Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Het gevoelswiel is een visuele gids voor menselijke emoties

Het gevoelswiel is een visuele gids voor menselijke emoties

Ondanks enorme verschillen in cultuur over de hele wereld, is het DNA van de mensheid voor 99,9% vergelijkbaar.

Er zijn maar weinig attributen die meer centraal en universeel zijn voor de menselijke ervaring dan onze emoties. Natuurlijk kan het brede spectrum van emoties die we kunnen ervaren moeilijk onder woorden te brengen zijn. Dat is waar deze briljante visualisatie in een gevoelswiel van het Junto Institute van pas komt.

emotiewiel, gevoelswiel

Deze circulaire visualisatie is de nieuwste in een voortdurende poging om het volledige scala aan emoties op een logische manier netjes te categoriseren.

Een taxonomie van menselijke emoties in het gevoelswiel

Ons begrip heeft een lange weg afgelegd sinds William James vier basisemoties voorstelde – angst, verdriet, liefde en woede – hoewel deze kernemoties nog steeds een groot deel van de basis vormen voor de huidige kaders.

De wielvisualisatie hierboven identificeert zes basisemoties:

  1. Angst
  2. Woede
  3. Droefheid
  4. Verrassing
  5. Vreugde
  6. Liefde

Uit deze zes emoties komen meer genuanceerde beschrijvingen naar voren, zoals jaloezie als een subset van woede, en ontzag als een subset van verrassing. In totaal staan ​​er 102 tweede – en derde-orde-emoties op dit emotiewiel.

Het gevoelswiel opnieuw uitvinden

Het concept om het scala aan menselijke emoties op een wiel in kaart te brengen, kreeg in de jaren tachtig meer grip en is sindsdien geëvolueerd.

Een van deze originele concepten is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Robert Plutchik, die acht primaire emoties in kaart bracht: woede, angst, verdriet, walging, verrassing, anticipatie, vertrouwen en vreugde. 

Men geloofde dat deze emoties met een hoge overlevingswaarde het nuttigst waren om onze oude voorouders in leven te houden.

geveolswiel

Een ander baanbrekend grafisch concept is ontwikkeld door auteur Dr. Gloria Willcox. Deze versie van het gevoelswiel heeft tientallen vergelijkbare ontwerpen voortgebracht, terwijl mensen blijven proberen het concept te verbeteren.

Verdere verkenning

Hoe meer we menselijke emoties onderzoeken, hoe genuanceerder ons begrip wordt in termen van hoe we reageren op de wereld om ons heen.

Onderzoekers van UC Berkeley gebruikten 2185 korte videoclips om emoties op te wekken bij studiedeelnemers. Deelnemers aan het onderzoek beoordeelden de video’s met behulp van 27 dimensies van zelfgerapporteerde emotionele ervaring, en de resultaten werden in kaart gebracht in een ongelooflijke interactieve visualisatie

Het is interessant om op te merken dat sommige videoclips een breed scala aan reacties opleverden. Andere clips kunnen een bijna unanieme emotionele reactie uitlokken.

De datavisualisatie clustert dit soort video’s bij elkaar, waardoor we een uniek perspectief krijgen op hoe mensen reageren op bepaalde soorten stimuli.

Net als de emotie zelf, is ons verlangen om de wereld om ons heen te begrijpen en te classificeren krachtig en uniek menselijk. Dit kunnen we dankzij het emotiewiel.

rouwgevoelens bij pleegouders
Groeitaken voor zelfgenezing!

Hier zijn enkele aanbevolen gebruiken voor het gevoelswiel volgens Willcox:

  • Maak gebruik van de lege ruimtes in de buitenste cirkel om je eigen gevoelswoorden toe te voegen.
  • Gebruik het in een kleine groep om creatief spelen te vergemakkelijken.
  • Kleur het wiel met kleuren die aangeven hoe je je voelt. Dat is een speelse manier om je behoeften aan de groep te onthullen.
  • Verander ongewenste gevoelens in wenselijke door bewust te worden van de bruggen ertussen.

Er zijn twee manieren om het gevoelswiel te gebruiken die ik nuttig heb gevonden. 

De eerste is om het simpelweg te gebruiken om vast te stellen wat je op dit moment voelt. Daarna kun je verder te ‘drillen’ om de bijbehorende gevoelens te ontdekken, zodat je je huidige gemoedstoestand en emoties beter kunt begrijpen. 

Om dit te doen, zou je kunnen gaan zitten. Dan naar het gevoelswiel kijken als je een moment hebt om uit te rusten en na te denken, zoals na het einde van een lange dag. 

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat uw eerste gedachte wanneer je het stuur doorleest, is dat je zich hoopvol voelt. Als je eenmaal hoopvol vindt op de middelste band van het wiel, kun je zien dat het bijbehorende kerngevoel (dichter bij het midden) vreugdevol. Dat is een meer specifieke, genuanceerd gevoel (op de buitenste band) is optimistisch. 

Had je een bijzonder goede dag op je werk omdat je baas je prees voor een project dat bijzonder goed was uitgevoerd? Je voelt je vrolijk, hoopvol en optimistisch over het leven. Goed voor je. Geniet ervan!

Je kunt dit ‘drill-down’-concept gebruiken om ook diepere en langere-termijnemoties te onderzoeken die je mogelijk beïnvloeden. 

Laten we zeggen dat je zich de afgelopen maanden, of zelfs jaren, behoorlijk verdrietig voelde sinds de tijd dat jouw partner is overleden. Door naar het kerngevoel van verdrietig te gaan op de binnenste band van het wiel, kun je naar de twee buitenste banden kijken voor gevoelens die verband houden met verdrietig zijn om te proberen de meer gedetailleerde, genuanceerde emoties die je ervaart te ontdekken. 

Je zou kunnen concluderen dat je je meer specifiek eenzaam en geïsoleerd voelt. Dit is een belangrijke ontdekking, omdat het je vertelt wat het specifieke probleem is. Je zou dan kunnen besluiten dat je er baat bij zou kunnen hebben om meer uit te gaan. Misschien heb je wel baat met te socializen en vriendschappen te ontwikkelen of nieuw leven in te blazen.

Meer info over de Nederlandse editie!

Dit voorbeeld leidt naar de tweede manier waarop u het wiel kunt gebruiken. 

Als je je verdrietig, eenzaam en geïsoleerd voelt, biedt het stuur de positieve gevoelens die je het liefst zou willen ervaren. Dat is precies aan de andere kant van het stuur. 

Je kunt nu zien dat het positieve kerngevoel dat contrasteert met verdrietig, vreugdevol is. Het omgekeerde gevoel van eenzaam (dat is op de middelste band uit verdrietig en 3 omhoog) is energiek (op de middelste band van vrolijk en 3 naar beneden). 

Evenzo is het omgekeerde gevoel van geïsoleerd (op de buitenste band geassocieerd met eenzaam) stimulerend (op de buitenste band geassocieerd met energiek). Dus je zou de gevoelens van verdrietig, eenzaam en geïsoleerd willen vervangen door de emoties van blij, energiek en stimulerend. Terwijl je nieuwe relaties en vriendschappen nastreeft, zijn dit de gevoelens die je zult proberen te omarmen.

Ik wil benadrukken dat het Gevoelswiel, en het verkennen van gevoelens in het algemeen, niet primair gericht moet zijn op het vervangen van negatieve gevoelens door goede gevoelens. 

Je zou ook moeten overwegen om gewoon de zogenaamde “slechte” gevoelens te omarmen voor wat ze zijn. Zij zijn oké, en jij bent oké, en menselijk. Ze voegen textuur toe aan ons leven en maken de goede tijden des te zoeter.

De laatste opmerking die ik zal maken over het Gevoelswiel is dat er enkele gevoelens ontbreken die ik graag zou willen zien,. Bijvoorbeeld “pisnijdig op mijn echtgenoot”. “Klaar om mijn baas te wurgen”. Ik denk dat dit vrij veel voorkomende menselijke emoties zijn die aan het stuur zouden moeten zitten!

Referenties

Gloria Willcox (1982)  The Feeling Wheel, Transactional Analysis Journal, 12:4, 274-276, DOI: 10.1177/036215378201200411

Zinker, J. Creatief proces in gestalttherapie. Vintage boeken, Random House, 1978.

Plutchick, R. Emotions: een psychorevolutionaire synthese. Harper en Row. 1980.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Heb je een fout gezien in dit artikel? Laat me het weten! Ik ben je dankbaar!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

dr. Nicole LePera holistic-psychologist

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder