Het verband tussen lage vagale tonus, ontsteking en depressie.

narcistische eigenschappen

De nervus vagus is de snelweg voor berichten om tussen je geest en lichaam te reizen. Het bepaalt hoe je reageert op de stress in jouw omgeving. De meeste mensen die een trauma hebben, zijn in ‘vecht of vlucht’, wat een ongezonde vagale tonus tot gevolg heeft.

Een verstoorde vagale tonus leidt tot ontstekingen, gastro-intestinale problemen en symptomen van depressie / angst.
Studies uitgevoerd met apparaten die vagale tonus stimuleren, laten verbetering zien bij PTSD, depressie, IBS, reumatoïde artritis, slaap en apneu en migraine. Er is een overtuigend verband tussen een lage vagale tonus en ontsteking.

Hoewel wetenschappers werken aan veel technologie om deze zenuw te stimuleren, is de gemakkelijkste manier om dit op natuurlijke manier te doen door je adem te gebruiken.

Het oefenen van ademwerk verandert neurologisch hoe je reageert op stress door de vagale tonus te veranderen

Het vergt gewoon toegewijde oefening.
Zit waar je maar wilt.

Probeer dit op een lege maag te doen (de ochtend is het beste).

Adem diep in vanuit je onderbuik.

Als je geen lucht meer kunt opnemen, stop dan en houd uw ademhaling 3-5 seconden vast.
Adem uit zonder enige kracht.

Neem een ​​cyclus van regelmatige ademhaling en herhaal dit 10 keer.
Wanneer je dit voor het eerst begint te oefenen, kun je zich duizelig of in paniek voelen bij het uitademen.

Je lichaam zal zich snel aanpassen.

Gebruik dit wanneer je het nodig hebt om stress los te laten. De nervus vagus is als een spier. Elke keer dat je het stimuleert, versterk je een gezonde reactie in lichaam en geest.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!