Zelfverheerlijking om een schijn van superioriteit te creëren. +video

Definitie van Zelfverheerlijking.

Een patroon van pompeus gedrag ontworpen om een ​​schijn van superioriteit te scheppen. Daarin zit ook  opschepperij, narcisme of concurrentiestrijd in vervat.

Giftige wanen van grootsheid.

Zelfverheerlijking is een informele term die in het algemeen “narcisme” beschrijft. Dat is de bepalendste eigenschap van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het verschilt van algemeen opscheppen.

Immers de meesten van ons geven zich nu en dan over aan opschepperij. Bij de narcist en psychopaat echter manifesteert het zich vaak in agressieve, meedogenloze of manipulatieve patronen van verbondenheid.

Het kunnen vormen van teams en het opbouwen van blijvend toegewijde relaties, is één van de gedragingen die intelligente wezens onderscheidt van zeekomkommers en andere lagere levensvormen.

Om dat te doen, moet een mens, zwaan, of dolfijn, of olifant regelmatig kiezen tussen hun instinctieve lagere hersens dat de keuze biedt tussen “doden of gedood worden”. Maar ook het meer beredeneerde “wat is het risico en de beloning op lange termijn van deze cursus?” horen tot de menselijke denkprocessen.

Sommige psychologen geloven dat narcisten mensen zijn van wie “de emotionele centra” minder verbindingen hebben met de hogere redenerende delen van de hersenen in de frontale cortex.

Narcisten missen de filter dat de meesten van ons gebruiken om onze basisinstincten onder controle te houden.

Ondanks hun uiterlijk hebben zelfverheerlijkers zelf vaak last van een laag zelfbeeld. Ze leven in een hondenwereld van angst. In hun wereld beschouwen ze het zijn van iets minder dan nummer één wordt als mislukking. Tezelfdertijd is hun wereld een wereld waar niemand te vertrouwen is.

Enkele waarheden die een superieure narcist niet vertelt.

Praktijkvoorbeelden van zelfverheerlijking.

Een narcistisch persoon houdt zich bezig met valse beschuldigingen, lastercampagnes, vervormingscampagnes, moordaanslagen en kwaadaardige roddels.

Een werknemer neemt gewoonlijk posities in van macht, autoriteit of leiderschap, of neemt deze over. Terwijl negeert hij het bestaan ​​van meer gekwalificeerde personen.

Een vriend versterkt zijn eigen beeld of gedraagt ​​zich op een pompeuze, arrogante manier.

Een teamlid vermijdt hardnekkig het spelen van anonieme rollen of het deelnemen aan ondankbare taken.

Een familielid spreekt vaak ten onrechte uit en vestigt de aandacht op zichzelf.

Een ouder plaatst zijn of haar eigen behoeften of interesses op ongepaste manier boven de behoeften van hun kinderen.

Hoe het voelt als je omgaat met een zelfverheerlijker?

Het hebben van een relatie met een zelfverheerlijker kan een beetje voelen alsof je op een snel bewegende goederen-trein bent. Je kunt niet sturen, omdat iemand anders hem bestuurt.

Bovendien kun je alleen kiezen tussen ritten naar een plekken waar je niet heen wilt. Wanneer je wegspringt, terwijl de trein nog in beweging is raak je mogelijk gewond.

Er zijn twee manieren om slachtoffer te worden in dit soort relaties van een zelfverheerlijker? 

U bent mogelijk het directe slachtoffer. Uw behoeften en doelen kunnen door de ander worden neergehaald of “opgeschud” om ze er beter uit te laten zien.

Je kunt boosheid, wanhoop of wrok voelen als je ziet dat je geld wordt verspild, je reputatie wordt verscheurd, je tijd wordt verspild en je optimisme verdampt.

U bent mogelijk schuldig door een relatie met de dader.

Andere mensen die door hen gekwetst raken, kunnen je gedeeltelijk de schuld geven van het inschakelen en ondersteunen van hen. U kunt zich onder druk voelen om “partij te kiezen”.

U kunt een gevoel van schaamte of vernedering voelen als u zich afvraagt ​​”wat moet hij of zij van mij denken?” Bovendien kunt u non-verbaal worstelen om manieren te vinden, zodat u kunt overbrengen aan de rest van de wereld: “Ik ben echt niet zo!”

De meeste mensen die buiten een dergelijke relatie staan, kunnen ​​van ver genoeg zien wie de goederentrein bestuurt. Daarbij zien ze wie er mee wordt gebracht voor de rit.

Hoewel ze je misschien niet de schuld geven, is het zeldzaam dat buitenstaanders zullen proberen in te stappen en je te helpen. Immers weinig mensen willen zichzelf met privé problemen lastigvallen. Het veiligste voor buitenstaanders om te doen, is om op afstand te blijven.

Ze laten de goederentrein voorbij komen. Terwijl vragen ze zich af “hoe lang nog voordat dat ding een trein wrak wordt?”

Hoe om te gaan met een grandioze persoon?

Of je nu in een relatie bent met een zelfverheerlijker of er in een zakelijke context mee omgaat, je bevindt je al in een conflictgebied.

Hier is alleen maar één winnaar toegestaan.

Bovendien zijn ideeën zoals vertrouwen, loyaliteit en geloof ondergeschikt. U moet er uw verstand bijhouden. Misschien moet je bereid zijn om wat verliezen te maken om uit de conflictzone te komen.

Wat je niet moet doen tegenover een zelfverheerlijker?

Heb geen medelijden met zelfverheerlijking. Ze gebruiken schuld vaak als een afleiding van hun eigen gedrag en als een middel om publieke steun te krijgen.

Luister niet naar beloften van een zelfverheerlijker of geloof niet elk woord dat ze zeggen. Vertrouwen is gebouwd op track records.

Word geen valse profeet. Zelfverheerlijkers houden ervan onbewuste omstanders te rekruteren en te misleiden om hun lof te zingen.

Sta niet voor een goederentrein maar niet als u geraakt wilt worden. Het is gemakkelijker om een ​​trein te laten ontsporen dan om het koud te houden.

Raak niet bedwelmd door de sensatie om door een zelfverheerlijker aan boord te worden genomen. Uiteindelijk zullen ze hun eer niet met u willen delen.

Wat moeten we doen met een zelfverheerlijker? 

Zoek uit wie je echte vrienden zijn en wees loyaal aan hen. Zelfverheerlijkers gebruiken vaak een “verdeel en heers” — techniek om controle over mensen te krijgen.

Ga zo goed als mogelijk en zo vroeg als mogelijk van de goederentrein af. Zo stil en rustig mogelijk. Je voelt je misschien aangetrokken en bedwelmd door de sensatie van het rijden op de snelste rijstrook. Lonkt het beklimmen van de sociale ladder je naar de narcist?

Wens je naar de top te schieten? Het is beter om op je eigen tempo veilig door het leven te gaan dan te razen in de richting van een ramp.

Onthoud dat wat omhoog gaat, naar beneden moet komen. Terwijl mensen sociale en zakelijke ladders beklimmen, is er steeds minder ruimte aan de top. Daar komt er steeds meer concurrentie voor. Dat is een gegarandeerd recept voor toekomstige conflicten.

Verwijder uzelf en alle kinderen uit elke situatie die u fysiek of emotioneel bedreigd voelt.

Bottom-line behoeften.

Zorg ervoor dat jijzelf aan jouw behoeften voldoet. Stel een lijst op van “bottom-line” behoeften die u heeft en grenzen die u niet mag overschrijden. Schrijf het op. Het kan zo moeilijk zijn om ze te onthouden in de hitte van het moment.

Ga met een zelfverheerlijker en zelfverheerlijking zo onemotioneel en kort als mogelijk om, zelfs bij kleine meningsverschillen. Bovendien is het meestal nuttiger om hen te laten “denken dat ze hebben gewonnen”. Alleen bij kleine meningsverschillen is het geen noodzaak om vast te houden aan je standpunt.

Vind je eigen ondersteuningsnetwerk, een groep mensen die begrijpen waar je mee leeft en die de ‘echte’ jij kennen.

Zoek naar een gezonde, waardevolle omgeving voor jezelf, weg van de invloed en controle van een zelfverheerlijker.

Ga naar een therapeut die narcisme kan uitleggen, en je kan helpen je eigenwaarde op te bouwen en technieken te ontwikkelen om ermee om te gaan ondanks de zelfverheerlijking.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

banner over zelfgenezing
knop voor alle groeitaken