Wat Oekraïners voelen en hoe ze het kunnen doorstaan!

Wat Oekraïners voelen en hoe ze het kunnen doorstaan!

Wanneer emoties, paniek, angst de kop opsteken, zal elke actie nuttiger zijn dan inactiviteit om deze gevoelens te verwerken.

Het lijkt erop dat ze gedurende bijna anderhalf jaar van de oorlog moesten wennen aan en hen moesten aanpassen aan de realiteit van vandaag. Die kan erg verschillen van regio. Maar ze begrijpen dat het leven doorgaat en Oekraïners begin weer plannen te maken. Maar de oorlog herinnert zichzelf keer op keer, hoe ver je ook gaat, en nog meer als je in je land blijft – sirenes, vluchten, schuilplaatsen, pijnlijk nieuws.

Wat voelen mensen als ze herhaaldelijk zulke vreselijke gebeurtenissen ervaren:

Zich machteloos voelen

Er gebeurt iets waar je geen invloed op hebt. Aan de ene kant herinnert het je er nogmaals aan hoe zwak je bent tegenover een overweldigende kracht, en aan de andere kant brengt het je terug bij je eigen gevoelens en pijn.

Woede

Deze gebeurtenissen wekken opnieuw een wilde woede op tegen de vijand, omdat hij zo’n macht over ons leven heeft. Letterlijk besluit hij te slapen of naar de opslagruimte te rennen, in zijn bed te rusten of bang te zijn op de vloer in de metro. Het is gekmakend en vervelend.

Pijn en irritatie, bijna op fysiek niveau

Al onze gevoelens hebben bestaansrecht
Al deze gebeurtenissen slaan ons uit het heden, hoe graag we het leven ook willen herstellen. Degenen met een hoge gevoeligheid kunnen zelfs fysiek de tijd van aankomst of explosies voelen met hun lichaam. De psyche schakelde over naar de modus “overleven wat er ook gebeurt”.

Mensen moeten op zijn minst handelen en nadenken over hun eigen veiligheid – om te vechten met hun angsten en emoties, en tegelijkertijd een volledig leven te kunnen leiden – geld verdienen, voor kinderen en zichzelf zorgen.

Het is al lang bekend dat al onze gevoelens bestaansrecht hebben, en we kunnen het niet stoppen, dus we moeten er op de een of andere manier mee omgaan. Als?

gevoelens verwerken van de oorlog in Oekraïne, kinderen slachtoffers van Rusland

Wat mensen in Oekraïne zelf kunnen doen om gevoelens te verwerken:

Zorg voor fysieke beveiliging.

Doordenken en uitwerken van de procedure bij alarm, rekening houdend met verschillende factoren, ‘s nachts of overdag; om een ​​gesprek te voeren en uitleg te geven aan de kinderen.

Beheers de oefeningen om angst te bestrijden

dit kunnen ademhalingsoefeningen, meditatie, opschrijven of praten over alle gevoelens zijn. Alles wat u zal helpen is belangrijk om je gevoelens te verwerken. Het is belangrijk om vindingrijk te blijven en niet te wanhopen.

Zorg goed voor jezelf.

Houd het dieet en slaapregime zoveel mogelijk aan. Slaap vooral – indien mogelijk, rust overdag, ga eerder naar bed. Slaap is een van de belangrijkste behoeften van het lichaam en het ontbreken ervan heeft een zeer negatief effect op de fysieke en emotionele toestand.

Wanneer emoties, paniek, angst de kop opsteken, zal elke actie nuttiger zijn dan inactiviteit.

Elk! Zelfs degene die dom lijkt. Vooral met handen – iedereen kent de directe hand-hersenverbinding. Door iets met je handen te doen, heb je een positief effect op de hersenen, dus schilderen, beeldhouwen, koken, breien, plukken, sorteren, dit alles is helend en nuttig.

Gemeenschap.

Ook als je alleen in een gang tussen twee muren zit, je gevoelens deelt, of als iedereen samenkomt in een opslagruimte, verbetert het de algemene conditie. Omdat de volgende grootste angst na de angst voor de dood de angst is om alleen te sterven. Als we socialiseren, ontspannen de hersenen een beetje en voelen we ons lichter.

Hoe voelen Oekraïners die in het buitenland wonen zich?

Voor hen gebeurt dit natuurlijk allemaal virtueel, maar het is niet minder direct, omdat de psyche vaak heel enge beelden schildert in de verbeelding. Dit veroorzaakt een zekere dissociatie die de ziel splijt en een gevoel van “onwerkelijkheid van de werkelijkheid” geeft – alles is stil en vredig rondom, maar in de ziel – oorlog en vernietiging. Het lijkt erop dat je je verstand aan het verliezen bent.

Wat kunnen mensen die niet in Oekraïne zijn voor zichzelf doen om hun emoties te verwerken:

Houd contact met mensen thuis.

Vraag naar hun toestand en hulp. Actie: niet “wacht even, ik voel met je mee, maar als dit allemaal voorbij is …”, maar “ik denk aan je, wat kan ik nu doen om te helpen?” (geld, dingen sturen, gewoon praten, etc.)

Om mensen die u in het buitenland omringen te vertellen wat er in ons land gebeurt.

Om samen te komen in gemeenschappen en op sociaal niveau om mensen in Europa en andere landen de oorlog in Oekraïne niet te laten vergeten.


Het belangrijkste advies voor iedereen is om te blijven leven en te geloven dat er ooit een einde aan komt: hou van dierbaren, werk, organiseer je vrije tijd, speel met je kinderen en heb plezier.

Viktor Frankl

Denk vaker aan de woorden van de Oostenrijkse psychiater Viktor Frankl: “In moeilijke tijden waren degenen die geloofden dat er snel een einde aan zou komen, de eersten die psychische problemen kregen. Dan – degenen die geloofden dat het nooit zou eindigen. En alleen degenen die zich op vandaag concentreerden en iemand hadden om voor te leven, overleefden.”

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Lees meer

Bronnen voor trauma help van Oekraïne


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees