Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Zo herken je of je ge-orbit wordt door iemand

Milan, nu 26.

Ze begon vorig jaar met een man te daten die ze via gemeenschappelijke vrienden had ontmoet. Ze gingen uit eten en brachten tijd door met elkaars vrienden. Bovendien ging ze zelfs een weekeind met hem mee naar huis, waar ze zijn vader en middelbare schoolmaatjes ontmoette. “Het voelde heel erg als het begin van een relatie”, zei Milan, wiens achternaam om haar privacy te beschermen niet wordt vermeld. Toen hij een week op zakenreis was, maakten ze plannen om bij zijn terugkeer samen te komen. Dan radiostilte. Dat was hun laatste gesprek. Dat was haar begin van orbiting.

Ze gingen nooit meer rondhangen live, hoewel ze elkaar maanden later toevallig tegenkwamen in een bar. Hij vroeg of ze een keer wilde rondhangen. Milan sloeg het aanbod af.

Een jaar later kijkt deze man nog steeds naar alle Snapchat- en Instagram-verhalen van Milan.

‘Ik denk niet dat hij er ooit een heeft gemist,’ zei ze.

orbiting
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Definitie orbiting

Dit fenomeen – waarbij een persoon alle directe, zinvolle communicatie afsnijdt maar met u in contact blijft op sociale media – komt veel voor in het huidige datinglandschap. Je voormalige romantische interesse geeft waarschijnlijk geen commentaar op je foto’s of glijdt routinematig in je DM’s, maar ze kunnen al je Instagram-foto’s leuk vinden, je tweets favoriet maken, je Snapchat-verhalen bekijken of op een andere oppervlakkige manier met je communiceren.

Schrijver Anna Iovine noemde deze dateringstrend treffend ‘orbiting’ in een nu viraal stuk voor Man Repeller.

In het stuk herinnert Iovine zich een verbijsterende dating-situaties van haarzelf, niet zo heel anders dan die van Milan. Ze ontmoette een man die ze ‘Tyler’ noemde op Tinder en ging met hem op twee dates. Ze nam aan dat het voorbij was toen hij na de tweede keer ophield met het beantwoorden van haar sms’jes. Toch merkte ze dat hij nog steeds naar al haar Instagram-verhalen keek – en meestal één van de eersten was die dat deed.

“Hoe meer ik het gedrag van Tyler aan vrienden beschreef, hoe meer ik me realiseerde hoe vaak dit soort dingen voorkwamen “, schreef Iovine . “Ik noemde het ‘orbiting’ tijdens een gesprek met mijn collega Kara, toen ze dit fenomeen poëtisch beschreef als een voormalige vrijer ‘die je in hun baan houdt’ – dichtbij genoeg om elkaar te zien; ver genoeg om nooit te praten. “

‘Pre-internet, als iemand ghoste maar nieuwsgierig was naar de ghostee, was er geen manier om ze te controleren. Nu kunnen we het in minder dan een seconde doen. “

ANNA IOVINE

Sinds het stuk werd gepubliceerd, hebben sommige lezers kritiek op de term omdat deze te veel lijkt op de al bestaande (en goed gedocumenteerde) ‘ghosting’. Iovine stelt echter dat er een duidelijk verschil is, en het komt allemaal neer op sociale media. De term ghosting is in de afgelopen zes jaar populair geworden, maar de praktijk zelf is niets nieuws: mensen gaan al decennialang op date en verdwijnen daarna spoorloos. Cirkelen werd echter pas mogelijk in het tijdperk van Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat.

‘Pre-internet, als iemand ghoste maar nieuwsgierig was naar de ghostee, was er geen manier om ze te controleren. Of denk ik, ik weet het niet, ze zouden ze kunnen opzoeken in het telefoonboek of zoiets? ” Iovine vertelde het aan HuffPost. ‘Het punt is dat het moeilijk, zo niet onmogelijk was om te zien wat iemand van plan was, ook al hadden we ze al jaren niet meer gezien. Nu kunnen we het in minder dan een seconde doen. “

oarbiting
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Geen afsluiting

Het is niet alleen vervelend om in een baan om de aarde te bewegen – ik bedoel, als je zo geïnteresseerd bent in wat ik van plan ben, waarom negeer je dan in godsnaam mijn teksten ?! – maar de dreigende aanwezigheid van een vroegere liefdesbelang kan ook verbijsterend zijn.

‘Ik begrijp het niet’, zei Milan. ‘Als we een of andere afsluiting hadden gehad of afgesproken hadden dat we vrienden wilden zijn, zou het een beetje anders zijn. Maar ik snap de communicatie met mij niet helemaal, maar hij kijkt altijd naar mijn verhalen en vind mijn posts af en toe leuk. “

Het is ook belangrijk om een ​​onderscheid te maken tussen terloops kruipen op een oude vlam af en toe in een blauwe maan en actief in een baan om de aarde. Je kunt af en toe de recente foto’s van een ex op Facebook bekijken of hun Instagram-verhalen bekijken (misschien opzettelijk of misschien per ongeluk vanwege de functie voor automatisch afspelen van de app ).

Maar als er constant iemand op de loer ligt en iemand betrokken is die je eerder heeft ghosted, genegeerd of expliciet hebt gezegd dat je er niet in geïnteresseerd was, is dat iets heel anders.

“Iemand niet terug sms’en maar blijven kijken naar hun sociale media-inhoud voelt bijna als verraad,” schreef Iovine .

“Orbiting gaat over de vraag of je wel of niet de juiste beslissing hebt genomen om dingen af ​​te breken toen je dat deed. Was het een goede keuze of krijg je er spijt van? “

  • RYAN HOWES, PSYCHOLOOG
    Dus waarom breken mensen dingen af ​​met een persoon, maar nemen ze dan toch de tijd om al hun bewegingen op sociale media te volgen (en soms mee te doen)? Psycholoog Ryan Howes, die gevestigd is in Pasadena, Californië, zei dat ambivalentie de boosdoener zou kunnen zijn.

Ambivalentie

“Het komt zelden voor dat we iemand ontmoeten die 100 procent perfect voor ons is of 100 procent vreselijk. We genieten meestal van sommige delen ervan en vinden dat andere delen niet goed passen, ”zei Howes. “Je breekt dingen af ​​vanwege deze verschillen, maar voelt de behoefte om hun leven te blijven observeren omdat je je afvraagt ​​of je een betreurenswaardige fout hebt gemaakt en je je afvraagt ​​of je het op een ander traject leuk zou hebben gevonden.”

Misschien heb je dingen met een man beëindigd omdat hij te veel een huisgenoot was, maar zie je hem dan foto’s van uitstapjes en avondjes uit met vrienden op Instagram posten. Of misschien heb je dingen met een vrouw beëindigd omdat ze geen baan had, dan kom je op Facebook te weten dat ze een geweldige baan heeft gekregen bij een geweldig bedrijf.

Mijn overtuiging is dat orbiting gaat over de vraag of je wel of niet de juiste beslissing hebt genomen om dingen af ​​te breken.

‘Was het een goede keuze of krijg je er spijt van? De baan houdt hen in contact voor het geval ze een uitzonderlijke reden vinden om weer bij elkaar te komen. Maar het dient vooral als bevestiging dat ze de juiste beslissing hebben genomen of als reden om zichzelf in elkaar te slaan als ze dat niet deden. “

Talia Goldstein, CEO en oprichter van het matchmakingbedrijf Three Day Rule, heeft gezien dat mannen en vrouwen gefrustreerd raakten door de gemengde berichten in orbiting die dit kan veroorzaken.

“Omdat ghosting zo gewoon is geworden, zijn mensen er behoorlijk schaamteloos over en schamen ze zich niet, en hebben ze ook niet het gevoel dat ze iets te verbergen hebben”, zei ze. “Ghosting is het nieuwe ‘ik denk niet dat we een verbinding hebben’, en een baan is het nieuwe ‘… maar veel succes en blijf in contact!’ ”

Een woord voor alle orbiters die er zijn:

weet dat je eerdere dates zullen opmerken of je hun berichten bekijkt en leuk vindt – vooral als ze het gevoel hadden dat ze geen afsluiting hadden toen de relatie eindigde, hoe casual het ook was. En als je niet romantisch in iemand geïnteresseerd bent, is dat prima. Stop gewoon met het omcirkelen van de sociale mediaprofielen van die persoon en ga vriendelijk verder.

“Je gaat uit op dates met mensen met wie je niet matcht, en dat is prima, maar ghosting of orbiting is niet het antwoord,” zei Iovine. “Ik zou graag denken dat deze dingen bestaan ​​omdat mensen van nature goed zijn en daarom niemand pijn willen bezorgen door ze af te wijzen. Maar aan het eind van de dag zal afwijzing veel minder pijn doen dan ze lange tijd aan elkaar te rijgen. Als je van ze houdt: schiet je schot. Als je dat niet bent: ga ervan af. “

klik hier voor meer info

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees