Herken de boosaardige narcistische trekjes (en in uzelf).

De zwarte randjes van onze persoonlijkheid.

Zwelgen in eigenliefde, gemene grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen en boosaardige narcistische trekjes. Maar bij sommige mensen hebben die nare karaktertrekken de overhand. Maak kennis met de narcist, de machiavellist en de psychopaat.

Plus: wat hebben deze duistere types met elkaar gemeen?

boosaardige narcistische trekjes
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

De machiavellist, de narcist en de psychopaat: wat hebben ze met elkaar gemeen?

‘Ze hebben iets gemeen, namelijk een gebrek aan empathie,’ licht Delroy Paulhus van de universiteit van British Columbia daarnaar gevraagd toe.

Er is nog een overeenkomst: ‘Ze hebben alle drie dezelfde uitbuitende sociale strategie,’ zegt onderzoeker Peter Jonason van de universiteit van South Alabama.

boosaardige narcistische trekjes
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Volgens hem is dat de “fast life strategy”, een levensstrategie die vooral op de korte termijn is gericht.

Wie hoog scoort op deze duistere eigenschappen is erg op zichzelf gericht, competitief en opportunistisch, en houdt weinig rekening met anderen.

Zulke eigenschappen zijn in de loop van de evolutie nuttig gebleken, vermoedt Jonason, waardoor ze nu nog steeds bestaan. In sommige situaties werken ze goed, bijvoorbeeld barre en grillige omstandigheden.

Dit soort eigenschappen maakt het mogelijk om snel bronnen te krijgen, bijvoorbeeld voedsel,’ schrijft Jonason in een e-mail.

Inderdaad: als je vooral uit bent op je eigen gerief en je weinig van anderen aantrekt, zul je er minder moeite mee hebben anderen te benadelen om zelf vooruit te komen.

Die strategie werkt goed op korte termijn, maar natuurlijk niet in langetermijnrelaties, waarin wederkerigheid belangrijk is en andere mensen afhaken als ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Ook in de liefde hebben de duistere drie een snelle levensstijl:

volgens Jonason zijn ze vooral geïnteresseerd in en geschikt voor kortetermijnrelaties.

Uit zijn onderzoek blijkt dat mannen die veel trekjes vertonen van de duistere drie een groter aantal sekspartners prefereren dan mannen die minder hoog scoren op deze karaktereigenschappen.

Duistere mannen wíllen niet alleen liever seks met meer mensen, ze hébben het ook, zo laat het onderzoek zien.

Het zijn dus echte casanova’s. Wat maakt deze mannen zo aantrekkelijk voor sommige vrouwen?

Jonason: ‘Vrouwen voelen zich vooral tot hen aangetrokken als kortetermijnpartners. Ze vinden zulke bad boys spannend, en ze weten dat deze mannen vandaag bij hen zijn, maar morgen ergens anders.’

Bovendien vinden sommige vrouwen het interessant om een bad boy te hebben die tegen iedereen onaardig is behalve tegen hen, zegt Jonason in een interview met het Engelse blad Psychologies. ‘Maar dat is net zoiets als verwachten dat een leeuw je niet opeet.’

En hoe zit het met duistere vrouwen en de liefde?

Duistere vrouwen zijn er zeker ook, maar mannen scoren op alle drie de persoonlijkheidskenmerken hoger dan vrouwen, zegt Jonason.

Hij is nog bezig met zijn onderzoek, maar licht een tipje van de sluier op: ‘We verwachten dat vrouwen die hoog scoren op de duistere drie op zoek gaan naar mannen die ze aan het lijntje kunnen houden voor cadeautjes en bescherming.’

Zie je nu plotseling overal duistere types om je heen opduiken met boosaardige narcistische trekjes?

De kans dat u iemand tegen het lijf loopt die buitengewoon slecht is, is waarschijnlijk heel klein; net zo gering als de kans dat u zelf hoog scoort op de schaal van deze duistere eigenschappen.

Maar besef wel dat iedereen de drie onaangename karaktertrekjes in een bepaalde mate in zich heeft.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees