Maar er zijn er ook die leven geven aan een nieuwe wereld waar solidariteit centraal staat, door zorg te dragen voor anderen en hun tijd daarin stoppen.
Dat is liefhebben. We hebben zoveel te doen, en we moeten het samen doen. Narcisten hebben zoveel kwaad aangericht in de geschiedenis dat we hen alleen niet kunnen tegen houden.
God zij dank kan geen enkel systeem de openheid te niet doen voor het goede, de compassie, het vermogen om op het kwade te reageren dat zich schuilhoudt in het hart van de mens.
Dat zijn mooie woorden, inderdaad, maar ieder van ons is kostbaar.
Ieder van ons is onvervangbaar. In het duister van de conflicten die we doormaken, kan elk van ons een licht zijn dat herinnert dat het licht de duisternis overwint, en niet omgekeerd.
De toekomst heeft een naam, en die naam is hoop door solidariteit met slachtoffers van narcisme.
Hoop staat niet gelijk met naïef optimisme dat de ogen sluit voor het drama van het kwaad in de mensheid. Narcisme bestaat al heel lang. Vroeger werd in Bijbelse teksten gesproken van ijdelheid.
In 1894 pas bedacht Sigmund Freud de narcistische neurose. Veel van zijn tijdgenoten gebruikten de term grootheidswaanzin. In 1913 sprak psychoanalyticus Ernest Jones van een ‘God complex”. Waarschijnlijk werd het met de mens geboren.
De eerste auteur die narcisme niet alleen zag als een persoonlijkheidstrek, maar uitdrukkelijk in narcisme een psychische stoornis zag en waardoor daarmee narcisme een ziekte werd beïnvloed was door Freud Amerikaanse psychiater John C. Nemiah.
In zijn Grondslagen van de psychopathologie (1961) sprak hij van een ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis “. Erich Fromm stelt in 1964 het concept van kwaadaardige narcisme (Kwaadaardige narcisme voor wiens symptomen verenigd narcistisch, antisociale en sadistische) voor;
In de hedendaagse psychiatrie wordt in de diagnose vooral gesproken van Cluster B.
Het dieper begrijpen van narcisme ondanks het een oud fenomeen is, is dus pas van recente datum. Maar er is hoop.
Hoop is de deugd van een hart dat zich niet sluit in het duister.
Gelukkig zijn er dankzij de solidariteit bij slachtoffers van narcisme overlevenden die geen halt houdt bij het verleden dat niet louter overleven in het heden. Maar mensen die een toekomst na het misbruik kunnen zien.
Aan die hoop wil ik gestalte geven, en ook ieder overlevende doet dat an sich. Het is een poort die openstaat naar de toekomst voor anderen.
Hoop is een levenszaad, nederig en verborgen dat mettertijd uitgroeit tot een grote boom. Het volstaat dat een klein lichtje zich voedt met hoop opdat de duisternis gebroken zou zijn.
Het erkennen dat momenteel veel slachtoffers van narcisme, in wezen heel sterke personen zijn, met enkele heel waardevolle eigenschappen kan een verschil maken in iemands leven.
Een mens volstaat opdat er hoop zou zijn, en die mens kan jij zijn. Het betekent niet omdat je die solidariteit gestalte heeft dat je daarvoor een psychiater, psycholoog, therapeut of coach moet zijn.
Als ervaringsdeskundige kan je heel wat bereik genereren en bij een steeds groter wordende groep het bewustzijn verhogen.
En dan volgt een andere jij, en nog één, en nog één dan worden we een wij. En als we wij zijn, is dat dan het begin van de hoop? Nee. De hoop is bij jou begonnen. Er zijn enkele steungroepen waar ik zeker een aanbeveling voor wens te doen zoals “Stop. Narcisme.”
Bij verschillende mensen kunnen slachtoffers nabije en duidelijke liefde vinden.
Dat kan zowel betalend als vrijwillige steun zijn. Denk maar niet dat je rijk wordt van therapie of coaching te geven. Er gaat trouwens een belangrijke scholing aan vooraf. De meesten onder de therapeuten en coaches doen hun werk met passie.
Daarnaast heb je ook de boeken of online e-boeken waar een klein bedrag voor betaald wordt. Al naar het gelang dat je als slachtoffer een engagement wenst aan te gaan om te veranderen zal je er ook een deel moeten voor betalen.
Er zijn ook enkele workshops waar je over het onderwerp kunt bijleren. Een ruime meerderheid van slachtoffers leeft echter in financiële problemen of zijn net uit de zorgen.
Dikwijls hebben ze een vechtscheiding achter de rug en dienen ze alle financiële zorg voor de kinderen alleen te dragen. Daarom dat ieder alle steun en solidariteit met slachtoffers van narcisme kan gebruiken. Al was het maar bepaalde goederen ter beschikking stellen.
Maar het is vooral een beweging die begint bij het hart en zich uitstrekt tot ogen, oren en handen. Tederheid en kwetsbaarheid is je ogen gebruiken om de ander te zien. Je oren gebruiken om de ander te horen.
De kreten te horen van wie zich klein voelt, bang voor de toekomst. Dat ondersteunend woord van erkenning en herkenning kan bevrijdend werken.
Tederheid en kwetsbaarheid wil zeggen dat je je handen en je hart gaat gebruiken om de ander te koesteren. Om een band te smeden, en elkaar te ontmoeten.
Om zorg voor elkaar te dragen. Tederheid en kwetsbaarheid is de taal van wie de ander nodig heeft. Tederheid en kwetsbaarheid is afdalen tot het niveau van de ander om de veerkracht en weerbaarheid te ontwikkelen.
Het is de taal van de dapperste en sterkste vrouwen en mannen. Tederheid en kwetsbaarheid is geen zwakte, het is kracht. Jullie die slachtoffers hebben geweest van narcisme zijn er versterkt uitgekomen.
Jullie kunnen die solidariteit met slachtoffers van narcisme helpen ontwikkelen. We hadden geluk en zijn daarom nederig. Want we weten we hadden ook vlooien en dienen blijvend aan onszelf te werken om in balans te blijven.
Het is de weg van de solidariteit met slachtoffers van narcisme, de weg van de nederigheid en de weg van de verbondenheid.
Hoe machtiger je bent, hoe meer invloed je daden hebben op de mens, hoe nederiger je moet zijn. Want anders richt macht je ten gronden en zal je de anderen ten gronde richten. De toekomst ligt niet alleen in handen van politici en ondernemingen.
Het is hun verantwoordelijkheid ook om ons mee te laten participeren aan het beleid en die verantwoordelijkheid is immens om discriminatie en partnergeweld te verminderen en de kinder -en mensenrechten te doen respecteren.
Echter, is de toekomst vooral in handen van de mensen die de ander als een jij herkennen en zichzelf als deel van een wij. Een wereld waarin solidariteit met slachtoffers van narcisme bestaat en dit taboe wordt doorbroken.
Meestal zijn slachtoffers nog eens uitgesloten door hun eigen familie. Maar we hebben elkaar nodig. En in de solidariteit met slachtoffers van narcisme kunnen we allen samen groeien in liefde.
Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” Hoe Solidariteit met slachtoffers van narcisme ontwikkelen? ” herhaaldelijk en goed.
Jij bent zo’n speciaal persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.
Als je regelmatig terugkomt kan de kennis gebruikt worden in jouw leven. Daar hou ik van. Toegepaste kennis is macht. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat jou het meeste raakte.
Andere lezers zijn ook nieuwsgierig om te horen wat jij nog zou willen toevoegen.
Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!
Lees meer
Hoe Solidariteit met Slachtoffers van Narcisme Ontwikkelen? Deel 1
Solidariteit met wie misbruik heeft meegemaakt. +video
Hoe moeders aan de toekomst kunnen werken?
Narcist toont nooit spijt – wat ze je hebben aangedaan.
Herstellen narcistisch financieel misbruik: hoe?
Waarom heb je dit narcistisch misbruik meegemaakt?

Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat zij en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.
We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren