Onze conditionering wordt vaak onze ‘persoonlijkheid’ genoemd.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Conditionering is gedrag dat we in de kindertijd hebben gemodelleerd en vervolgens gedurende het hele volwassen leven in patronen hebben herhaald.

Kinderen leren van wat ze zien – als kleine sponzen.

Onze opvoeding bestaat uit coping-mechanismen, onze grenzen of, voor velen van ons, een gebrek aan grenzen, relatiedynamiek, emotionele regulering en kernovertuigingen.

De meesten van ons zijn nog steeds kinderen, in volwassen lichamen.

We zijn emotioneel niet volwassen geworden en ontwikkeld omdat we zijn opgevoed door mensen die weinig bewustzijn of begeleiding hadden rond hun eigen emoties.

Het begrijpen van onze conditionering is zo belangrijk omdat het ons empathie en genade geeft voor het WAAROM achter ons gedrag. Velen van ons schamen zich omdat we ‘vastzitten’ of kwetsende patronen herhalen, zonder te begrijpen dat dit is hoz we zijn gemodelleerd. We weten alleen wat we weten.

Tot we een bewuste keuze maken om af te leren en nieuwe reacties te leren op basis van wie we willen zijn zal er niets veranderen en in plaats van veranderen zullen we ons verleden herhalen.

Als je aan deze reis wilt beginnen, gebruik dan een ​​dagboek en mediteer over wat je beste zelf is. Je weet misschien niet meteen alle antwoorden – dat is oké! Blijf volhouden. Blijf mediteren.

Als je niet kunt bedenken hoe een ouderfiguur reageerde, denk dan aan een broer of zus. Hier krijg ik het meeste inzicht in de conditionering van mijn jeugd. Hun conditionering zal vergelijkbaar zijn met die van jou.