Is de narcist bewust van zijn narcistische stoornis?

Is de narcist bewust van zijn narcistische stoornis?

Als het gaat om narcisten en hun irrationele gedrag, is de meest gestelde vraag van slachtoffers van narcistisch misbruik of de narcist zich bewust is van wat ze doen.

Een veel voorkomende misvatting is dat als ze zich niet bewust zijn van wat ze doen, we ze niet verantwoordelijk moeten houden voor hun schijnbaar onbedoelde wandaden. 

In plaats daarvan zouden we hen medeleven moeten bieden en proberen hen te helpen door de ‘pijn’ die ze lijden waardoor ze zich op zo’n pijnlijke manier gedragen. Namelijk, gekwetste mensen kwetsen mensen, toch?

Als je resoneert met deze titel of zelfs maar een voorbijgaande nieuwsgierigheid hebt naar deze titel, hebben we veel om over te praten. Maar iedereen is welkom, als je het met me eens of oneens bent, wil ik je standpunt horen, want als individuen zijn we net zo belangrijk als ieder ander op deze aarde.

Voordat we beginnen, wil ik het een en ander duidelijk maken. Ik heb zeker niets uitgevonden van de concepten waar ik het over heb. Zoveel van wat ik hier zeg, zal een aanpassing zijn, een uitbreiding van andermans concept over complex trauma, het genezen van schaamte en het opbouwen van gezonde relaties.

Op deze blog gebruiken we verschillende psychologische modellen als middel om onszelf beter te begrijpen en andere mensen beter te begrijpen en in het algemeen te proberen de gezondheid van onze relaties en ons leven in het algemeen te verbeteren.

Dus wat betekent, is dat we meer krijgen van wat we wel willen in ons leven en onze relaties en minder van wat we niet willen en hier verwijs ik naar het model van complexe posttraumatische stressstoornis.

Nu ga ik niet te diep in op wat cptss is of toxische relaties zijn.

Als je het niet weet, vind je meer in de categorieën en tags, zodat je wat meer kunt leren voordat je terugkomt. Maar ik wil er ook voor zorgen dat je geen cptss of toxische relatie hoeft te hebben om je te verhouden tot wat ik in dit artikel ga zeggen. Zoveel van wat ik zeg, zal van toepassing zijn op iedereen die worstelt met gevoelens van giftige schaamte, evenals op iedereen die een zeer onveilige hechtingsstijl heeft.

Dus de reden dat ik de term regelmatig cptss gebruik, is omdat ik geloof dat waar ik het over ga hebben het directst van toepassing is op mensen met cptss. (ten gevolge van narcistisch misbruik of langdurige toxische relaties. Maar als je jezelf herkent in dit artikel, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je cptss hebt, want de situatie dat ik ga beschrijven zal van toepassing zijn op mensen in een breed scala aan contexten. Dus waar ik het vandaag over wil hebben, kan inspirerend voor je zijn. Ik hoop dat je neemt wat goed voor je is, en dat je vermijdt om te doen wat op dit moment niet met je resoneert.

Welk pad je ook hebt gevolgd, ik ben echt blij dat je er bent.

Deze site staat vol met ongelooflijke bronnen en ideeën die u kunnen helpen uw complex trauma te stoppen en een gelukkig leven op te bouwen. Ik ben geen filosoof, wel ontwikkelaar van deze site en ik heb niet alle antwoorden.

Ik maak fouten, heb slechte dagen en raak verwikkeld in angst en twijfel aan mezelf, net als de rest van de mensheid. Maar het is mijn toewijding om u het allerbeste te bieden van wat ik leef en leer, terwijl ik het tegelijkertijd reëel en eerlijk houd. Verwacht dus geen perfectie (daar ben ik te openhartig voor), maar verwacht wel tot nadenken stemmende ideeën, tijdloze wijsheid, wat gekke capriolen en een niet aflatende toewijding om je te helpen zoeken naar antwoorden en werktuigen om om te gaan met complex trauma.

Er is één grote tekortkoming in de vraag Is de narcist bewust van zijn narcistische stoornis?

zijn narcisten zich bewust van hun stoornis? – omdat het ervan uitgaat dat alle narcisten onder dezelfde locatie op het spectrum van de stoornis vallen. Dat doen ze niet. Als het gaat om narcisme, zijn er individuen die zo weinig eigenschappen hebben dat ze misschien niet worden geïdentificeerd als een narcistische persoonlijkheidsstoornis (wat een enorm defect is in de DSM-criteria, omdat er maar één pathologische eigenschap nodig is om het leven van een andere persoon volledig te ruïneren).

Er zijn ook mensen die zo ver aan de andere kant vallen dat ze de duistere trekken van machiavellisme en psychopathie bezitten. Deze personen zijn zeer sluw en houden zich bezig met gevaarlijke vormen van bedrog en manipulatie. Dit zijn de mensen die achter de rug van hun partner twee of drie verschillende levens kunnen leiden en in de winter de verwarming optuigen om koolmonoxide uit te stoten, in de hoop te profiteren van de levensverzekeringen van hun gezinsleden.

Daarentegen zitten de meeste ‘tuin-variëteit’-narcisten niet rond met het bedenken van een strategie over wat ze naast hun nietsvermoedende partners zullen doen. Dat zou te veel tijd vergen van hun zelfvervullende agenda. Het enige waar ze mee bezig zijn, is wat ze van minuut tot minuut nodig hebben om de narcistischte voorraad te krijgen of het nu van jou is of van een andere bron. Het maakt niet uit welke. Als wat ze verlangen naar hen wordt teruggekaatst in de vorm van bevredigende ervaringen of bewondering, maakt het hen niet uit in welke spiegel ze kijken.

chronische verontschuldiger, bewust van zijn narcistische stoornis
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

De tuinvariëteit narcist

Narcisten reageren meestal op hun emoties, die sterk belemmerd zijn. Ze hebben een lage emotionele intelligentie en hebben nooit enige vorm van emotionele veerkracht ontwikkeld.

Dit verklaart gedeeltelijk waarom ze het ene moment liefdevol en zorgzaam kunnen lijken, maar je het volgende lijken te haten. Dit gebeurt meestal wanneer ze een narcistische verwonding hebben opgelopen, wat duidelijk blijkt uit hun neiging om de onschuldigste opmerkingen of vragen uit te halen. 

Omdat je nooit kunt weten wat er op een bepaald moment in de geest van de narcist omgaat, kan wat ze het ene moment als schadelijk beschouwen het volgende moment volledig worden genegeerd. Doe jezelf een plezier en probeer het niet te analyseren. Zodra je denkt een oplossing te hebben gevonden, zijn de regels veranderd.

Maak niet de fout te geloven dat het helpen om je bevindingen te delen dat ze een narcist zouden kunnen zijn. Het zal niet. Dit zal hen alleen maar terechte verontwaardiging wekken, omdat ze uniek en speciaal zijn. Als je durft te insinueren dat er iets mis is met hen, wees dan voorbereid op de explosieve uitkomst.

Terwijl een niet gestoorde persoon overweegt hoe zijn woorden en acties andere mensen beïnvloeden, doen narcisten dat niet. Hierdoor zijn veel van hun gedragingen spontaan. Er zijn enkele zeer opzettelijke acties die ze ondernemen, zoals het verbergen van bewijs van een buitenechtelijke affaire of het vervalsen van de naam van iemand anders bij een leningaanvraag. Ze denken dat het allemaal gerechtvaardigd is, omdat op dat moment de persoon met wie ze een relatie aangingen, stopte met het zien van hun grootheid of begon te veel schadebeheersing te vereisen.

Veel narcisten worden zich op een of ander moment bewust van het effect dat hun gedrag op andere mensen heeft, maar ze staan ​​er volledig onverschillig voor.

Een manier om te begrijpen hoe narcisten zich voelen over hun bedrieglijke en manipulatieve gedrag tegenover anderen, is door het te vergelijken met iemands voorliefde voor biefstuk of karbonades. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat koeien en varkens wezens met gevoel zijn, maar over het algemeen denken ze niet na over wat de dieren doormaken voordat ze als een nette maaltijd op tafel verschijnen.

Als een vegetariër een vleeseter erop zou wijzen hoe verschrikkelijk deze dieren lijden, zou de vleeseter zijn schouders ophalen, omdat ze van biefstuk houden en niet van plan zijn te stoppen met het eten van biefstuk.

Dit is precies hoe narcisten denken over het misbruiken van de mensen die het dichtst bij hen staan.

Het verschil is dat we over het algemeen niet zien wat er gebeurt met dieren die voor consumptie worden verwerkt, maar niet als we ernaar zoeken. Narcisten zien de resultaten van hun manipulatie en misbruik elke dag en blijven nog steeds volkomen onverschillig. Tegen de tijd dat de fase van de liefdesbombardementen voorbij is en je gedevalueerd wordt, ben je hun tegenstander geworden en dus is voor hen alle pijn of angst die je ervaart je eigen schuld.

Zijn narcisten zich bewust van hun narcistische stoornis?

Dag in dag uit observeer je hun onaangename gedrag. Je ziet hoe ze mensen pijn doen, hun ego behouden en de realiteit verwerpen. ⁠

Het kan even schokkend als verontrustend zijn. ⁠

Het is een gevaarlijke misvatting om aan te nemen dat narcisten niet herkennen hoe hun acties anderen beïnvloeden. Het is niet dat ze het niet zien. Het is meestal dat het ze gewoon niet kan schelen.⁠

Het huidige onderzoek onthult inderdaad enkele interessante resultaten:⁠

• Narcisten begrijpen over het algemeen dat mensen hen minder positief waarnemen dan ze zichzelf waarnemen.⁠

• Ze erkennen dat de kracht van hun positieve indrukken met de tijd kan vervagen.

• Narcisten hebben enig inzicht in hun persoonlijkheid (ze zullen zichzelf omschrijven als zelfverzekerd, narcist, enz.)⁠

Op het eerste gezicht kunnen deze resultaten verwarrend lijken. Als narcisten enig inzicht hebben in hun patronen, waarom zouden ze dan op deze manieren doorgaan? Narcisten

Ze identificeren hun gedrag niet als problematisch.

Met andere woorden, zelfs als ze denken dat andere mensen hen niet mogen, denken ze nog steeds dat ze het recht hebben om volgens hun eigen regels te spelen. De grootste indicator dat narcisten zich ervan bewust zijn dat hun gedrag onaanvaardbaar is en over het algemeen wordt neergekeken door de samenleving, is het feit dat ze hun beledigende gedrag voor de meeste mensen verbergen, maar ze voor jou bewaren. ⁠

Dit is het overtuigendste bewijs dat ze weten wat ze doen. Als ze zich niet bewust waren of geen controle over zichzelf hadden, zouden ze zich met iedereen hetzelfde gedragen als met jou.⁠

Maar dat doen ze niet.⁠ Als ze hun gedrag verbergen, dan weten ze dat het mis.

Hoe je eindelijk los kunt komen van de narcistische betovering?

Totdat ik het idee losliet dat narcisten zichzelf niet konden helpen, was ik machteloos om de verlammende twijfels en traumatisering die ik ervoer door traumabinding te stoppen.

Vandaag, terwijl ik mezelf verder aan het genezen ben, ervaar ik gezonde gelukkige relaties die vriendelijk, ondersteunend en bevredigend zijn. Ik heb absoluut geen moeite om weg te lopen van iemand die manipulatief of beledigend is, omdat ik me veilig voel en in het bezit van mijn waarde en macht.

Ik wil hetzelfde ook voor jou.

Als je op één lijn wilt komen met deze waarheden om je herstel van de pijn en in echt gezonde, gezonde en bevredigende verbindingen te realiseren, dan zou ik je graag helpen. Bekijk daarom de groeitaken in het menu. U kunt deze reis vandaag beginnen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

dr. Nicole LePera holistic-psychologist
knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees