Een trancestaat induceren voor diep psychospiritueel werk hoe doe je dat?

Het betreden van de trancestaat is oud en oer.

Duizenden jaren lang heeft de mensheid verschillende technieken gebruikt om veranderde bewustzijnstoestanden binnen te gaan die een deur openen naar het ‘geestenrijk’.

Van onze sjamanistische voorouders tot de inheemse tradities die op elk continent te vinden zijn, zijn trancetoestanden bruggen naar het onbewuste en de aardse verborgen rijken van onze ziel.

Tegenwoordig maken zelfs reguliere religies zoals het christendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme gebruik van subtiel opgewekte trancetoestanden om de gelovigen te helpen zich meer verbonden te voelen met het goddelijke.

Hoe je spirituele overtuigingen of praktijken er ook uitzien, de trancestaat is een essentieel hulpmiddel waar je over moet nadenken. Ik zal straks uitleggen waarom.

Wat is een trancestaat?

Een trancestaat is een veranderde vorm van bewustzijn waarin een persoon niet volledig wakker is en ook niet volledig slaapt. In wezen houdt de trancestaat in dat je tussen de wereld van het bewuste en het onderbewuste loopt. Trance-toestanden worden soms aangeduid als “uitwijken”, “weg zijn met de feeën”, “eruit” en zelfs “dagdromen”.

De vijf niveaus van veranderde bewustzijnstoestanden

Je vraagt ​​je misschien af, “hoe diep in trance moet ik gaan om psychologisch of spiritueel werk te doen?” Die vraag zal ik binnenkort beantwoorden.

Maar eerst is het belangrijk dat je een korte samenvatting en overzicht krijgt van de vijf niveaus van trance. Kijk hoeveel je er recentelijk hebt meegemaakt:

Niveau 1 – Zeer lichte trance

Deze fase houdt in dat je meer zelfbewust wordt van je innerlijke werking. In een lichte trance kunt u zich bijvoorbeeld meer bewust worden van uw gedachten, fysieke sensaties en emoties. Degenen die bewuste meditatie beoefenen, ervaren vaak zeer lichte trancetoestanden.

Niveau 2 – Lichte trance

Deze fase wordt gekenmerkt door een droomachtige bewustzijnsstaat . Een persoon die een lichte trance ervaart, kan verdwalen in dagdromen of fantasieën. Degenen die helemaal in beslag worden genomen door tv te kijken, een boek te lezen of auto te rijden zonder zich de reis te herinneren, hebben allemaal een lichte trance ervaren.

Niveau 3 – Medium trance

Deze fase wordt gekenmerkt door gevoelens van “in de zone” zijn – ook bekend als de stroomtoestand. In deze bewustzijnsstaat is het gebruikelijk om het bewustzijn van je omgeving, de tijd en zelfs je lichaam te verliezen.

Niveau 4 – Diepe trance

Deze fase treedt op wanneer we in een hypnagogische en regelmatige slaaptoestand vallen. Je kunt hier meer lezen over hypnagogie, maar om samen te vatten: deze vreemde en vluchtige staat van bewustzijn treedt op net voordat we gaan slapen en onze bewuste geest tot rust komt. Het is gebruikelijk om vreemde beelden te zien, gekke verhalen die zich in onze geest ontvouwen en zelfs auditieve of tactiele hallucinaties te ervaren.

Niveau 5 – Zeer diepe trance

Deze fase wordt bepaald door volledig bewustzijnsverlies – zoals die we ervaren tijdens een diepe droomloze slaap of in een comateuze toestand.

Van alle hierboven genoemde trance-niveaus, is het beste voor het creëren van psychologische en spirituele verandering de lichte tot diepe trance-toestanden.

Trancetoestanden en diep psychospiritueel werk

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe trancetoestanden helpen bij het creëren van psychospirituele (een woord dat spirituele en psychologie betekent) verandering.

Het antwoord is simpel: in trance raken helpt ons om de kritische geest te omzeilen die diepe innerlijke transformatie in de weg staat, en om rechtstreeks met de onbewuste geest te communiceren.

Waarom interfereert de kritische geest met ons psychospirituele werk?

Het antwoord is dat de rationele geest een barrière is voor de irrationele geest (of onbewuste geest) – en het onbewuste is waar de meerderheid van onze pijn, neurose en onopgeloste trauma’s begraven liggen.

Natuurlijk is de rol van het ego om ons te beschermen tegen waargenomen bedreigingen, maar vaak weerhoudt zijn defensiviteit en koppigheid ons ervan oude giftige rollen af ​​te schudden, nieuwe gewoonten aan te nemen en opgekropte pijn los te laten.

Je kunt het ego – of rationele geest – zien als de soldaat die eeuwig op zijn hoede is. Onze ego’s – net als soldaten – hebben een aantal wapens die ons opsluiten in bepaalde rollen en levenswijzen waarvan wordt aangenomen dat ze ‘veilig’ zijn.

trancestaat
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Deze wapens worden verdedigingsmechanismen genoemd.

Veelvoorkomende voorbeelden van verdedigingsmechanismen die onze ego’s gebruiken om ons ‘veilig’ te houden, zijn ontkenning, projectie, splitsing en onderdrukking.

Het enige probleem is dat wat ons ego als ‘veilig’ beschouwt, ons in feite oppervlakkige troost en het onbevredigende vermogen biedt om als sociaal aanvaardbare burgers te functioneren.

Wat het ego niet begrijpt, is dat alles wat is begraven, vermeden of afgewezen, niet met succes is ontweken, alleen maar omdat het verborgen is. Wat in ons begraven is, groeit. Als een zaadje, alle angst, trauma en pijn die we dragen spruiten en bloesems in een monsterlijke plant in de vruchtbare aarde van onze onbewuste geest.

We kunnen niet ontsnappen aan wat in ons is onderdrukt. Uiteindelijk zullen de “monsters” van de diepte ons bewustzijn binnendringen en dat blijven doen totdat we ze onder ogen zien.

Het binnengaan van een trancetoestand die ego-dood veroorzaakt, is een krachtige manier om bepaalde delen van onszelf te verkennen, te omarmen en te genezen die ons ego ons heeft belet te verkennen of onder ogen te zien.

Hoe zit het met geestelijk werk?

Misschien is het populairder dat trance al millennia wordt gebruikt voor spirituele doeleinden, zoals contact opnemen met spirituele gidsen, dierlijke bondgenoten zoeken, communiceren met voorouders en communiceren met de eigen ziel.

Hoe is dit het geval?

Er zijn veel verklaringen die gedetailleerd aangeven hoe trance staten “een deur openen” naar de andere kant van de werkelijkheid. Ik zal niet de talloze theorieën onderzoeken die er zijn, maar degene die voor mij het meest geloofwaardig en nauwkeurig is, is dat onze onbewuste geest is verbonden met het grotere web van het collectieve onbewuste – een term die is bedacht door de beroemde psycholoog Carl Jung.

Het Collectieve Onbewuste, ook bekend als de Universele of Diepe Geest, bevat de energetische blauwdruk die door al het leven wordt ervaren.

Binnen het Collectieve Onbewuste leven de archetypen, door de ouden bekend als de “Goden en Godinnen” van weleer. Het enige wat ik kan bevestigen van mijn eigen sjamanistische ervaringen van reizen naar het Collectieve Onbewuste is dat onze zielen leven in of tevoorschijn komen uit deze oorspronkelijke ruimte.

Wat de verklaring ook is, het valt niet te ontkennen dat trance ons helpt toegang te krijgen tot diepere staten van bewustzijn en zelfs mystieke ervaringen te ondergaan die een levensveranderend effect hebben.

9 manieren om in een trancetoestand te komen

De trance-technieken die hieronder worden onderzocht, leiden je door het licht naar potentieel diepe trance-staten. Hoe je besluit deze benaderingen te gebruiken, is geheel aan jou. Als je echter een voorgeschiedenis heeft van schizofrenie, schizoaffectieve stoornis of enige vorm van ernstige psychische aandoening, raadpleeg dan een arts voordat je deze technieken probeert.

In willekeurige volgorde zal ik elke oefening kort schetsen:

Ademwerk

Het veranderen van je ademhalingstempo en ritme is waarschijnlijk een van de bekendere technieken in trancetoestanden. Er zijn veel yoga-ademhalingsoefeningen waarmee je misschien wilt werken, zoals pranayama, dat wordt gebruikt om mentale en emotionele obstakels te verwijderen, maar het kan ook een trance-achtige toestand veroorzaken.

Holotropisch ademwerk door Stanislav en Christina Grof

een andere vorm van veranderde ademhaling waarbij snel en ritmisch wordt ademgehaald en kan leiden tot intense veranderde bewustzijnstoestanden.

Als je een hoge of lage bloeddruk, hart- en vaatziekten of glaucoom heeft, moet je jouw arts raadplegen voordat u holotropisch ademwerk gaat proberen.

Een andere eenvoudige ademhalingstechniek is om langzaam en diep in en uit te ademen. Je kunt zelfs mindfulness in je ademhalingsoefening opnemen door je aandacht te richten op je in- en uitademing, wat vaak een lichte trance-staat veroorzaakt.

Mantra en gebed

Mantra, of zich herhalende geluiden of woorden, is een andere manier om in trance te raken. Veel hindoeïstische, boeddhistische en zelfs christelijke monniken en gelovigen gebruiken mantra als een manier om hun bewustzijn te veranderen.

Bidden is een zachte techniek die het bewustzijn kan veranderen, maar ik merk dat gebed slechts een lichte trancetoestand veroorzaakt, aangezien de bewuste geest een integraal onderdeel is van de beoefening.

Als het gebed je echter roept, experimenteer dan met verschillende manieren van bidden (zoals in een andere taal of verzonnen taal) om te proberen de barrière van de rationele geest te omzeilen. Onderzoek de term ‘glossolalie’ voor meer inspiratie.

Primaire ritmes, beats en geluiden

Er is een reden waarom sjamanen vaak worden afgebeeld terwijl ze op hun trommels slaan en dit is omdat de beat een trance-staat veroorzaakt die nodig is voor innerlijke reizen.

Misschien vind je het leuk om een ​​trommel voor jezelf te kopen (zoals een djembé , handtrommel of bongo ) of vind je wat oer-ritmische soundtracks online.

Ik luister graag naar Mongoolse keelzang omdat het een diep aardse, bijna afgrondachtige kwaliteit heeft. Misschien vind je het leuk om geluiden uit inheemse culturen te onderzoeken of muziek van instrumenten die je ontspannen.

Probeer geluiden te vinden die zich herhalen en zonder stemmen (tenzij ze in een taal zijn die je niet verstaat). De reden waarom het het beste is om muziek te vermijden die wordt gezongen door degenen die jouw taal spreken, is dat de rationele geest er te veel bij betrokken raakt.

Het punt van het induceren van trance is om voorbij het rationele te gaan naar de vloeibare toestand van het onderbewuste.

Je zou ook graag willen experimenteren met binaural beats, dit zijn geluidsfrequenties die je gemakkelijk in een veranderde bewustzijnsstaat brengen. Lees ons artikel over binaural beats voor meer inzicht (ik raad aan om de Delta- en Theta-tracks te verkennen).

Zelfhypnose

Ik ben eerlijk gezegd verrast door hoe grotendeels zelfhypnose wordt genegeerd in spirituele kringen. Misschien mis ik iets, maar zelfhypnose is een krachtig trance-instrument dat ons kan helpen diepe psychospirituele verandering te creëren.

Misschien is hypnose bezoedeld door toneelspelers of de angst om je geest ‘gecontroleerd’ te hebben – maar echte hypnose is volkomen veilig. Niet alleen dat, maar je hebt altijd de controle (d.w.z. niemand kan je iets laten “doen”, tenzij je op een bepaald niveau akkoord gaat).

Mijn favoriete manier om zelfhypnose op te wekken, is door in een donkere en stille kamer te gaan liggen, me op mijn ademhaling te concentreren en in gedachten te herhalen: “slaap … diepe slaap … slaap … diepe slaap … slaap … diepe slaap.”

Na een paar minuten van deze woorden langzaam te herhalen, vult een opmerkelijk gevoel van warmte en lichtheid het lichaam en wordt mijn geest stil. Er zijn veel manieren om zelfhypnose op te wekken. Zie artikel.

Naar boven staren

Deze eenvoudige techniek houdt in dat je ergens comfortabel en ongestoord zit en naar een bepaald punt of object boven je gezichtsvermogen staart. Terwijl je je op dit ene punt concentreert, word je je bewust van de muren of objecten in de periferie van je zicht en focus je tegelijkertijd op het punt en je periferie. Houd deze blik minstens vijf minuten vast.

Houd een slinger uit

Ja, ik weet dat dit cliché klinkt, maar focussen op een zich herhalende beweging kan helpen een trance-achtige toestand op te wekken. Je kunt slingers gemakkelijk krijgen van new age -winkels. Je kunt ook je eigen slinger maken door het touwtje van een theezakje te pakken en iets zwaars zoals een knoop of veiligheidsspeld aan het uiteinde te binden.

Om de slingertechniek te doen, ga je comfortabel op een rustige plek zitten en concentreer je je op je slinger. Je kunt het ‘willen’ bewegen (en het zal bewegen vanwege iets wat het ideomotorische effect wordt genoemd) of het zachtjes zwaaien om het in beweging te krijgen. Probeer deze oefening vijf tot tien minuten om een ​​staat van trance op te wekken.

Visualisatie

Dit is een veel voorkomende techniek waar veel mensen geen moeite mee hebben. Als je een sterke verbeeldingskracht hebt, zul je geen probleem hebben met visualisatie als trancetechniek.

Je kunt een vooraf opgenomen visualisatie gebruiken of je kunt er zelf een maken. Je zou bijvoorbeeld willen visualiseren dat licht je hoofd en je hele lichaam vult. Misschien wil je jezelf voorstellen dat je als een vogel door de lucht zweeft.

Je zou zelfs graag een traditionele techniek willen gebruiken, zoals de trapvisualisatie, waarbij je een reeks trappen afloopt, en wanneer je de bodem bereikt, breidt of opent je bewustzijn en je verlaat die bewustzijnsstaat door de trap weer op te gaan. Gebruik de visualisatie die voor jou het krachtigst is – dit vereist misschien wat experimenteren, maar het is het waard.

Wierook en etherische olie

Het branden van wierook of het plaatselijk aanbrengen van etherische olie is een andere geweldige manier om een ​​trancestaat op te wekken. Ik vind het leuk om deze techniek te “stapelen” met andere trance-oefeningen om de diepte van mijn trance-toestanden te vergroten. Goede geuren of essentiële oliën voor trance zijn onder andere wierook, palo santo, sandelhout, kopal, mirre en lavendel.

Fysieke en emotionele catharsis

Lichamelijke inspanning put het lichaam uit en vermoeit de geest – wat geweldig is voor het opwekken van een trancestaat. Er is een reden waarom inheemse mensen veel dansen in hun rituelen. Op een bepaald niveau moeten ze begrijpen dat dansen een krachtige manier is om het beperkte ego te omzeilen en opnieuw contact te maken met het diepere Zelf.

Misschien wil je catharsis doen door middel van intensieve cardio-oefeningen (rennen, springen, zwemmen, dansen) of probeer je een techniek zoals dynamische meditatie om een ​​staat van trance op te wekken. Intense of langdurige yoga kan ook een veranderde staat van bewustzijn creëren.

Als al het andere faalt, hoop ik dat een stereotiepe optische illusie zoals die hieronder helpt om een ​​trance-achtige staat te inspireren (probeer er vijf minuten of langer naar te staren):

Wat te doen als je eenmaal in trance bent? Hier zijn enkele ideeën:

Herhaal liefdevolle en bekrachtigende affirmaties (om eventuele negatieve overtuigingen die je voor jezelf hebt te herprogrammeren).
Verzoek om een ​​spirituele gids of een dierlijke bondgenoot te spreken.
Communiceer met de archetypen (of goden en godinnen).
Gebruik actieve verbeelding (een Jungiaanse techniek) om op een innerlijke reis te gaan om verloren delen van jezelf te ontmoeten.
Ontmoet je innerlijke kind en doe wat genezend innerlijk kindwerk.
Ontmoet je schaduwzelf en doe wat schaduwwerk (let op: zorg ervoor dat je psychologisch voorbereid bent om dit te doen en vooraf een gezond gevoel van eigenwaarde hebt opgebouwd)
Herinner je een vergeten droom.
Doe een genezingsritueel (of spreuk als je het esoterische spirituele pad volgt).
Toegang krijgen tot veranderde bewustzijnsgebieden.
Maak contact met je ziel-essentie en innerlijke wijsheid.
Dit zijn slechts enkele ideeën – the sky is the limit!

Hypnose voor weerstand en transformatie na misbruik. video

Is de narcist in grote liefde met zijn nieuwe partner?

Loslaten van codependentie aan de narcist met het innerlijke proces? Deel 1 video

Dagelijkse tai chi & chi gong beweging om terug te keren naar je lichaam!

Somatische visualisatieoefening om symptomen te helpen verschuiven.

Traumaverwerking: de meest gestelde vragen


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees