelfgenezing in jezelf. Verder kun je het zien als de waarheid, universeel bewustzijn, het Al, psychologisch onderzoek (psyche betekent ziel), De Schepper, of welke hogere macht dan ook voor jouw manier van denken werkt.

Bovendien besluit je je wil en je leven over te dragen aan de zorg van je hogere macht, aangezien je die hogere macht begrijpt.

Je begint met te erkennen dat je anderen niet kunt beheersen en daarom kun je de narcist niet beheersen.

Dus in plaats van te proberen te controleren waar je geen controle over hebt, maak je een morele inventaris van waar je aan moet werken.

Maak een lijst van jouw doelen en een lijst van dingen die je kunt gebruiken om jouw gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Maak een lijst van het item om je gevoel van gelijkheid te ontwikkelen in plaats van een ander te gebruiken als een pijler van je gevoel van eigenwaarde.

Geef jezelf, je hogere macht en een ander mens de exacte aard van de gebieden waaraan je moet werken en aan je fouten.

Je begint een eerlijke zelfbeoordeling van jouw zwakke punten.

Deze stap zal helpen om je egoïsme te elimineren. Het zal helpen je angst te verminderen om het leven zonder de narcist onder ogen te zien.

Je begint je gewaardeerd en gehoord te voelen door met iemand te praten of te schrijven.

Helpt het je anderen de schuld te geven? Dit begint te controleren wat jezelf kunt controleren – jezelf.
Je bereidt jezelf voor op je hogere macht om deze zwakheden en karakterfouten van je te verwijderen.

Net zo moet je deze stap mogelijk meer dan eens uitvoeren als je nieuwe gebieden ontdekt waar je aan moet werken.

Je stemt er innerlijk mee in een gewillige en coöperatieve houding aan te nemen ten aanzien van herstel.

Daartoe vraag je nederig je hogere macht om je zwakheden en karakterfouten weg te nemen.

Je zult moeten begrijpen wat het betekent om echt nederig te worden.
Om echt nederig te zijn, moet je je trots op je relatie en verslaving aan de narcist loslaten. Stop met jezelf een goed gevoel over jezelf te geven en vergroot je zelfrespect.

Deze stap zal je helpen het verschil te zien tussen egoïsme en een gevoel van gelijkheid en geluk met jezelf.

Maak een lijst van iedereen die je pijn hebt gedaan door je vast te klampen aan de narcist en wees bereid om het goed te maken.

Als deze relatie en de verslaving aan de narcist je kinderen heeft geschaad of als je je vrienden of familie hebt verwaarloosd, vraag hen dan om je te vergeven.

Je kunt er zeker van zijn dat de eerste zeven stappen je hebben voorbereid op de kracht die het zal vergen.

Help waar mogelijk andere mensen met soortgelijke problemen.

Dit kan betekenen dat je met anderen elders of op VKoN deelt wat voor je heeft gewerkt om jouw verslaving aan de narcist te verlichten. Je kunt je reactie ook plaatsen in de commentaren.

Omdat je door deel te nemen aan het proces van het gebruik van een narcist om je zelfrespect te vergroten, je hebt bijgedragen aan de algehele verwarring over wat liefde is. Het draagt ​​bij aan de algemene chaos van waar liefde werkelijk voor is. Dit bracht anderen ertoe te geloven dat we een object zijn om ons zelfvertrouwen te vergroten.

Blijf je inventaris opmaken en geef het meteen toe als je het mis hebt.

Stap één tot en met negen hebben je geholpen de waarheid over je gedrag te zien. Deze stappen helpen je hoe de rest van de wereld op jouw acties reageert. Dit heeft je laten zien dat je nu duidelijk kunt zien hoe je jouw acties kunt beheersen.

Je bent niet langer bereid om automatisch terug te keren naar dezelfde zelfdestructieve relatie(s) met een narcist.
Door meditatie en gebed of smeekbede tot je eigen hogere kracht, verbeter je je bewuste contact met je hogere energie. Je wilt het algemene bewustzijn of spiritualiteit, zoals je het begrijpt, vergroten door te leren luisteren naar die hogere macht en naar Hem, haar of het. Vraag om je te inspireren om kennis van de wil van je hogere macht en de macht om die uit te voeren.

Na een spirituele of innerlijke ontwaking of een revolutie in bewustzijn door het nemen van vele kleine stappen, probeer nu je begrip over te brengen aan anderen die verslaafd zijn aan een relatie met een narcist.

Je kunt jouw nieuwe begrip van deze principes nu op andere gebieden van jouw leven gebruiken. Bovendien zie je dit echter niet als een teken dat je nu sterk genoeg bent om een ​​relatie met een narcist te hebben. Je kunt een narcist niet als object gebruiken om je zelfrespect te vergroten, omdat dit je verslaving aan de narcist weer zal activeren.

verslaving aan de narcist
Tools om je te helpen bij het herstel van trauma!

Iedereen die bekend is met 12-stappenprogramma’s zal ongetwijfeld het patroon in deze 12-stappen zien.

Dit komt doordat het gebruik van narcisten als een object om het gevoel van eigenwaarde te vergroten een verslaving is van iemand die afhankelijk is van validatie. Dus net als bij elke andere verslaving, is het nodig om de poging om de situatie van de narcist te beheersen los te laten. Je moet de juiste stappen naar herstel nemen.

Als iemand met een narcist is geweest zonder enige “afhankelijkheid van de narcist voor validatie”, is dit 12-stappenproces niets voor hen. Toch verliezen zelfs mensen die beginnen met een sterk gevoel van eigenwaarde gewoonlijk hun zelfrespect door narcistische devaluatie als ze er lang genoeg bij betrokken blijven.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees