Dik zijn is een complex onderwerp dat niet zomaar met een ja of nee te beantwoorden is. Er zijn veel factoren die invloed hebben op iemands gewicht, zoals genetica, stofwisseling, leefstijl, voeding, stress, slaap, medicatie en hormonen. Sommige mensen hebben meer aanleg om dik te worden dan anderen, en sommige mensen hebben meer moeite om af te vallen dan anderen. Dik zijn is dus niet altijd een kwestie van keuze, maar soms ook van omstandigheden.
Dat betekent niet dat dik zijn per se ongezond of ongelukkig is. Er zijn veel dikke mensen die gezond en gelukkig zijn, en die zich goed voelen in hun lichaam. Zij kiezen ervoor om zich niet te laten beïnvloeden door de negatieve beeldvorming en de sociale druk rondom dik zijn. Bovendien accepteren ze zichzelf zoals ze zijn, en focussen op hun kwaliteiten en talenten. Zij zien dik zijn niet als een probleem dat opgelost moet worden, maar als een deel van hun identiteit.
Een voorbeeld van zo iemand is Asha ten Broeke, een wetenschapsjournalist die regelmatig over het onderwerp schrijft. Zij schreef ooit een column met de titel ‘Dik zijn is heerlijk, en ik kan het iedereen aanraden.’1 Zij was het zat om zich te schamen voor haar lichaam, en wilde een positief geluid laten horen. Zij schreef: “Als ik de keuze had tussen dik en gelukkig, of dun zijn en ongelukkig, dan wist ik het wel.”1
Aan de andere kant zijn er ook dikke mensen die niet blij zijn met hun gewicht, en die graag gezonder willen worden. Zij kiezen ervoor om hulp te zoeken bij een arts, een diëtist, een psycholoog of een obesitascentrum. Bovendien willen ze afvallen om hun gezondheid te verbeteren, of om zich beter te voelen over zichzelf. Zij zien dik zijn als een uitdaging die ze willen aangaan, en als een kans om te groeien.
Een voorbeeld van zo iemand is Brigitte Brands, die vorig jaar een maagverkleining onderging in het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis2. Zij woog op haar zwaarst 116 kilo, en had last van haar gewrichten en haar conditie. Zij schreef: “Ik heb er nooit voor gekozen om dik te zijn, de keuze om weer gezond te worden, die heb ik wel bewust gemaakt.”2 Zij viel ruim 40 kilo af na de operatie, en voelt zich nu energieker en gelukkiger.
Zo zie je dat dik zijn voor iedereen anders is, en dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag of het een keuze is. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou, en dat je respect hebt voor jezelf en voor anderen. Dik of dun, we zijn allemaal mensen met onze eigen verhalen en dromen. Laten we elkaar steunen in plaats van veroordelen.
Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren