Narcisten hebben niet het vermogen om zichzelf en andere mensen realistisch te zien.

De reden waarom is omdat narcisten geen ‘volledige objectrelaties’ hebben: ‘Gehele objectrelaties’ is het vermogen om tegelijkertijd zowel de goede als de slechte eigenschappen van een persoon te zien en te accepteren dat beide bestaan.

Deze capaciteit wordt gewoonlijk tijdens de vroege kinderjaren ontwikkeld door je ouders te kopiëren. Belangrijker nog, door realistisch gezien te worden en geaccepteerd, geliefd en lief te hebben voor wie je bent door je ouders, ondanks je onvolkomenheden.

Dat is wat narcistische destructieve conditionering met je doet.

Toxische mensen bereiken met hun gedrag dat je je sterke punten, talenten en gelukkige herinneringen koppelt aan mishandeling.  Ze kunnen je letterlijk mishandelen tijdens “de seks”, zodat je genot aan sadisme zou gaan koppelen.

Dat is een conditionering tot in het diepste van je ziel. Dit doen ze om zich superieur te voelen eens dat ze zich weer gefrustreerd voelen.

Maar minder intense domeinen kunnen ook gekoppeld worden aan frustratie en gebrek aan respect.

Ze doen dit door in heimelijke en openlijke vernederingen de kwaliteiten en eigenschappen die ze eerst hebben geïdealiseerd af te breken. Ze saboteren ook je doelen, zodat je denkt dat je een mislukking bent.

Maar daar stopt het niet. Als er feesten, vieringen, vakanties en feestdagen zijn dan kun je rekenen op een sabotage door onder meer ziekte, alcoholmisbruik e.a.

Alles wat belang heeft willen ze ruïneren. Op die manier ontstaat een negatieve conditionering bij alles wat je vroeger leuk vond.

Ze kunnen je zelfs isoleren van je vrienden, familie en je financieel afhankelijk van hen maken.

Net als de honden van Pavlov word je in de loop van de tijd in essentie ‘getraind’  met een conditionering om bang te worden van de narcist, zodat je niet doet wat je leven vervulde, maar doet wat de narcist(e) wenst.

Hoe moet je hen behagen?

Narcisten, sociopaten, psychopaten en anderszins giftige mensen doen dit, omdat ze de aandacht naar zichzelf willen terugleiden en willen laten zien hoe je hen moet behagen.

Als er iets buiten hen is dat de controle over je leven kan bedreigen, proberen ze het te vernietigen. Ze moeten te allen tijde het middelpunt van de aandacht zijn.

In de idealiseringsfase was je het centrum van de wereld van een narcist. Echter, die lovebombing fase was de eerste fase van een conditionering om je des te beter van je voetstuk te kunnen afgooien.

Dan wordt de narcist het centrum van jou, want je begrijpt niet hoe die verandering is ontstaan, wat je hebt mis gedaan, eigenlijk niets. Je blijft zoeken naar een ‘menselijke’ reden, maar die kun je niet vinden, want het is een de-humanisatie.

Narcisten zijn ook van nature pathologisch jaloers en willen niet dat er iets tussen hen komt en hun invloed op je.

Je geluk vertegenwoordigt alles wat ze voelen dat ze niet kunnen hebben in hun emotioneel oppervlakkige leven.

Immers, als je leert en terug zou beseffen dat je naast de giftige persoon ook bevestiging, respect en liefde kunt krijgen van andere bronnen, wat houd je dan tegen om ze te verlaten?

Voor giftige mensen kan een beetje conditionering een lange weg banen om je op eierschalen te doen lopen, zodat je er niet meer in slaagt je eigen grote dromen te realiseren. Voortaan ben je de slaaf geworden om hun droom te realiseren en blindelings te volgen.

Narcistische Devaluatie.

Voor devaluatie is er een voorbeeld “Gevoelens maken de feiten” – indien voor een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, hun gevoelens voorrang hebben op wat de feiten daadwerkelijk vertellen.

Narcisten zijn logisch, niet aan de werkelijkheid, maar aan hun gevoelens.

Je krijgt conditionering om altijd “ja” te knikken.

Als zij een stemmingsschommeling ervaren en plotseling goed of slecht over een bepaalde persoon of situatie voelen, kunnen ze hun meningen, herinneringen of attitudes samenhangend aanpassen aan de gevoelens op dat moment. Vanzelfsprekend maakt het ook niets uit of die mening schijnbare tegenstrijdigheden bevat.

Devaluatie is het proces om overdreven negatieve eigenschappen naar een andere toeschuiven. Die negatieve eigenschappen worden zolang geprojecteerd op het slachtoffer tot wanneer de narcist er tevreden mee is. Een projectie dus.

Het is een conditionering, zodat je gaat geloven dat je die negatieve eigenschappen hebt.

Jij bent dus verantwoordelijk voor die eigenschappen. Niet toevallig komen die eigenschappen net overéén met hun gedragingen.

Vanwege hun emotioneel primitief perfect of waardeloos denken hebben narcisten veel relationele moeilijkheden. Ze houden vast aan het emotioneel ontwikkelingsniveau van een gekwetst jong kind.

Ook hun aandrang naar onbereikbare perfectie als conditionering zorgt dat narcisten in relaties bijna onvermijdelijk gedesillusioneerd geraken. Al hun relaties met partners, familieleden of vrienden of collega’s mislukken.

En omdat ze een moreel kompas missen aarzelen ze niet om hun teleurstelling te uiten in een reeks van devaluerende vijandige gedragingen als een vorm van conditionering van hun prooi naar een laag zelfvertrouwen. Je zou het domesticering kunnen noemen zoals bij een hond of paard.

Dat is opnieuw, net als de achterblijvende kinderen. Specifiek mag je je verwachten aan beledigingen waaronder veroordeling, kleinering en woede, zo niet de eis tot regelrechte overgave.

Werd jij op één of andere manier geconditioneerd door een persoon met narcistische kenmerken?

Laat me het weten! Heb je vragen ik antwoord graag.

Ik hoop dat dit bericht, video en audio je behulpzaam zijn. Bovendien kijk ik ernaar uit je te ontmoeten in de reacties. Jouw commentaren zijn de raketbrandstof die me inspireert om dit werk voort te zetten.

Voel je vrij om dit artikel en video te delen en de liefde te verspreiden.

Je lijdt onder de pijn, ten gevolge van blootstelling aan narcistische mishandeling. Bekijk dan alle mogelijkheden die je vindt op mijn website om je leven te veranderen.

Veel succes !

Lees meer. Door dat je blijft komt er een oplossing. Klik hier.

Slachtoffers met zelfhaat en narcisten die slachtoffers spelen.

Zijn we in harde narcistische tijden beland?

Hoe verloopt het herstel na narcistisch misbruik?

Hoe werkt een agressieve uithaal vermomd als grap?

Hoe juridische kwesties met narcisten aanpakken?

Stop met Slachtoffer te zijn in 23 punten!

Hoe je jongens emotioneel intelligent moet opvoeden?

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!