Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoeveel moet ik bewegen om gezond af te vallen?

Dat is een goede vraag. Afvallen is een kwestie van minder calorieën innemen dan je verbruikt. Bewegen helpt om meer calorieën te verbranden, maar het is niet het enige wat telt. Je moet ook gezond en gevarieerd eten, voldoende drinken en goed slapen.

Hoeveel je moet bewegen om af te vallen, hangt af van je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en hoe actief je verder bent in het dagelijks leven. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kunnen helpen. Een algemeen advies voor volwassenen is om elke dag minstens 60 minuten matig intensief te bewegen. Dat wil zeggen dat je hartslag en ademhaling iets omhoog gaan, maar dat je nog wel kunt praten. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn stevig wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Je kunt deze 60 minuten ook verdelen over de dag, bijvoorbeeld 3 keer 20 minuten of 4 keer 15 minuten1.

Als je meer wilt afvallen, kun je ook kiezen voor intensieve beweging. Dat wil zeggen dat je hartslag en ademhaling flink omhoog gaan en dat je niet meer kunt praten. Voorbeelden van intensieve activiteiten zijn hardlopen, sprinten, touwtjespringen of boksen. Intensieve beweging verbrandt meer calorieën per tijdseenheid dan matige beweging, maar het is ook zwaarder en moeilijker vol te houden. Een richtlijn voor intensieve beweging is om minstens 3 keer per week 20 tot 30 minuten te doen2.

Naast de duur en de intensiteit van de beweging, speelt ook de soort beweging een rol. Je kunt kiezen voor een duursport, een krachtsport, een teamsport of een combinatie daarvan. Met een duursport verbeter je vooral je conditie en verbrand je veel calorieën tijdens de activiteit. Met een krachtsport bouw je meer spieren op, die ook in rust meer calorieën verbruiken dan vet. Een teamsport kan gezellig zijn en je motiveren om door te gaan. Het beste is om een sport of activiteit te kiezen die je leuk vindt en die past bij je doelen3.

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb geholpen. Als je meer wilt weten over afvallen met sport en beweging, kun je de volgende websites raadplegen: Jan, Voedingscentrum of Thuisarts. Ik wens je veel succes en plezier met bewegen!

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees