Wat doe je om van je verslaving aan de narcist los te komen?

Wat doe je om van je verslaving aan de narcist los te komen?

Net als een verslaving is “het liefhebben van een narcist” een emotionele verslaving met het geloven dat je enige macht hebt over de narcist en de situatie. Toch heb je dat niet. Er is geen wederkerigheid noch een gezonde afhankelijkheid van de narcist.

Een emotionele verslaving genereert evenzo dopamine, oxytocine, adrenaline, cortisol en andere chemische stoffen in de hersenen die door liefde worden gecreëerd.

Liefdesbombardementen en de traumaband.

Dus je moet eerst toegeven dat je machteloos bent over een narcist. Je leven is daardoor onhandelbaar geworden. Daardoor kwam verslaving aan de narcist in je leven. Narcisten zijn niet van jou, ze behoren tot het universum of tot hun Schepper. Ze zijn niet jouw verantwoordelijkheid.

Vervolgens accepteer je dat alleen een kracht groter dan het eigen ik je weer gezond kan maken en de narcist kan helpen.

Je kunt deze kracht zien als therapie, je geweten, je hogere zelf, de waarheid, universeel bewustzijn, het Al, onderzoek naar de psychologie (psyche betekent ziel), de Schepper, of wat voor hogere kracht dan ook die werkt voor je manier van denken.

Bovendien neem je een beslissing om jouw wil en jouw leven over te dragen aan de zorg van jouw hogere macht, zoals jij die hogere macht begrijpt.

Je begint met te erkennen dat je anderen niet kunt beheersen en dat je daarom de narcist niet kunt beheersen.

Dus in plaats van te proberen te controleren waar je geen macht over hebt, maak je je eigen morele inventaris vanwaar je aan moet werken.

Maak een lijst van uw doelen. Maak een lijst van dingen die je kunt gebruiken om jouw zelfrespect en gevoel van gelijkheid op te bouwen. Doe dit in plaats van een ander te gebruiken als steunpilaar voor jouw eigenwaarde.

Geef aan jezelf, aan je hogere macht en aan een ander mens de exacte aard van de gebieden waar je aan moet werken. Geef je fouten toe.

Je begint aan een eerlijke zelfevaluatie van jouw zwakheden.

Deze stap helpt je egoïsme weg te nemen. Het helpt je angst om het leven zonder de narcist onder ogen te zien te verminderen.

Door met iemand te praten of te schrijven, begin je zich gewaardeerd en gehoord te voelen.

Het helpt je om te stoppen met anderen de schuld te geven en te gaan controleren wat je kunt beheersen – jezelf.

Je maakt jezelf gereed voor je hogere macht om deze zwakheden en karaktergebreken van je te verwijderen. Het kan zijn dat je deze stap meer dan eens moet uitvoeren omdat je nieuwe gebieden ontdekt die werk nodig hebben.

Je stemt er innerlijk mee in om een ​​gewillige en coöperatieve houding ten opzichte van herstel aan te nemen. Bovendien vraag je ​​nederig jouw hogere macht om jouw zwakheden en karaktergebreken weg te nemen.

Je zult moeten begrijpen wat het betekent om echt nederig te worden.

Om echt nederig te zijn, moet je je trots op je relatie met je narcist loslaten. Je moet ermee stoppen om je een goed gevoel over jezelf te geven en je zelfrespect te vergroten.

Deze stap helpt je het verschil te zien tussen egoïsme en een gevoel van gelijkheid en geluk met jezelf. Maak een lijst van iedereen die je hebt gekwetst door je aan de narcist vast te houden. Wees bereid om het goed te maken.

Als jouw kinderen door deze relatie zijn geschaad of als je jouw vrienden of familie heeft verwaarloosd, moet je hen vragen je te vergeven. Wees gerust te weten dat de eerste zeven stappen je hebben voorbereid op de kracht die hiervoor nodig zal zijn. Help andere mensen waar mogelijk met gelijkaardige problemen.

Dit kan betekenen dat je elders of op VKoN deelt wat voor jou heeft gewerkt met anderen om je verslaving aan de narcist te helpen verlichten.

Omdat je door deel te nemen aan het proces van het gebruik van een narcist om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, hebt bijgedragen aan de algehele verwarring over wat liefde is en waar liefde echt voor bedoeld is en anderen ertoe heeft gebracht te geloven dat we iemand als een object kunnen gebruiken om ons zelfvertrouwen een boost te geven.

Ga door met het opmaken van jouw eigen persoonlijke inventaris en geef dit onmiddellijk toe als je ongelijk hebt.

De stappen één tot en met negen hebben je geholpen de waarheid over jouw gedrag in te zien en hoe de rest van de wereld op jouw acties reageert, en hebben voor jezelf aangetoond dat je nu duidelijker kunt zien hoe je jouw acties kunt beheersen.

Je bent niet langer bereid om automatisch terug te keren naar dezelfde zelfdestructieve relatie (s) met een narcist.

Door meditatie en gebed of smeekbede tot je eigen hogere macht, werk je aan het verbeteren van je bewuste contact met je hogere macht, algemeen bewustzijn of spiritualiteit, zoals je die begrijpt. Door te leren luisteren naar die hogere macht en Hem, haar of het toe te staan om je te inspireren, om kennis te vragen van de wil van je hogere macht en de kracht om die uit te voeren.

Nadat je een spiritueel of innerlijk ontwaken of een revolutie in het bewustzijn hebt gehad als resultaat van het nemen van veel kleine stappen. Probeer je nu je begrip over te brengen op anderen die verslaafd zijn aan een relatie met een narcist.

Je nieuwe begrip van deze principes kun je nu ook op andere gebieden gebruiken van jouw leven. Je vat dit echter niet op als een teken dat je nu sterk genoeg bent om een ​​relatie met een narcist te hebben als object om je zelfrespect te vergroten.

Iedereen die bekend is met 12-stappenprogramma’s, zal ongetwijfeld het patroon in deze 12 stappen zien.

Dit komt omdat het gebruik van narcisten als een object om het gevoel van eigenwaarde te vergroten een verslaving is van iemand die afhankelijk is van validatie. Dus net als elke andere verslaving is het nodig om de poging om de situatie, de narcist, onder controle te krijgen, los te laten en de juiste stappen naar herstel te nemen.

Als iemand bij een narcist is geweest zonder enige “afhankelijkheid van de narcist voor validatie” dan is dit 12 stappen proces niet voor hen bedoeld. Zelfs mensen die beginnen met een sterk gevoel van eigenwaarde, lijden gewoonlijk aan een verlies van zelfrespect door narcistische devaluatie als ze lang genoeg betrokken blijven.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma
Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma