Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De nervus vagus stimuleren +video

Manieren om uw nervus vagus te stimuleren

De langste hersenzenuw is belangrijk voor je gezondheid.
De nervus vagus is een zenuw die signalen verzendt vanuit uw hersenen, hart, longen en spijsverteringsstelsel naar uw hersenen. De hersenzenuw die van de hersenen naar de dikke darm loopt, is de langste in het lichaam. Wat gebeurt er als je de nervus vagus stimuleert? Dat is het onderwerp van dit artikel.

De nervus vagus reguleert onbewuste lichaamsfuncties zoals hartslag, spraak, stemming en urineproductie. Het helpt je lichaam schakelen tussen je vlucht-vechtreactie en je parasympatische modus, waarin je meer ontspannen bent.

Maar factoren zoals stress of leeftijd kunnen ervoor zorgen dat uw nervus vagus het vermogen verliest om weer in uw parasympatische modus te schakelen. Vagale disfunctie is een probleem dat hoge bloeddruk, hartaandoeningen, diabetes type 2, depressie en angst kan veroorzaken.
Er is dus veel onderzoek gedaan naar de nervus vagus en manieren om zijn werking te verbeteren.

De nervus vagus speelt een belangrijke rol in uw mentale en fysieke gezondheid.

Hoe u uw nervus vagus kunt stimuleren

Voor mensen met epilepsie is nervus vagusstimulatie (VNS) gebruikt om aanvallen te behandelen. Deze medische werkwijze plaatst een apparaat in uw lichaam om de nervus vagus te stimuleren met elektrische impulsen. Het kan ook worden gebruikt voor mensen met een depressie die geen succes hebben gehad met andere behandelingen.

VNS heeft het effect van het wijzigen van enkele van de fysiologische reacties die worden geïnduceerd door de nervus vagus.
Onderzoek is aan de gang om te zien of VNS kan helpen bij andere gezondheidsproblemen zoals multiple sclerose, migraine en de ziekte van Alzheimer.

Nieuw onderzoek toont aan dat het virus bij mensen met lange COVID-19-symptomen nadelige effecten kan hebben op de nervus vagus, waardoor aanhoudende stemproblemen, duizeligheid en lage bloeddruk ontstaan.

Maar als u uw stressniveaus en algehele gezondheid wilt verbeteren, kunt u uw nervus vagus ook op andere manieren op natuurlijke manier versterken.

Meditatie

Doe deze oefening die je hier vindt om je rustig te voelen en je te concentreren op je ademhaling. Tijdens het mediteren moet je proberen je uitademingen uit te breiden, zodat ze langer zijn dan je inademingen. Dit zal je hartslag doen dalen. Meditatie helpt je je zenuwen in bedwang te houden. Het kan de snelheid van de ademhaling, de hartslag en de cortisolspiegels verlagen. Yoga kan dus ook zinvol zijn uit dezelfde overwegingen. Let er alstublieft op dat je rustig blijft ademhalen.

Lichaamsoefening

Volgens onderzoek kan lichaamsbeweging de nervus vagus beïnvloeden. Interval- en duurtraining zetten de activiteit van de zenuwvagus aan en verbeteren de hartslagvariabiliteit.
Wanneer je regelmatig oefeningen doet, verlaag je de activiteit van je sympathische zenuwen en kun je beter je parasympathische reactie beheersen. Dit is goed voor je hart- en bloedvaten en je ademhaling.

Massage

Onderzoek toont aan dat reflexologie (een soort massage) de vagale tonus kan verhogen en zelfs de bloeddruk kan verlagen.
Massage kan een deel van de verhoogde activiteit in de nervus vagus verminderen.
Probeer jezelf een voetmassage te geven door je “enkel” te draaien, je zool in korte halen te wrijven en je tenen zachtjes heen en weer te strekken.

Muziek

Muziek kan ons helpen motiveren, ons vreugde brengen en onze emoties aanboren. Als het gaat om de nervus vagus, is het onderzoek gemengd over hoe muziek het beïnvloedt.
Je nervus vagus is verbonden met je stembanden, de spieren achter in je keel en gaat door je binnenoor.
Probeer te neuriën of te zingen of gewoon te luisteren naar rustige, rustgevende muziek. Die geluiden en trillingen kunnen je nervus vagus stimuleren.

Onderdompeling in koud water

Je kunt je hoofd in een kom ijswater te steken om te helpen ontstressen.
Veel professionele atleten gebruiken onderdompeling in koud water om het gevoel van ontspanning op korte termijn te verbeteren.
Onderzoek toont aan dat onderdompeling in koud water kan helpen bij stress door je hartslag te vertragen en de bloedtoevoer naar je hersenen te leiden. Probeer een ijspak op je gezicht of nek te leggen of een koude douche te nemen.

Voordelen van het stimuleren van uw nervus vagus

De nervus vagus heeft een uitwerking op uw mentale en fysieke gezondheid op allerlei manieren. Het gebruik van VNS op een niet-invasieve manier om uw nervus vagus te stimuleren, kan helpen bij het volgende:
Minimaliseer aanvallen bij mensen met epilepsie.
Behandel depressie.
Reguleer je emoties.
Verlaag de bloeddruk.
Verlaag je hartslag.
Verminder ontstekingen.
Behandel migraine en clusterhoofdpijn.

Je nervus vagus speelt een krachtige rol in je lichaam.

Wanneer u de nervus vagus sterk en in balans houdt, kunt u beter op emotionele en fysiologische symptomen reageren. Je wilt in evenwicht zijn. Dat impliceert dat je geen snel of langzaam kloppend hart hebt. Alles draait om het reguleren van je hart- en longfuncties.

Gebruik de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Geplaatst

in

, , , , ,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees