Hoe Solidariteit met Slachtoffers van Narcisme Ontwikkelen? Deel 2

Maar er zijn er ook die leven geven aan een nieuwe wereld waar solidariteit centraal staat, door zorg te dragen voor anderen en hun tijd daarin stoppen.

Dat is liefhebben. We hebben zoveel te doen, en we moeten het samen doen. Narcisten hebben zoveel kwaad aangericht in de geschiedenis dat we hen alleen niet kunnen tegen houden.

God zij dank kan geen enkel systeem de openheid te niet doen voor het goede, de compassie, het vermogen om op het kwade te reageren dat zich schuilhoudt in het hart van de mens.

Dat zijn mooie woorden, inderdaad, maar ieder van ons is kostbaar.

Ieder van ons is onvervangbaar. In het duister van de conflicten die we doormaken, kan elk van ons een licht zijn dat herinnert dat het licht de duisternis overwint, en niet omgekeerd.

De toekomst heeft een naam, en die naam is hoop door solidariteit met slachtoffers van narcisme.

Hoop staat niet gelijk met naïef optimisme dat de ogen sluit voor het drama van het kwaad in de mensheid. Narcisme bestaat al heel lang. Vroeger werd in Bijbelse teksten gesproken van ijdelheid.

In 1894 pas bedacht Sigmund Freud de narcistische neurose. Veel van zijn tijdgenoten gebruikten de term grootheidswaanzin. In 1913 sprak psychoanalyticus Ernest Jones van een ‘God complex”. Waarschijnlijk werd het met de mens geboren.

De eerste auteur die narcisme  niet alleen zag als een persoonlijkheidstrek, maar uitdrukkelijk in narcisme een psychische stoornis zag en waardoor daarmee narcisme een ziekte werd beïnvloed was door Freud Amerikaanse psychiater John C. Nemiah.

In zijn Grondslagen van de psychopathologie (1961) sprak hij van een ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis “. Erich Fromm stelt in 1964 het concept van kwaadaardige narcisme (Kwaadaardige narcisme voor wiens symptomen verenigd narcistisch, antisociale en sadistische) voor;

In de hedendaagse psychiatrie wordt  in de diagnose vooral gesproken van Cluster B.

Het dieper begrijpen van narcisme ondanks het een oud fenomeen is, is dus pas van recente datum. Maar er is hoop.

Hoop is de deugd van een hart dat zich niet sluit in het duister.

Gelukkig zijn er dankzij de solidariteit bij slachtoffers van narcisme overlevenden die geen halt houdt bij het verleden dat niet louter overleven in het heden. Maar mensen die een toekomst na het misbruik kunnen zien.

Aan die hoop wil ik gestalte geven, en ook ieder overlevende doet dat an sich. Het is een poort die openstaat naar de toekomst voor anderen.

Hoop is een levenszaad, nederig en verborgen dat mettertijd uitgroeit tot een grote boom. Het volstaat dat een klein lichtje zich voedt met hoop opdat de duisternis gebroken zou zijn.

Het erkennen dat momenteel veel slachtoffers van narcisme, in wezen heel sterke personen zijn, met enkele heel waardevolle eigenschappen kan een verschil maken in iemands leven.

Een mens volstaat opdat er hoop zou zijn, en die mens kan jij zijn. Het betekent niet omdat je die solidariteit gestalte heeft dat je daarvoor een psychiater, psycholoog, therapeut of coach moet zijn.

Als ervaringsdeskundige kan je heel wat bereik genereren en bij een steeds groter wordende groep het bewustzijn verhogen.

En dan volgt een andere jij, en nog één, en nog één dan worden we een wij. En als we wij zijn, is dat dan het begin van de hoop? Nee. De hoop is bij jou begonnen. Er zijn enkele steungroepen waar ik zeker een aanbeveling voor wens te doen zoals “Stop. Narcisme.”

Bij verschillende mensen kunnen slachtoffers nabije en duidelijke liefde vinden.

Dat kan zowel betalend als vrijwillige steun zijn. Denk maar niet dat je rijk wordt van therapie of coaching te geven. Er gaat trouwens een belangrijke scholing aan vooraf. De meesten onder de therapeuten en coaches doen hun werk met passie.

Daarnaast heb je ook de boeken of online e-boeken waar een klein bedrag voor betaald wordt. Al naar het gelang dat je als slachtoffer een engagement wenst aan te gaan om te veranderen zal je er ook een deel moeten voor betalen.

Er zijn ook enkele workshops waar je over het onderwerp kunt bijleren. Een ruime meerderheid van slachtoffers leeft echter in financiële problemen of zijn net uit de zorgen.

Dikwijls hebben ze een vechtscheiding achter de rug en dienen ze alle financiële zorg voor de kinderen alleen te dragen. Vandaar dat ieder alle steun en solidariteit met slachtoffers van narcisme kan gebruiken. Al was het maar bepaalde goederen ter beschikking stellen.

Maar het is vooral een beweging die begint bij het hart en zich uitstrekt tot ogen, oren en handen. Tederheid en kwetsbaarheid is je ogen gebruiken om de ander te zien. Je oren gebruiken om de ander te horen.

De kreten te horen van wie zich klein voelt, bang voor de toekomst. Dat ondersteunend woord van erkenning en herkenning kan bevrijdend werken.

Tederheid en kwetsbaarheid wil zeggen dat je je handen en je hart gaat gebruiken om de ander te koesteren. Om een band te smeden, en elkaar te ontmoeten.

Om zorg voor elkaar te dragen. Tederheid en kwetsbaarheid is de taal van wie de ander nodig heeft. Tederheid en kwetsbaarheid is afdalen tot het niveau van de ander om de veerkracht en weerbaarheid te ontwikkelen.

Het is de taal van de dapperste en sterkste vrouwen en mannen. Tederheid en  kwetsbaarheid is geen zwakte, het is kracht. Jullie die slachtoffers hebben geweest van narcisme zijn er versterkt uitgekomen.

Jullie kunnen die solidariteit met slachtoffers van narcisme helpen ontwikkelen. We hadden geluk en zijn daarom nederig. Want we weten we hadden ook vlooien en dienen blijvend aan onszelf te werken om in balans te blijven.

Het is de weg van de solidariteit met slachtoffers van narcisme, de weg van de nederigheid en de weg van de verbondenheid.

Hoe machtiger je bent, hoe meer invloed je daden hebben op de mens, hoe nederiger je moet zijn. Want anders richt macht je ten gronden en zal je de anderen ten gronde richten. De toekomst ligt niet alleen in handen van politici en ondernemingen.

Het is hun verantwoordelijkheid ook om ons mee te laten participeren aan het beleid en die verantwoordelijkheid is immens om discriminatie en partnergeweld te verminderen en de kinder -en mensenrechten te doen respecteren.

Echter, is de toekomst vooral in handen van de mensen die de ander als een jij herkennen en zichzelf als deel van een wij.  Een wereld waarin solidariteit met slachtoffers van narcisme bestaat en dit taboe wordt doorbroken.

Meestal zijn slachtoffers nog eens uitgesloten door hun eigen familie.  Maar we hebben elkaar nodig. En in de solidariteit met slachtoffers van narcisme kunnen we allen samen groeien in liefde.

Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” Hoe Solidariteit met slachtoffers van narcisme ontwikkelen?  ” herhaaldelijk en goed.

Jij bent zo’n speciaal persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.

Als je regelmatig terugkomt kan de kennis gebruikt worden in jouw leven. Daar hou ik van. Toegepaste kennis is macht. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat jou het meeste raakte.

Andere lezers zijn ook nieuwsgierig om te horen wat jij nog zou willen toevoegen.

Download nu dit deel van de audioversie.  Beluister dit artikel met als titel ” Hoe Solidariteit met slachtoffers van narcisme ontwikkelen? ” herhaaldelijk en goed.

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.

Aanverwante teksten over solidariteit met slachtoffers van narcisme.

American Psychiatry After World War II (1944-1994).
De gezonde samenleving. Psychopathologie van democratie en kapitalisme.

Een spiegel voor narcisten.

Hij/zij was de liefste maar ook de ergste.

Zorgen voor jezelf – Ik ben geweldig! Of toch niet? over gezond en problematisch narcisme.

Sigmund weet wel raad met narcisten en wat ook zo bijzonder aan mij is…

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

PS: Voer ook de groeitaken uit die je vindt door te zoeken op “narcisme.blog taak”.

Niets van deze site, of een pagina, moet worden opgevat als juridisch advies – je moet altijd zoeken naar de diensten van een jurist. Evenzo mag niets op deze site worden opgevat als medisch advies. Indien nodig moet een beroep worden gedaan op de hulp van een medische professional of een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Alle informatie wordt te goeder trouw verstrekt om het grote publiek, slachtoffers en overlevenden voor te lichten over misbruik. Houd er rekening mee dat een deel van de inhoud van deze site kan ‘triggeren’. 

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen. Schrijf in voor haar gratis workshop:http://bit.ly/MelanieMarch18

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • afkicken van de narcist
 • complex trauma
 • narcissist
 • online training
 • Recent
 • zelfgenezing

Toxic Relationship Expert Reveals knowledge of narcissism

Do you have someone in your life, who you want to love, get along with and care about, yet …… Read More

 • communicatie
 • Nederland België Nederlandstalig
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent
 • transformatie motivatie

Een dunne lijn tussen narcisme en vriendelijkheid voor jezelf.

Velen vinden het vermoeiend en uitdagend om van anderen te houden. Ze zijn bang om hun geest te openen en hun… Read More

 • communicatie
 • complex trauma
 • echtscheiding van een narcist
 • huiselijk geweld
 • Nederland België Nederlandstalig
 • partnergeweld
 • Recent

Het seksueel misbruik van de verborgen homoseksuele echtgeno(te).

Mensen willen op maat gemaakte ondersteuning en vragen zich af wat de ervaringen zijn bijvoorbeeld met een narcistische partner die… Read More

%%footer%%