Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een emotioneel onbeschikbare relatie

Iemand die emotioneel onbeschikbaar is, staat niet open voor een dieper emotioneel contact. Vaak is dat omdat de persoon in kwestie bang is voor intimiteit. Maar iemand kan ook tijdelijk emotioneel onbeschikbaar zijn, bijvoorbeeld als hij net weduwnaar is geworden, een recente breuk, carrièreverandering of een depressie heeft. ⁠Iemand kan daarnaast voor jou niet maar voor iemand anders wel emotioneel beschikbaar zijn, bijvoorbeeld als zij gelukkig getrouwd is of een andere seksuele geaardheid hebben. Ook als iemand zijn identiteit niet gevormd is, is deze persoon emotioneel onbeschikbaar.

Het zou leuk zijn als de term emotioneel onbeschikbaar slechts een wegwerplabel was om je te helpen omgaan met mensen die gewoon niet geïnteresseerd zijn om zich aan je te binden. Maar helaas bestaat dit ras van dater wel degelijk. Ze deinzen terug voor kwetsbare momenten die anders een echte verbinding zouden creëren.

Je weet je zeker of iemand emotioneel onbeschikbaar is?⁠

Het antwoord op deze vraag vind je door goed te kijken en goed te luisteren; naar de ander en vooral ook naar jezelf. Wat is de situatie van de ander, welke woorden hoor je hem zeggen, wat zie je haar doen en wat ervaar je in jezelf als reactie hierop?⁠

Ze hebben het moeilijk om ‘de gevoelens van anderen te begrijpen, omdat ze die van henzelf nauwelijks kunnen begrijpen’. Ze zijn zich er ook niet van bewust hoe hun afkeer van intimiteit een potentiële partner beïnvloedt.

Als je partner emotioneel ontwijkend is, kan je intieme leven met de dag gematigder worden. Aanraking, complimenten en seks zijn allemaal middelen voor intimiteit, die de emotioneel niet-beschikbare persoon vermijdt.

Van jouw kant: “de partner die verlangt naar emotionele nabijheid kan seksueel worden uitgeschakeld als die inspanning niet wordt gedaan”, zegt Feuerman. Het resultaat? “De relatie kan meer aanvoelen als een vriendschap of een kamergenootsituatie.” Niet bepaald romantisch.

Wat de ander zegt⁠

Je komt vaak al enorm veel te weten over de emotionele beschikbaarheid van iemand, door te luisteren naar wat die persoon zelf zegt en het ook te geloven!⁠
• “Ik ben niet toe aan een relatie.”⁠
• “Mijn vrijheid is belangrijk voor me.”⁠
• “Ik wil er geen label op plakken.”⁠

Wat de ander doet⁠

Misschien spreekt iemand wel lieve woorden en grote beloftes naar je uit, maar wat zie je hem doen?⁠
• Ze stelt je ook na een paar maanden niet voor aan haar vrienden en familie.⁠
• Hij brengt het wel regelmatig ter sprake, maar dat weekeindje weg is er nog nooit van gekomen.⁠
• Hij bepaalt hoe vaak jullie elkaar zien.⁠

emotioneel onbeschikbare
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Wat je ervaart in jezelf⁠

De belangrijkste indicator van emotionele onbeschikbaarheid bij een ander is misschien nog wel wat je in jezelf ervaart.⁠
• Het voelt alsof je niet je spontane zelf mag zijn⁠
• Het voelt alsof je niet mag bestaan⁠
• Je voelt je genegeerd⁠

De emotioneel niet-beschikbare partner kan iemand met een zeer gezonde kijk op intimiteit en nabijheid een slecht gevoel geven over hun behoeften. Ze realiseren zich misschien niet eens dat ze het doen (nogmaals, ze zijn niet goed in het lezen van emoties). Hoe dan ook, je verkeerd begrepen of afgewezen voelen kan een harde afwijzing zijn, om nog maar te zwijgen van extreem frustrerend, vooral als je probeert om dingen diplomatiek af te handelen. Dat is het tegenovergestelde van wat je zou moeten voelen in een relatie.

De emotioneel niet-beschikbare partner kan gewoon niet op dezelfde plek van samenwerking komen als jij. Ze verwachten in de steek gelaten te worden, dus doen ze niet de moeite. Wanneer die persoon stopt met het stoppen van energie in de relatie, is het einde nabij.

Herken je deze dingen, ga dan bij jezelf te rade of deze persoon wel werkelijk open staat voor een relatie met je, of dat je dat alleen maar heel erg hoopt. En doe vervolgens wat voor jou op de lange termijn het beste is, ook doet dat nu misschien pijn. ⁠

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees