Categorieën
narcistische organisatie pleegzorg

Een uithuisplaatsing is traumatisch voor het kind

Algemeen is bekend dat een zogenoemde ‘uithuisplaatsing’ (UHP) voor kinderen heel traumatisch is, niet alleen het moment dat ze weg worden gehaald, maar ook de maanden daarna als ze zonder vader of moeder verder moeten, zijn erg schadelijk.

De mogelijke schade bij het kind wordt bevestigd door Peer van de Helm, lector Presidentiële Jeugdzorg van de Hogeschool Leiden. “Uit onderzoek blijkt steeds meer dat negatieve jeugdervaringen lang doorwerken en een negatief effect op de ontwikkeling van kinderen hebben. De effecten hiervan stapelen.” Vooral als het om kleine kinderen gaat ontstaan er later hechtingsproblemen, angst en soms een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en ontbreekt vaak op latere leeftijd het vertrouwen in volwassenen.

Beerput van jeugdzorg in beeld

Een plotselinge breuk in het contact met de hechtingsfiguur levert de jeugdige schade op. Gebrek aan contact met de voorheen belangrijke hechtingsfiguur na een uithuisplaatsing kan bovendien bij de jeugdige sterke angst oproepen, voor een trauma zorgen en ook voor verdere vervreemding van zijn ouders.

Met het oog op de hechting adviseren Van den Bergh en Weterings dat alle ouders direct na de uithuisplaatsing de mogelijkheid krijgen om contact met hun kind te onderhouden, waarbij herstel van de (veiligheid in de) relatie door middel van intensief contact en begeleiding een belangrijk doel is.

Weinig contact alternatief voor geen contact met narcistische moeder. Deel 1

Innerlijke zelf: Hoe in contact komen?

Dag van de rechten van het kind

Jeugdtrauma is niet alleen het gevolg van misbruik.

Neem de tijd om na te denken over de momenten van trauma

Therapeutische inzichten voor VKoN zelfgenezers. deel 2

Begeleiding uithuisplaatsing en terugplaatsing

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren