codependentie-dynamiek

Mensen behagen lijkt op ‘ja’ zeggen tegen alles.

Je bent dan de persoon die er altijd is voor anderen en alles wat nodig is. Het behagen van mensen komt voort uit codependentie-dynamiek. Waar we ons zelfgevoel krijgen door wat andere mensen van ons denken. Dit betekent dat we geen grenzen hebben en daarbij onze eigen behoeften verwaarlozen.

Als herstellende behagers dacht ik altijd dat ik een goed mens was door altijd beschikbaar te zijn. Dit maakte me onzelfzuchtig. Natuurlijk voelde ik me altijd overweldigd en meestal boos. Dit komt omdat ik eigenlijk niemand een plezier deed – ik probeerde te bepalen hoe mensen me zagen.

Deze vermoeiende cyclus voelde als het rijden in een emotionele achtbaan.

Ik herinner me dat ik me wekenlang schuldig voelde nadat ik had gezegd dat ik niet naar een familie-evenement kon gaan, of als ik wat ruimte nodig had. Er is zoveel angst als we niet vertrouwen op ons vermogen (en recht) om onze eigen grenzen te hebben.

Stel jezelf de vraag: WAAROM doe ik dit? Wil ik dat echt? Brengt dit mij vreugde? Probeer ik de manier waarop iemand mij waarneemt te controleren?

Emotioneel gezonde mensen hebben duidelijke grenzen. Ze zeggen nee, vriendelijk en duidelijk. Ze zorgen ervoor dat mensen ze zien zoals ze willen en ze vatten kritiek van anderen niet persoonlijk op.