Het eren van een overvloedige geheel andere ‘Ik zal er zijn.’

HOE KRIJG JE VOLLEDIG GELIJK?

Er is een verontrustende trend binnen verschillende kerken vandaag.
Simpel gezegd, we zien de omhelzing van onze kerken minder en minder inclusief zoals Jezus het is de Bergrede naar voor bracht. “Ik zal er zijn” voor een exclusieve groep die een bepaalde doctrine, theologie of filosofie aanhangt.

Zelfs in mijn eigen parochie krijgen we de kans niet om mee te werken aan het openhouden van de kerk of catechese, omdat we mogelijk enkele andere ideeën hebben.
Meer-en-meer eisen onze kerken een zuiverheid en exclusiviteit die niet wordt geëist door Jezus in de evangeliën. Jezus spreekt over een God als ‘ik zal er zijn’, de onnoembare, de redder.

Inderdaad het woord “inclusiviteit” wordt vaak lichtvaardig afgedaan als onderdeel van de “Ik ben spiritueel, maar niet religieus” ethos als zijnde inclusiviteit waar alleen maar een soort licht-gewicht “New-Age” ding in plaats van een centrale vraag binnen het Christelijk discipelschap zelf. Als je er bent voor de ander pas je ‘ik zal er zijn toe’.

WAT BETEKENT HET INCLUSIEF TE ZIJN?

Ik zal er zijn.

Liefde heeft geen label. Verscheidenheid en inclusiviteit in een gemeenschap.

We kunnen beginnen met het woord “katholiek”. Het tegenovergestelde van “katholiek” zijn is niet “protestant”
Dat tegenovergestelde van ‘katholiek’ zijn is een smalle, exclusieve en overdreven selectiviteit in onze omhelzing.
Daarom dat het tegenovergestelde van “katholiek” zijn  is om onze geloofs-familie al te eng te definiëren.

“Katholiek” betekent in feite breed, algemeen. ‘Ik zal er zijn” voor iedereen.

Het betekent het incarneren van de omhelzing van een overvloedige en verloren God wiens zon schijnt op alles zonder onderscheid, de slechte en de goede.
Jezus heeft dit eens gedefinieerd door te zeggen: “In het huis van mijn vader zijn er vele kamers.”
Gods hart is breed. Overvloedig, verloren, en universeel-omhelzend is Gods hart. Een hart dat zorgt om te bidden voor die “andere schapen die niet van deze stal” zijn.  Een hart dat hen ook omhelst.

samen onder de paraplu narcisme.blog Het eren van een overvloedige geheel andere 'Ik zal er zijn.' Jeuzs
Jezus was geen narcist

In de Evangeliën zien we dat Jezus ‘passie voor inclusiviteit bijna altijd boven zijn zorg voor zuiverheid en waardigheid gaat.
Hij associeert zich en dineert met zondaars zonder dat aan enige voorafgaande morele voorwaarde moet worden voldaan om aanwezig te zijn voor
de zondaars.

De discipelen van de messias, net als vele goede oprechte kerk-mensen van vandaag, proberen altijd om bepaalde mensen weg te houden van Christus. Die mensen worden geacht hem onwaardig te zijn.

Maar Jezus protesteerde altijd dat hij dat soort van bescherming niet nodig had. Inderdaad, hij wilde ze allemaal laten naar hem toekomen:
Laat ze tot mij komen! Inderdaad dat is nog steeds Jezus ‘oproep: Laat ze tot mij komen, allemaal!

Hoe reageer je op genade?

WE MOETEN MEER INCLUSIEF ZIJN.

Religieuze inclusie.

Ik benadruk dit, omdat tegenwoordig ons gelovige gemeenschap krimpt in België.  In plaats van te zitten empathisch te huilen over dit verlies van heelheid zijn we meer vatbaar voor stiekeme vrolijkheid: Opgeruimd staat netjes: ze waren geen echte christenen toch.

Of, in de woorden van enkele Katholieke commentatoren waren ze cafetaria-katholieken, plukken en kiezen welke delen van het Evangelie ze willen en ze draaien een vlezig Katholicisme in een katholiek-Light.

Een dergelijke uitspraak echter die oprecht en goed bedoeld is, moet opereren onder twee grote voorzichtigheidssignalen:

Ten eerste, een dergelijke beslissing laat de persoon nogal kwetsbaar achter.
Wie is een echte, volledig praktiserende katholiek?

Als je een definitie wilt opstellen wat het betekent om een “praktiserende katholiek”  te zijn ga je de taakomschrijving en de klassieke werkdefinities bekijken om tot een formule te komen.

Maar voorafgaand aan het opstellen van een definitie is het besef dat helemaal, geen enkele uitzondering nu te kort schieten. Alleen Jezus en Maria waren volledig praktiserende katholieken ooit.

Jezus, onbegrensde broeder -en zusterschap
Kun je grote werken doen in Jezus naam?

We zijn allemaal cafetaria — katholieken.

We hebben allemaal tekorten; hebben allemaal tekortkomingen, en allen leven en lezen  het Evangelie enigszins selectief.

Om de meest opvallende voorbeeld te noemen: Velen van ons dragen meer zorg over het aantal keren kerk-gaan en de eigen moraal, en verwaarlozen dan de sociale en presentie opdracht voor de kwetsbaren.

Anderen keren dit gewoon om. Beiden stellen zich vragen over de andere en vergelijken.
Wie is dichter bij Jezus?
Wie is meer een cafetaria-katholiek?

Het antwoord op die vraag ligt in de geheime wereld van het geweten.
Maar wat we wel weten is dat niemand van ons het volledig perfect doet.

Ieder van ons staat in de behoefte van Gods vergeving en ieder van ons staat in de behoefte van het geduld van onze kerkelijke gemeenschappen.

Het tweede waarschuwingssignaal is dit:

De God die Jezus ons openbaart is een God van oneindige overvloed.
Binnen God, is er geen schaarste, geen gierigheid, geen sparen van genade.
Zoals de gelijkenis van de zaaier duidelijk maakt, deze God verstrooit zijn zaad lukraak op elke soort van bodem  – slechte bodem, middelmatige bodem, goede grond, uitstekende bodem.

God kan dit doen, omdat Gods liefde en genade onbegrensdheid is.
God, zo lijkt het, zorgt er niet voor dat iemand goedkope,
onverdiende genade ontvangt.

Creëer een blije identiteit.

Jezus verzekert ons dat God verloren is:

Net als de vader van de verloren zoon en zijn oudere broer, God omarmt zowel de misstappen van onze onvolwassenheid, evenals de bitterheid en wrok in onze volwassenheid.
Goede religie moet dat allebei eren.

Vandaag, aan beide kanten van de ideologische kloof, conservatief of liberaal dat is om het even, moeten we ons herinneren aan wat het betekent onder een overvloedige, verloren, algemeen omarmende  ‘katholieke’ God te leven.

Wat het betekent een constant leven te lijden dat zich uitstrekt van het hart om een steeds breder inclusivisme.  Maar hoe breed zijn onze harten?

boeken over narcisme veerkracht transformatie trauma ik zal er zijn
Daag je de status quo uit? Deel 2

Exclusiviteit kan zich maskeren als diepte en als passie, voor de waarheid.

Maar het openbaart zich altijd, in ons onvermogen om ambiguïteit en anders-zijn te aanvaarden zoals Jezus deed. Daarom dat we dat behandelen met stijfheid en angst, alsof God en Jezus onze bescherming nodig hebben.

Wat nog belangrijker is, is dat het vaak blijkt dat het zich als weinig echte empathie ervaren wordt door degenen die buiten de eigen kring vallen. Daaruit blijkt dat we die verloren God met zijn overvloedigheid (ook aan diversiteit) niet eren.

Ben je het eens met de noodzaak aan inclusiviteit? Of ben je het eerder oneens? Pas je het niet toe in jouw gemeenscha?. “Ik zal er zijn” voor iedereen of alleen maar voorwaardelijk? In hoeverre denk je dat je daarin Jezus volgt

Ga door met lezen

 

Jezus die redt.

 

Het goede nieuws van Star Wars.

 

Het verband tussen Thuis en Jezus!

 

Brief aan de Hebreeën: Nederlandse Vertaling door Paul Thoen

 

De transformerende werking van 40 dagen volhouden. Deel 1

Elkaar wederzijds respecteren

Gericht zijn op Gods aanwezigheid

Hemel op aarde Brengen

 

Onderzoek jezelf! Hoe weet je dat je gered bent als Christen? Deel 2

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Op 26 en 27 september organiseert Melanie Tonia Evans het “You Can Thrive After Narcissistic Abuse evenement”. Dit is een live online Première Global Healing workshop voor iedereen die lijdt aan misbruik van een echtgenoot, partner, familielid, vriend, baas, collega of ander individu.

Deze gebeurtenis is belangrijk voor u, ongeacht uw geslacht of leeftijd. Hoe lang geleden u gescheiden bent van deze persoon speelt geen rol. Zelfs als ze nog steeds in je leven zijn ben je welkom.

Klik voor meer info

Hier is een samenvatting van wat Melanie behandelt tijdens de komende workshop:

🔮 Hoe word je glashelder en krijg je klaarheid als de persoon waarmee je te maken hebt je narcistisch misbruikt.

✅ De #1 factor die bepaalt of ze in staat zijn om te veranderen.

!?️ Hoe herken je de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken in JOU die je een doelwit maken voor narcisten. Hoe je in de toekomst kunt stoppen met het aantrekken van misbruikers.

💻 De 6 redenen waarom de meeste mensen niet herstellen van misbruik.

Dit zal u niet meer gebeuren na deze workshop!

⚖ Hoe kun je omgaan met een narcist in moeilijke situaties zoals co-ouderschap, voogdij gevechten, echtscheiding en andere juridische / zakelijke deals.

⚕ Hoe te genezen van trauma symptomen zoals C-PTSS, angst, depressie en fibromyalgie en leven vrij van hen eens en voor altijd.

Deze gebeurtenis is niet alleen bedoeld om u te helpen los te komen en te genezen van elke misbruiksituatie. Dit healing event leert u ook hoe u een nieuw en bloeiend leven kunt creëren die giftige mensen niet langer kunnen beïnvloeden.

Als je dit soort relaties hebt meegemaakt, kan ik je sterk aanbevelen om deel te nemen aan een hele dag “healing event”.

Laat Melanie je leren hoe je kunt verschuiven van een slachtoffer van misbruik naar een bloeier na misbruik op een manier die gemakkelijk te begrijpen en onmiddellijk van toepassing is op je leven.

Ik ken Melanie’s werk en wat ze zal delen is de meest geavanceerde en impactvolle informatie over genezing van giftige en beledigende relaties.

Het is Melanie’s diepe begrip van het trauma toegebracht door narcisten die haar passie om zo veel mogelijk mensen te helpen om te genezen aanwakkert. En Melanie’s wijsheid en genezingsprocessen hebben zoveel mensen geholpen hun leven te herstellen en voorbij het overleven naar een echt bloeiend leven te gaan.

Dit is een zeldzame kans voor u om rechtstreeks te leren van een vertrouwde collega die een bekende misbruik herstel expert is.

Klik hier om uw ticket voor deze baanbrekende misbruikherstel gebeurtenis veilig te stellen.

PLUS zo veel meer …

PS Ik heb gezien dat Melanie ook een aantal spannende bonussen heeft voor u ook! Na aankoop van uw ticket krijgt u direct toegang tot het volgende:

De 50 Traits of a Narcissist Checklist zodat u kunt achterhalen of u te maken hebt met een narcist.

Plus een exclusieve 35 minuten durende videotraining genaamd “The 6 Mistakes That People Make When Recovering From Abuse”. Dit biedt een uitstekend startpunt voor je genezingsreis.

Klik hier om je ticket te reserveren en om alle speciale bonussen te ontvangen.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.