De conditionering van je broer of zus is vergelijkbaar.

Onze conditionering wordt vaak onze ‘persoonlijkheid’ genoemd.

Conditionering is gedrag dat we in de kindertijd hebben gemodelleerd. Vervolgens hebben we dat gedrag gedurende het hele volwassen leven in patronen herhaald.

Kinderen leren van wat ze zien – als kleine sponzen.

Onze opvoeding bestaat uit coping-mechanismen, onze grenzen of, voor velen van ons, een gebrek aan grenzen, relatiedynamiek, emotionele regulering en kernovertuigingen.

De meesten van ons zijn nog steeds kinderen, in volwassen lichamen.

We zijn emotioneel niet volwassen geworden en ontwikkeld omdat we zijn opgevoed door mensen die weinig bewustzijn of begeleiding hadden rond hun eigen emoties.

Het begrijpen van onze conditionering is zo belangrijk omdat het ons empathie en genade geeft voor het WAAROM achter ons gedrag. Velen van ons schamen zich omdat we ‘vastzitten’ of kwetsende patronen herhalen, zonder te begrijpen dat dit is hoe we zijn gemodelleerd. We weten alleen wat we weten.

Tot we een bewuste keuze maken om af te leren en nieuwe reacties te leren op basis van wie we willen zijn zal er niets veranderen. In plaats van veranderen zullen we ons verleden herhalen.

Als je aan deze reis wilt beginnen, gebruik dan een ​​dagboek en mediteer over wat je beste zelf is. Je weet misschien niet meteen alle antwoorden – dat is oké! Blijf volhouden. Blijf mediteren.

Als je niet kunt bedenken hoe een ouderfiguur reageerde, denk dan aan een broer of zus. Hier krijg ik het meeste inzicht in de conditionering van mijn jeugd. Hun conditionering zal vergelijkbaar zijn met die van jou.

Broers en zussen

Hoewel familierelaties enkele van de meest waardevolle banden zijn die we hebben, hebben de meeste kinderen en jongeren moeite om met hun broers en zussen om te gaan. Irritaties, competitie, ruzie en andere typische uitdagingen kunnen een huishouden snel in een strijdgebied veranderen. Of je nu goede of slechte ervaringen hebt met broers en zussen, het onderhouden van een relatie tussen broers en zussen is niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Deel 4

Deel 3

Deel 1

Deel 2

Trauma en traumazorg in Europa

Ben je opgevoed door een narcistische ouder?

De grondslagen van een gezonde jeugd