Heb je een goed zelfgevoel door de codependentie-dynamiek?

Mensen behagen lijkt op ‘ja’ zeggen tegen alles.

Je bent dan de persoon die er altijd is voor anderen en alles wat nodig is. Het behagen van mensen komt voort uit codependentie-dynamiek. Waar we ons zelfgevoel krijgen door wat andere mensen van ons denken. Dit betekent dat we geen grenzen hebben en daarbij onze eigen behoeften verwaarlozen.

Als herstellende behagers dacht ik altijd dat ik een goed mens was door altijd beschikbaar te zijn. Dit maakte me onzelfzuchtig. Natuurlijk voelde ik me altijd overweldigd en meestal boos. Dit komt omdat ik eigenlijk niemand een plezier deed – ik probeerde te bepalen hoe mensen me zagen.

codependentie-dynamiek
@zelfzorgHelp

Deze vermoeiende cyclus voelde als het rijden in een emotionele achtbaan.

Ik herinner me dat ik me wekenlang schuldig voelde nadat ik had gezegd dat ik niet naar een familie-evenement kon gaan, of als ik wat ruimte nodig had. Er is zoveel angst als we niet vertrouwen op ons vermogen (en recht) om onze eigen grenzen te hebben.

Stel jezelf de vraag: WAAROM doe ik dit? Wil ik dat echt? Brengt dit mij vreugde? Probeer ik de manier waarop iemand mij waarneemt te controleren?

Emotioneel gezonde mensen hebben duidelijke grenzen. Ze zeggen nee, vriendelijk en duidelijk. Ze zorgen ervoor dat mensen ze zien zoals ze willen en ze vatten kritiek van anderen niet persoonlijk op.

Krijg wat gegevens over jou behagen en gebrek aan grenzen

Observeer gedurende een week hoe je jouw tijd en energie besteedt. Ik raad je aan om bij te houden hoe vaak je ja, nee of misschien tegen een verzoek zegt. Oordeel er niet over – observeer gewoon – zegt ze.

Mensen die blij zijn hebben in die week niet veel nee’s of zelfs weinig misschien’s.

Merk op en noteer hoe je zich bij elk van die verzoeken voelde.

Wat voor soort dingen hebben de neiging om je te benadrukken? Wat [is het] dat [maakt] je af? Let daar op. Dit helpt bij het identificeren van de momenten waarop je nee zegt en alles goed komt – zodat je weet tegen welke situaties je in de toekomst nee kunt zeggen.

Door aantekeningen bij te houden, worden ook de soorten verzoeken of mensen onthuld die je angst kunnen bezorgen. Voor die interacties vraag jezelf af wat de bagage is die hierachter zit. Doet een bepaald soort verzoek je denken aan een slechte relatie of een andere traumatische gebeurtenis?

Mensen behagen is een reactie op oude pijn en verlies. Het is ongetwijfeld… een overlevings- en copingmechanisme dat we in de kindertijd hebben geleerd en daarna gewoon zijn doorgegaan op volwassen leeftijd. 

Deze gewoonte kan ook een overlevingstactiek zijn voor mensen met een gemarginaliseerde achtergrond om te onderdrukken wie ze zijn.

Het is veel om uit te pakken. Maar als je eenmaal weet waar je veilig nee kunt zeggen, probeer dan een doel te stellen om een ​​bepaald aantal keer per dag nee te zeggen. Het is oké als je dat doel niet haalt.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

alle artikels rond grenzen trekken