Trauma bij de kinderen vermijden tijdens een scheiding van de narcist?

Elk jaar ondervinden miljoenen kinderen de scheiding van hun ouders.

Dat er een trauma bij de kinderen ontwikkelt, is normaal al lang begonnen voordat de feitelijke scheiding plaats heeft.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het begint met de ouderlijke meningsverschillen en woede.

Die situatie blijft verslechteren gedurende het scheidingsproces. De effecten van echtscheiding op je kinderen kunnen vaak nog vele jaren na de scheiding waargenomen worden. 

Terwijl u het ongemak van uw kind niet weg kunnen nemen, wat de ouders meestal wel kunnen, behalve wanneer er één van de ouders een narcist is, zijn er dingen die je kunt doen om de langdurige effecten van uw echtscheiding te verminderen.

Het is belangrijk om zich te concentreren op een gezonde toekomst voor de kinderen als die mogelijk is want anders is het fysiek en/of emotioneel misbruik tegengaan het eerste om de veiligheid te waarborgen.

klik op de foto

Trauma bij de kinderen kun je minimaliseren met de onderstaande richtlijnen.

Als uw kinderen willen praten over de echtscheiding of hun gevoelens,  zorg dat je altijd bereid bent om te luisteren.

Begin niet aan een machtsstrijd met je ex als het gaat om de affecties van uw kinderen.

Wees bewust van je mogelijke jaloersheid.

De kinderen moeten niet weten wat je denkt en voelt voor je ex maar moeten het wel weten als ze gemanipuleerd worden.

Bijvoorbeeld:

vertellen dat er geen alimentatie betaald wordt als dat wel het geval is, vertellen dat iemand kosten betaald terwijl dat niet het geval is, met de bedoeling de andere in een negatief daglicht te stellen.

Kinderen moeten nooit negatieve opmerkingen over één van de ouders horen maar niet als om de brainwashing tegen te gaan.

Het is wel belangrijk om te weten hoe het er aan toe gaat bij de andere zoals slapen de kinderen in aparte kamers of slapen ze bij een ouder?

Gebruik je kinderen niet als tussenpersoon. Als je iets te zeggen hebt tegen je ex, of je iets van hem nodig hebt, praat met hem direct of zend een duidelijke mail.

Nog enkele richtlijnen om trauma bij de kinderen te minimaliseren.

Een actieve rol spelen bij het bevorderen van een relatie tussen uw kinderen en hun vader of moeder. Als uw ex geen bedreiging  is op fysiek of emotioneel vlak,  moet je bereid zijn om een ​​liefdevolle relatie tussen hem of haar en zijn kinderen aan te moedigen.

Toont de partner woedeaanvallen en/of suïcidale neigingen dan is het nodig dat u uw kind daar tegen beschermt. Meestal zal het ook gedwongen worden om die informatie geheim te houden.

Als uw kinderen problemen ondervinden en u hebt het gevoel dat ze er niet voor uitgerust zijn om daar mee om te gaan dan is het raadzaam om ze in therapie te laten gaan.

Het is belangrijk om een ​​derde partij zoals een therapeut te raadplegen die objectief kan zijn. De enige zorg van deze partij zou moeten luisteren zijn naar je kind.

Hun daardoor op hun gemak zetten door hun gevoelens en gedachten rond de scheiding te uiten. Soms kan een kind beter haar boosheid of verdriet uiten aan een derde partij. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat uw kinderen een uitlaatklep hebben. Kinderen moeten kunnen uitdrukken wat ze voelen.

Iemand van 18 jaar kan emotioneel en fysiek gevaar lopen. Toch wordt iemand juridisch van 18 jaar als volwassen beschouwd. Hoe ga je daarmee om?

Als er een vonnis is van de rechtbank i.v.m. het ouderschap, zorg er dan voor dat deze afspraken nageleefd worden.

Zo kan er bij discussie altijd verwezen worden naar dit vonnis en zorgt dit voor duidelijkheid.

Zijn er nog mogelijkheden en ervaringen hoe je trauma bij de kinderen hebt vermeden?

Ik zou heel graag jullie raadgevingen hierover horen in de commentaren. Het delen van dit artikel kan één van uw vrienden helpen. Waardering van mijn lezers is het enige wat ik krijg voor de waarde die ik jou schenk.

Aanverwante teksten.

Veerkracht bij kindertrauma. Handboek voor hulpverleners.

klik op de foto
klik op de foto

Een week mama, een week papa? Wat kinderen bij een scheiding echt nodig hebben.

klik op de foto
klik op de foto

Een ouderschapsplan maken.  Praktische tips en adviezen voor ouders die gaan scheiden.

klik op de foto

Kinderen op de eerste plaats bewezen werkzame opvoedstrategieën bij scheiding.

 

Aan alle gescheiden ouders: Leer kijken door de ogen van je kind.

klik op de foto

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel! Reactie annuleren