Dat is wat Narcistische destructieve conditionering met je doet.

Toxische mensen stellen voor dat je je sterke punten, talenten en gelukkige herinneringen koppelt aan mishandeling.  Ze kunnen je letterlijk mishandelen tijdens de seks zodat je genot aan sadisme zou gaan koppelen. Dat is een conditionering tot in het diepste van je ziel.

Maar minder intense domeinen kunnen evenzeer gekoppeld worden aan frustratie en gebrek aan respect.

Ze doen dit door in heimelijke en openlijke put-downs de kwaliteiten en eigenschappen die ze eerst hebben geïdealiseerd af te breken. Ze saboteren ook je doelen, zodat je denkt dat je een mislukking bent.

Maar daar stopt het niet. Als er feesten, vieringen, vakanties en feestdagen zijn dan kun je rekenen op een sabotage door onder meer ziekte, alcoholmisbruik e.a.

Alles wat belang heeft willen ze ruïneren. Op die manier ontstaat een negatieve conditionering bij alles wat je vroeger leuk vond.

Ze kunnen je zelfs isoleren van je vrienden, familie en je financieel afhankelijk van hen maken.

Net als de honden van Pavlov word je in de loop van de tijd in essentie ‘getraind’  met een conditionering om bang te worden van de narcist zodat je niet doet wat je leven vervulde maar doet wat de narcist(e) wenst.

Hoe moet je hen behagen?

Narcisten, sociopaten, psychopaten en anderszins giftige mensen doen dit omdat ze de aandacht naar zichzelf willen terugleiden en willen laten zien hoe je hen moet behagen.

Als er iets buiten hen is dat de controle over je leven kan bedreigen, proberen ze het te vernietigen. Ze moeten te allen tijde het middelpunt van de aandacht zijn.

In de idealisering-fase was je het centrum van de wereld van een narcist maar was de eerste fase van een conditionering om je des te beter van je voetstuk te kunnen afgooien.

Nu wordt de narcist het centrum van jou.

Narcisten zijn ook van nature pathologisch jaloers en willen niet dat er iets tussen hen komt en hun invloed op jou.

Jouw geluk vertegenwoordigt alles wat ze voelen dat ze niet kunnen hebben in hun emotioneel oppervlakkige leven.

Immers, als je leert dat je naast de giftige persoon ook bevestiging, respect en liefde kunt krijgen van andere bronnen, wat houd je dan tegen om ze te verlaten?

Voor giftige mensen kan een beetje conditionering een lange weg banen om je op eierschalen te laten lopen en het te kort te schieten voor je grote dromen.

Narcistische Devaluatie.

Voor devaluatie is er een voorbeeld “Gevoelens maken de feiten” – indien voor een persoon met een persoonlijkheidsstoornis, hun gevoelens voorrang hebben op wat de feiten daadwerkelijk vertellen.

 

Narcisten zijn Consistent niet aan de werkelijkheid maar aan hun gevoelens.

Je krijgt conditionering om altijd ja te knikken.

Als zij een stemmingsschommel ervaren en plotseling goed of slecht over een bepaalde persoon of situatie voelen, kunnen ze hun meningen, herinneringen of attitudes consistent aanpassen aan de gevoelens op dat moment. Vanzelfsprekend maakt het ook niets uit of die mening schijnbare tegenstrijdigheden bevat.

Devaluatie is het proces om overdreven negatieve eigenschappen naar een andere toeschuiven. Die negatieve eigenschappen worden zolang geprojecteerd op het slachtoffer tot wanneer de narcist er tevreden mee is. Een projectie dus.

Het is een conditionering zodat je gaat geloven dat je die negatieve eigenschappen hebt.

Jij bent dus verantwoordelijk voor die eigenschappen. Niet toevallig komen die eigenschappen net overéén met hun gedragingen.

Vanwege hun emotioneel primitief perfect-of-waardeloos denken hebben narcisten veel relationele moeilijkheden. Ze houden vast aan het emotioneel ontwikkelingsniveau van een jong kind.

Ook hun aandrang naar onbereikbare perfectie als conditionering zorgt dat narcisten in relaties bijna onvermijdelijk gedesillusioneerd geraken. Al hun relaties met partners, familieleden of vrienden of collega’s mislukken.

En omdat ze een moreel kompas missen aarzelen ze niet om hun teleurstelling te uiten in een reeks van devaluerende vijandige gedragingen als een vorm van conditionering naar een laag zelfvertrouwen.

Dat is opnieuw, net als de achterblijvende kinderen. Specifiek mag je verwachten aan beledigingen waaronder veroordeling, kleinering en woede, zo niet regelrechte overgave.

 

Johan Persyn.

 

Werd jij op één of andere manier geconditioneerd? Laat me het weten! Heb je vragen ik antwoord graag.

Lees meer…door dat je blijft komt er een oplossing.

ZOEKEN NAAR JEZELF een zen-gids naar bevrijding uit conditionering en gewoonte.
Op zoek naar jezelf? Basisboek mindfulness.

Dit werkboek is gebaseerd op ”Op zoek naar jezelf? Basisboek mindfulness”. Door de gelijklopende opbouw ondersteunen beide boeken elkaar.

Het werkboek is de praktische gids waarmee je de kennis uit het basisboek kunt onderzoeken en verdiepen.

Als je eenmaal vrijheid en echtheid in jezelf hebt geproefd, wil je niets anders meer. ”Op zoek naar jezelf? Werkboek mindfulness” reikt meditatie en meditatieve oefeningen aan waarmee je steeds diepere lagen in jezelf kunt verkennen.

Mindfulness is gereedschap waarmee je jezelf liefdevol kunt onderzoeken en staat voor een innerlijke training in open, milde en niet oordelende aandacht. Dankzij mindfulness en meditatie groeit het natuurlijk inzicht in jezelf en je leven.

Je leert de kunst jezelf te zijn!

Dit werkboek biedt je de gelegenheid een belangrijke paradox te onderzoeken: je kunt je leven en levensgeluk niet beheersen en toch zul je door eigen inzet en oefening steeds vaker levensgeluk ervaren.

Mindfulness-meditatie creëert een bedding in jezelf van waaruit je kunt ontdekken wie je werkelijk bent en tegelijkertijd geraakt wordt door de onpeilbare diepte en mysterie van je wezen.

Hoe vind jij zelf een prettig stappenplan om meer kwaliteit uit je leven te halen?

Hoe vind jij jezelf? houdt je een spiegel voor: ‘Hoe zie jij jezelf? Hoe
vul jij je leven in? Wil je dit misschien anders? Wil je meer kwaliteit
uit je leven halen? Ga daar dan mee aan de slag. Het is tijd voor
actie!’

Dit boek laat je kritisch naar jezelf kijken en geeft je heldere richtlijnen
om de verandering in je leven in te zetten. Met opdrachten
en tips kun je je wensen realiseren, haal je inzichten uit de stilte,
durf je je tijd anders in te delen en leer je jezelf in veertien stappen
steeds beter kennen. Daardoor ga je de conditionering doorbreken.

Een luchtig, maar diepgaand boek voor een ieder die durft. Een vrij
boek voor iedereen die meer uit zijn leven wil halen en wil leren
kiezen vanuit zijn of haar hart.

De hoofdstukken hebben een korte
uitleg, gevolgd door opdrachten en tips. Je kunt het boek in de
volgorde van de stappen lezen, of gewoon die stap kiezen die op
dit moment voor jou goed voelt.

Voor de één zal het een openbaring zijn, voor de ander een herkenning
of een handvat. Wandel erdoorheen, stapsgewijs en haal
er uit wat op jou van toepassing is.

Diana van Beaumont heeft een eigen spirituele praktijk, waarin
ze werkt met haar Luisterkind Methode. Ze geeft daarnaast diverse
workshops en lezingen.
Zij is tevens auteur van de boeken Kristal Momentjes en Leid me…
als ik luisteren wil!

Verslaafd aan liefde de weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties.

In “Verslaafd aan Liefde” toont Jan Geurtz dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie.

Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving en conditionering aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie.

De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of -misschien nog erger- verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk.

Met humor en praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit deze vicieuze cirkel. Eenmaal ontdaan van zelf-afwijzing blijken al onze pijnlijke emoties en diepe verlangens naar liefde en seks niet langer een obstakel, maar juist de toegangspoort naar een staat van zijn die volledig vrij is van beknelling en afhankelijkheid, en die – met of zonder relatie – vervuld is van liefde en helderheid.

Jan Geurtz is ook bekend van ‘De verslaving voorbij’ en ‘Het einde van de opvoeding’.

Het innerlijke kind – angst loslaten angst loslaten.

Angst is een heel normaal gevoel, net als blijdschap, boosheid, verdriet of liefde. Maar als de angst te veel ruimte inneemt, remt hij je denken, laat hij je irrationeel handelen of zelfs verstarren.

Veel boeken geven tips voor hoe je met je angsten kunt omgaan, maar besteden geen aandacht aan het deel dat dit gevoel veroorzaakt: het innerlijke kind. Veel van wat je als volwassene beangstigt, heeft zijn wortels in je jeugd.

Susanne Hühn laat zien hoe je met je bange kinderlijke deel in contact kunt komen en hem zijn veiligheid kunt teruggeven. Het innerlijke kind is je meest kwetsbare deel.

Als je het negeert, bepaalt het je – en als je het liefdevol op de arm neemt, ontwikkel je zelfcompassie en doorbreek je de conditionering. De oefeningen en meditaties in dit boek helpen je om je onverwerkte jeugdervaringen die nog steeds invloed hebben te genezen.
Susanne Hühn is opgeleid tot levenscoach en holistisch psychotherapeut. Sinds 1986 begeleidt zij mensen in hun helingsprocessen.

Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.