Hoe voelt het wanneer je verandert in uw relatie met een narcist? Het Aha-moment !

Een aha moment  van bewustwording of gloeilamp moment is de beschrijving die veel personen die geen persoonlijkheidsstoornis hebben gebruiken wanneer ze voor het eerst het bestaan van narcistische persoonlijkheidsstoornissen ontdekken. Iedereen zou onmiddellijk zo’n aha-moment willen. Maar wat moet je er mee doen?

 

 

Voor het eerst hebben ze een plausibele verklaring gevonden voor het vreemde en angstaanjagende gedrag van een familielid of familielid die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en leert dat hun situatie niet ongewoon is. Dit kan dan een reden worden om te stoppen om voor de narcist te vallen.

Het is alsof een licht net is aangezet.

 

Veel vrienden en familie van personen met een persoonlijkheidsstoornis worstelen al jaren zonder het destructieve en vaak chaotische gedrag van hun dierbare aan te pakken.

De kennis over narcistische  persoonlijkheidsstoornissen groeit. Er is nog steeds een grote kloof tussen wat is geleerd en hoeveel van die informatie is verstrekt aan de mensen die dit het meest nodig hebben.

De mensen die zorgen voor een persoon die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis individu op een regelmatige basis dat is mijn voornaamste reden voor deze artikelen.

Als die kennis je bereikt ben je al een heel eind ver en voel je je niet meer zo alleen.

Deze slachtoffers van narcistisch misbruik voelen zich vaak geïsoleerd.

Ze hebben geen familie of vrienden met wie ze openlijk over de situatie kunnen praten of hebben niemand die echt de verwarring en frustratie begrijpt die ze voelen.

Zelfs onder professionals in de geestelijke gezondheidszorg waarmee ze in contact kunnen komen, kan er een professionele ontwijking bestaan die voorkomt dat die persoon hen effectief helpt.

“Professioneel” vermijden van narcisten?

Professioneel vermijden van personen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen beschrijft een algemene terughoudendheidonder mentale gezondheidsverstrekkers om een diagnose te stellen.

Er is een terughoudendheid om personen te behandelen waarvan hulpverleners vermoeden dat zij aan een persoonlijkheidsstoornis lijden. Dit is evenwel ook zo bij de slachtoffers die lijden onder het misbruik van narcisten.

De terughoudendheid tegen over slachtoffers is evenwel anders.

Dikwijls legt men daar enkel nadruk op weerstand en veerkracht opbouwen, zonder de communicatie technieken die de narcist gebruikt uit te leggen, waardoor het effect in de situatie met de narcist onvoldoende is. (context vergeten)

Wanneer deze mensen (slachtoffers en daders) uiteindelijk tijdens een diagnose leren over het bestaan van persoonlijkheidsstoornissen en veel van de beschreven kenmerken van hun situatie zien, is er vaak een groot gevoel van opluchting.

Narcisten zelf kunnen soms die diagnose te horen krijgen wanneer ze in behandeling gaan voor depressie of een relatietherapie.

Evenwel weinig narcisten bereiken de hulpverlening omdat ze zich daar superieur tegenover voelen. Het komt veel voor dat narcisten haat gevoelens ontwikkelen tegenover hun therapeut en dan ook snel afhaken.

Potentiële valkuilen van het gloeilamp-moment of het aha-moment van bewustwording.

Het aha – moment van bewustwording is een welkom en broodnodig gevoel van opluchting. Sommigen denken dan dat al hun  problemen gemakkelijk kunnen worden opgelost nu ze zijn gewapend met een diagnose. Maar dat is zo niet.

Evenwel is het denken en de communicatie geïnfecteerd en kunnen zich vlooien genesteld hebben, ook zijn er de handlangers van de narcist die mede druk op de schouders legt van het slachtoffer.

Evenzeer is er veel kans als de relatie met de narcist samenhangt met narcistisch misbruik in de jeugdjaren bij het slachtoffer dat er zich een complex PTSS gevormd heeft en co-afhankelijkheid.

Ondersteuning Groepen & Links:

PTSS Forum Bevat een Wiki-pagina en Active Technische Dienst.

Psych Forums PTSS Forum.

http://healmyptsd.com/ – Resources & info over het herstel van PTSS & C-PTSS.

 

C-PTSS Pagina – op auteur Sarah Tate.

Trauma: Complexe PTSS MentalHelp.net C-PTSS Artikel door Dr. Allan Schwartz.

Klinisch psycholoog Lut Schops– Traumaverwerking.

Zoek een psycholoog / psychotherapeut: Traumaverwerking.

Traumaverwerking – Psycholoog voor traumaverwerking.

Traumaverwerking – Therapeut, psychotherapeut, psycholoog of coach voor traumaverwerking.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren. Commentaar geven en delen voegt waarde toe voor anderen.

PS :  Elke relatie tussen een individu en een individu met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is net zo uniek als het DNA van de betrokken mensen.

Desalniettemin zijn er enkele veelvoorkomende gedragspatronen verbonden aan slachtoffers en daders van narcisme, waarvan u sommige mogelijk herkent.

Sommigen van hen worden hier beschreven.

 

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.