Pathologische leugenaars en liegen door de narcist. dl 1

Pathologisch liegen is een hardnekkig bedrog door een individu om zijn eigen interesses en behoeften te dienen. Daarbij is er weinig of geen aandacht voor de behoeften en zorgen van anderen. Een pathologische leugenaar is iemand die gewoonlijk liegt om zijn of haar behoeften te dienen.

Pathologisch liegen is vergelijkbaar met egoïstisch liegen, terwijl het meer doordringend is. Een pathologische leugenaar heeft een grotere minachting voor het effect dat zijn oneerlijkheid heeft op anderen, leidend tot een meer destructieve invloed. Een pathologische leugenaar kan vaak worden beschuldigd van egocentrisch, manipulatief en controlerend te zijn.

Hoe pathologisch liegen voelt:

Wanneer je ontdekt dat je bent voorgelogen, kan het je doen denken dat je misbruikt bent. Je veronderstelt dat je dwaas leek. Heb je het gevoel dat er iets van je is gestolen?  Jazeker.

Ook kun je op hetzelfde moment woede, teleurstelling en angst voelen. De neiging bestaat om te willen gelijk krijgen, recht te krijgen, de score te regelen en je naam te wissen van alle smaad, laster en leugens.

Je kunt ook een deel van die negatieve energie naar binnen draaien. Je kunt jezelf beginnen te vragen: “Waarom werd ik zo gemakkelijk misleid?” “Ben ik te naïef?”, “Welke andere leugens is er aan mij verteld?” Uw gevoel van veiligheid kan worden beschadigd.

Na verloop van tijd, als je herhaaldelijk wordt voorgelogen door een pathologische leugenaar, kan dit verlies van zelfzekerheid en gevoel van onrecht je emotioneel zwaar ondermijnen.

Je begint misschien hele negatieve dingen te denken over je eigenwaarde en je plaats in de maatschappij. Je kunt depressief worden en je hopeloos en machteloos voelen.

Als u verwant bent aan of in een geëngageerde relatie met een persoon die een gebruikelijke dwangmatige of pathologische leugenaar is, kunt u zich geïsoleerd en gevangen voelen. U kunt beginnen met het overwegen van zeer ongewone opties om uzelf uit uw situatie te bevrijden.

pathologische leugenaars
Family of origine wounds

Wat je niet moet doen bij een pathologische leugenaar:

  • Verwar intelligentie niet met eerlijkheid. Alleen omdat iemand een uitgesproken, respectabele uitstraling heeft, wil dit nog niet zeggen dat ze betrouwbaar zijn.
  • Sluit geen contracten af ​​met mensen die u niet goed kent. Trouw niet met iemand, onderteken niet een zakelijke deal, open niet je huis of je bankrekening voor iemand die je niet al geruime tijd kent en geen eerlijkheid in de omgang met jou en anderen ervaart.
  • Als je een persoon tegen anderen ziet liegen, van anderen steelt of slecht over anderen spreekt, is de kans groot dat ze hetzelfde doen of hetzelfde met je zullen doen.
  • Laat niemand je intimideren door ze je vertrouwen te geven. Herinner hen eraan dat vertrouwen alleen kan worden verdiend – niet wordt aangenomen. Als iemand probeert je slecht te laten voelen, omdat je hen niet vertrouwt, blijf dan uit hun buurt. De kans is groot dat uw eerste instincten gelijk hebben.
  • Laat je niet geïsoleerd voelen van mensen die je vertrouwt. Een van de manieren waarop pathologische leugenaars de controle behouden, is om hun slachtoffers geïsoleerd te houden van mensen die hen de waarheid vertellen. Geef geen gezonde relaties met familie, vrienden en kennissen op. Laat ook niet deze relaties wegglippen door druk van een andere persoon. Ga niet alleen door het leven of houd niet geheim wat je bent.
  • Geef geen goede baan, goede gewoonten, carrière, hobby’s of interesses op voor een ander persoon. Wat goed voor je is, maakt je sterker en is goed voor je dierbaren. Ware liefde vraagt ​​nooit iemand om iets te offeren dat goed voor hen is.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

over kenmerken toxisch persoon
English Courses