Gesprekken zijn geen gesprekken maar verbale wedstrijden voor een narcist. +video

Gesprekken zijn geen gesprekken maar verbale wedstrijden voor een narcist. +video

Hoe denk je dat een normaal gesprek met een narcist verloopt? Als je dat niet weet dan trap je er zeker in. Ook als je hier begint te raden, zul je je laten vangen. Het is dus fantastisch dat je hier bent beland om meer te lezen over verbaal misbruik en de wedstrijden voor een narcist in zijn communicatie.

Als je een relatie hebt gehad met een narcist heb je één of andere vorm van ‘moeilijke’ communicatie ervaren. Je kreeg de indruk dat dit geen gesprekken waren, maar wedstrijden voor een narcist.

wedstrijden voor een narcist
Woordsalade door een narcist of narcistische praat.

Je bent niet perfect.

Als u de leugens van uw narcist of ongegronde beschuldigingen betwist zal de discussie waarschijnlijk vervallen in een gekmakende, chaotische en dramatisch verpakte preek.

Als u suggereert dat ze minder dan perfect zijn of probeert de psychopaat uw realistische mening te laten begrijpen kreeg je een woordsalade terug.

Confronteer je hen met hun wrede gedrag of aanpak over het gebrek aan wederkerigheid in de relatie, dan krijg je een cirkelgesprek in de plaats. Het enige gevolg is dat je geest tilt slaat en dat je hoofdpijn hebt. En dat is net het resultaat dat ze willen bereiken waarmee ze je kunnen naar beneden halen.

De straf voor realiteitszin.

Omdat je een feit suggereert of blootlegt dat niet hun grandioze kijk op zichzelf ondersteunt, word je gestraft.  Gezien je hun behoefte om zich almachtig en superieur te voelen niet handhaaft, word je gestraft.

Na een tijdje concludeer je dat wat voor je bedoeld is als gesprek, is voor hen een middel om een verbale wedstrijd te houden en daarbij ten koste van alles en iedereen te winnen.

Verbale wedstrijden voor een narcist versus open communicatie.

Ze hebben er geen belang bij om begrip, opheldering of compromis te zoeken, of om een ​​ontmoeting van de geest te bereiken.

Hun gesprekken zijn alleen bedoeld om te manipuleren, verwarren, beheersen, destabiliseren, beschuldigen, rechtzettingen te eisen, afleggen van verantwoording, twijfel oproepen, de realiteit verdraaien en drama te scheppen.

Je hebt heel wat tijd besteed aan het proberen te achterhalen hoe je je communicatie met hen kunt verbeteren. Heb je gedacht dat deze uitval van communicatie gedeeltelijk je schuld was?

Denk je dat als je ze gewoon kon laten begrijpen dat hun communicatie (of gebrek aan communicatie) pijnlijk was dat de dingen dan zouden veranderen? Maar communicatie is een wedstrijd voor een narcist, daarom stelt de narcist zich ook altijd competitief op, ook daar waar begrip en gevoel verwacht wordt. Voor hem is dat zwakte die moet uitgebuit worden.

Een volgende stap zou dan kunnen zijn iets leren over hoe communicatie te voeren.

Partnerschap vs controle.

Maar je denkt van een relatie te hebben.  Je veronderstelde dat je samen een partnerschap had. In werkelijkheid zijn ze niet gericht op een partnerschap, maar willen ze controle over jou om je te gebruiken. Dat is allesbehalve bevredigend voor jou, maar wel voor hen.

Het is alsof het een spel of wedstrijd voor hen is om te liegen zonder te liegen. Elk woord dat ze uit hun mond halen is nauwkeurig gekozen. Plots besef je dat ze nooit hebben gezegd wat ze lijken te hebben gezegd.

Je stelt jezelf dezelfde vraag op tien verschillende manieren geformuleerd. Dit doe je alleen om er zeker van te zijn dat je alle mogelijkheden hebt bekeken.

Dat is ook net de bedoeling. Ze willen dat je obsessief bezig bent met hen.  Zo ga je op eieren lopen. Je begint ook alles nauwkeurig af te wegen. Hun doel is je te verwarren en af te matten, zodat je je zelfvertrouwen verliest.  Tezelfdertijd blijf je veel nadenken en jezelf nog af te vragen wat je hebt gemist of misdaan.

Het maakt voor hen niet uit. Als je echt raakt aan wat ze deden, zullen ze hoe dan ook hun toevlucht nemen tot een kale leugen. Ze kunnen ook overschakelen naar andere niveaus van verbaal geweld.

Verbaal en emotioneel misbruik.

Alle vormen van gesprek met een narcist zijn vormen van verbaal en emotioneel misbruik. Het is hun doel om macht over je te krijgen door te proberen je realiteitsgevoel uit te hollen.

Als je een relatie hebt met een narcistische persoon weet dan dat je nooit een gezonde communicatie hebt. Zo’n gesprek schept een win of verlies situatie waarbij het slachtoffer degene is die verliest.

Echter, is er de mogelijkheid om hun realiteit niet te delen door iets te zeggen als: “Wel, dat is je mening” of: “Ik zie dingen niet op jouw manier.” Dit klinkt alsof je de communicatie afsluit, maar dat is niet zo.

Het is een manier om de controlerende persoon te laten weten dat u uw macht en controle behoudt.  Je toont dat je niet hun waarneming deelt.

De bedoeling van de narcist is ook geen communicatie. Het is manipulatie.

De narcist  is niet geïnteresseerd in het verbeteren van hun communicatieve vaardigheden tegenover jou. Dus zal de communicatie in deze relatie op dit niveau blijven.

Eens dat je in de devaluatie fase bent kan het best dat de verborgen narcist geen scheldpartijen gebruikt, of waar de meesten van ons aan denken als we denken aan verbaal geweld. Het kan bitter zoete communicatie zijn.

Verbaal geweld is natuurlijk ook scheldpartijen, maar is ook zo veel meer. Maar door dat het stap per stap devaluatie is, beschouw je dat als “niet cool” gedrag, maar bestempel je het niet als beledigend.

Veel van dit soort gedrag kun je geaccepteerd hebben als binnen het domein van “normaal” slecht gedrag, omdat je er zo aan gewoon bent geworden, of het een gewoonte was in je opvoeding.

De niveaus van verbaal misbruik die narcistisch gedrag kenmerken gaan van subtiele tot verraderlijke vernederingen.

De verbale wedstrijden van een narcist kunnen overgaan of afgewisseld worden in volledige driftbuien, stille behandeling, scheldpartijen, schreeuwen en dreigingen. Ze kunnen erger worden en overgaan tot razernij en dan overgaan in fysieke mishandeling. Al die niveaus hebben tot doel je gevoel van eigenwaarde te kunnen uithollen.

Verbaal en emotioneel misbruik.

Je kunt het vergelijken met een volwassene die stenen naar je ramen gooit. Je zult verder komen door te zeggen “stop met het gooien van stenen”, dan dat je zou proberen uit te leggen waarom je geen stenen gooit.

De basisprincipes van het gedrag van volwassenen uitleggen aan een andere volwassene als ze beter weten – wat ze allemaal doen is een oefening in nutteloosheid.

De meeste daders kunnen uitstekend afschuiven van verantwoordelijkheid op het slachtoffer, dus uiteindelijk is het slachtoffer degene die zich verontschuldigt zelfs als ze niets verkeerd hebben gedaan.

Ze voelen zich verward en twijfelen aan hun perceptie van wat er werkelijk is gebeurd. Ze weten niet hoe dat gesprek zo uit de hand is kunnen lopen en heeft geleid tot verbaal misbruik.

Hoe kun je de verwarring doorbreken?

Een geweldige manier om al deze verwarring te doorbreken, is jezelf afvragen hoe iemand anders met gezonde grenzen deze situatie aankan. Zien wat er vanuit een extern perspectief gebeurt, kan de duidelijkheid verschaffen die nodig is om te weten wat er werkelijk aan de hand is in de situatie met verbaal misbruik.

Als je een relatie hebt met iemand met dit niveau van ineffectieve communicatie, moedig ik je aan om zelf een streep te trekken.

Krijg een idee van hoe lang je bereid bent om in die relatie te blijven hangen en welke veranderingen je moet zien gebeuren. En in welke periode dien je veranderingen te zien?

Als er op die datum niets verandert, dan heb je hopelijk meer gemoedsrust en duidelijkheid over wanneer je moet vertrekken. Bereid je grondig voor in het geheim voor uw vertrek.

Begin met toe te passen wat je leert om je te bevrijden van de narcistische persoonlijkheid. Er is binnen in je iets creatiefs dat zegt dat je 100% voor het leven gaat na narcisme.

The Verbally Abusive Relationship, How to recognize it and how to respond. Paperback.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

Eén reactie op “Gesprekken zijn geen gesprekken maar verbale wedstrijden voor een narcist. +video”

  1. rdanckaert avatar

    Uitstekend artikel.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees