Depressie is wanneer je droeviger voelt dan uw omstandigheden zouden verwachten.

Je voelt je langer dan uw omstandigheden laten dicteren verdrietig, maar nog steeds niet dat je die depressieve gevoelens kunt doorbreken.

Het is bijna onvermijdelijk als u hebt gewoond in een beledigende omgeving voor een aanzienlijke lange tijd dat u een soort van depressie of negatief gevoel zal ervaren.

U hebt wellicht emoties die u verwarren of u afschrikken. U kan jezelf  niet worden. Voor slachtoffers van narcistisch misbruik is dit normaal. Is het niet te verwachten dat een persoon die lijdt na misbruik door een narcist niets voelt daarna of geen littekens heeft?

Een ding is het te weten dat we depressief zijn maar het is iets heel anders daaraan iets te doen. Het kan mogelijk zijn om alle feiten te weten, de diagnose, de prognose en de technische details en toch machteloos staan om depressie te repareren.

We kunnen zelfs weten dat wij depressief zijn, maar wij kunnen er niet gewoon uitstappen. Als iemand ons net vertelt “stap eruit” of “zet je erover” kan het ons beschamen, vernederd voelen, of zelfs boos  maken op hen.

Dergelijk advies, alhoewel goed bedoeld is toch slecht getimed als een komische gezegde bij een begrafenis.

depressie van het slachtoffer na misbruik door een narcist johanpersyn.com

Symptomen van depressie bij  het slachtoffer na misbruik door een narcist.

Hier is een lijst (Mayoclinic.com) van gemeenschappelijke symptomen van depressie:

Verlies van belangstelling in normale dagelijkse activiteiten

Verdrietig of down

Gevoel van hopeloosheid

Huilen zonder aanwijsbare reden

Problemen met slapen

Moeite om zich te concentreren

Geeen moeilijk beslissingen kunnen nemen

Onbedoelde gewichtstoename of -verlies

Prikkelbaarheid

Rusteloosheid

Wordt gemakkelijk geïrriteerd

Gevoel van vermoeidheid of zwakte

Gevoel van waardeloosheid

Verlies van interesse in seks

Gedachten van zelfmoord of suïcidaal gedrag

Onverklaarbare lichamelijke problemen, zoals pijn in de rug of hoofdpijn

Depressieve symptomen kunnen variëren omdat verschillende mensen depressie op verschillende manieren ervaren.

Bijvoorbeeld, wellicht een 25-jarige man met depressie zal niet dezelfde symptomen hebben als een 70-jarige vrouw.

Voor sommige mensen zijn de depressie symptomen zo ernstig dat het heel duidelijk is dat er iets niet klopt. Anderen voelen zich over het algemeen ellendig of ongelukkig zonder echt te weten waarom.

depressie van het slachtoffer na misbruik door een narcist johanpersyn.com

Depressie terwijl je in een relatie bent

Als u in een relatie bent en ervaart sommige van de symptomen van depressie is het belangrijk om te weten dat wat u ervaart niet ongewoon is.

Het is heel normaal om emotioneel te worstelen wanneer zij worden geconfronteerd met uitdagingen die chronisch en aanzienlijk invloed hebben op onze levenskwaliteit.

Het zou abnormaal zijn niet te lijden onder een soort van depressie uit een dergelijke ervaring.

Een depressie terwijl je in een relatie bent met een persoon die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft kan zich ontwikkelen om een aantal redenen:

Verlies van “de droom” –

iedereen droomt van een idyllische leven en wij allen ervaren teleurstelling en frustratie wanneer wij ontdekken dat ons eigen leven niet aan de manier beantwoordt waarop we hadden gehoopt, waarin ons leven bleek of het net het leven was als van de helden en heldinnen van populaire fictie.

Het kan moeilijk zijn om de realiteit te accepteren  dat ons leven volledig anders zal zijn.

Buiten beschouwing gelaten onze topprioriteiten – als we in een crisis te bestrijden-modus zijn, is het gebruikelijk om onze prioriteiten  te verbannen die “niet-essentiële” prioriteiten zijn.

Dit is OK, zolang de crisis van korte duur is. De problemen komen als de crisis nooit weg gaat.

Vind je dat je belangrijke doelen in je leven verwaarloost en ontregeld zijn – zoals familie, carrière, vriendschappen, dromen en ambities die alle op een achterbank terecht gekomen zijn, terwijl u omgaat met de problemen die uit uw relatie met een narcistische persoonlijkheid komen?

De frustratie die u onder de oppervlakte onderdrukt heeft een manier van “zijwaarts uit te komen” en depressie is een logisch gevolg.

Oogsten van de vrucht van slechte beslissingen.

Het is gebruikelijk om keuzes te maken die we later komen te betreuren zoals in een relatie zijn met een persoon die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Soms zijn deze minder-dan-perfecte besluiten genomen in een verwoede poging om “de vrede te bewaren”, te pacificeren van een razende partner of familie lid.

Kan je dingen zoals vriendschappen, carrièremogelijkheden opofferen?

Je kan besluiten om de familie te vermijden.

Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” Depressie bij het slachtoffer van narcistisch misbruik. Deel 4 Wat kun je doen om te veranderen na misbruik door een narcist. ” herhaaldelijk en aandachtig.

Je kan geld uitgeven aan nutteloze projecten om te proberen de schijnbaar bodemloze put van de behoefte van uw geliefde te vullen.

U kan dingen opgeven die voor u belangrijk zijn.

Het probleem is dat deze offers op lange termijn gevolgen kunnen hebben waarmee men moet leven voor maanden, jaren – zelfs een mensenleven.

Leven met de gevolgen van deze beslissingen kan je erg depressief doen voelen.

Indien alleen… – deze meest tragische woorden: “Indien alleen.”

Als u met een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt geleefd dan hebt u waarschijnlijk zulke gedachten.

Het is bijna onmogelijk om niet na te denken over wat zou zijn geweest, wat had kunnen zijn, wat had moeten zijn – als alleen dingen anders – waren als ze hadden moeten zijn. Waarom ik?

Waar is het mis gegaan?

Wat heb ik gedaan om dit te verdienen?

Veel mensen zullen u vertellen dat u niet op die manier moet denken.

De realiteit is – het is zeer moeilijk om dat precies niet te doen.

depressie van het slachtoffer na misbruik door een narcist johanpersyn.com

Aanhoudende depressie na een relatie met een narcist

Wat niet zo duidelijk is – en moeilijker te begrijpen – is hoe depressie ons beïnvloedt zelfs nadat een relatie voorbij is en de schijnbare bron van alle problemen is verdwenen.

Dit gebeurt er met mensen die worden gescheiden of scheiden, of die contact met een familielid die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis verbreken, of die de dood van een geliefd iemand met een persoonlijkheidsstoornis ervaren.

Wat de depressie veroorzaakt, nadat het stof is gaan liggen is niet zo duidelijk.

Misschien is het omdat wij een stillere meer rustige plaats hebben en nu tijd hebben om in te gaan op onze eigen gevoelens, in plaats van op de gevoelens van de mensen die wij hebben verzorgd.

Misschien is het omdat we onszelf stoppen met het onderdrukken van de eigen gevoelens toestaan.

Misschien is het omdat we vooruit kijken naar de toekomst met onzekerheid.

Misschien zijn we angstig dat we de dingen niet beter krijgen.

Misschien betreuren we de verspilde jaren en de verloren schatten van tijd en vriendelijkheid en liefde.

De redenen zijn onzeker, maar op een of andere manier lijken onze hersenen te zijn geprogrammeerd op een zodanige wijze dat wij niet onmiddellijk onze trauma’s uit het verleden kunnen vergeten.

Het valt dus veel voor dat mensen die stoppen met een relatie met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak het gevoel hebben zich meer depressief te voelen onmiddellijk na de scheiding – niet beter.

Dit kan moeilijk te begrijpen zijn en soms zorgt het ervoor dat het slachtoffer twijfelt aan de wijsheid van hun beslissing om te vertrekken of uit de relatie te stappen.

depressie van het slachtoffer na misbruik door een narcist johanpersyn.com

Er kan sprake zijn van enige duidelijke uitleg over die depressie – na het vertrek van het slachtoffer.

1. Daling van de adrenaline –

Kan er een golf van energie of “buzz” zijn die mensen voelen wanneer ze verwikkeld zijn in een crisis?

Wanneer dit wordt meegenomen moeten we terugvallen op onze meer “natuurlijke” energiebronnen.

U kunt de sensatie van de strijd of de onmiddellijke bevrediging van de korte termijn “brandbestrijding levensstijl” missen.

Het kan even duren om zich daaraan aan te passen.

2. Lopende gevolgen –

terwijl het verwijderen van jezelf van iemand die lijdt aan een narcistische  persoonlijkheidsstoornis een bron van problemen wegneemt, is het ook niet het onmiddellijk verwijderen van alle problemen.

U hebt schulden, kinderen, vermoeidheid, slechte levenskeuzes, een willekeurig aantal gevolgen op lange termijn van de relatie die niet alleen verdampen als de relatie voorbij is.

3. Het verlies van iemand  waar we de schuld kunnen aan geven –

Na het verwijderen van jezelf van iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, kunt u niet langer de vinger op die persoon leggen voor uw situatie.

Maar het instinct om te vechten kan even duren voor het verdwijnt.

Geconfronteerd met een plotselinge rust zodat agressie soms kan worden omgezet naar buiten op weg naar de mensen waarmee we in contact mee komen of naar binnen naar onszelf.

Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” Depressie bij het slachtoffer van narcistisch misbruik. Deel 4 Wat kun je doen om te veranderen na misbruik door een narcist. ” herhaaldelijk en aandachtig.

4. Eenzaamheid –

verlaten van een persoon die misbruik maakt van u kan een zeer eenzame ervaring zijn. U kan worden ontheven op de plotselinge verwijdering van het probleem en de angst, maar kan je zelf het gevoel geven zeer alleen te zijn – geconfronteerd met een onzekere toekomst, bang en verlangend naar gezelschap.

5. De vrees dat de geschiedenis zich zal herhalen –

Als je naar de toekomst kijkt, dat kan je jezelf pessimistische vooruitzichten aanpraten.

U kan zich beginnen met af te vragen als u wellicht bijgedragen hebt tot de problemen die je hebt ervaren – of dat u geen goede beslissingen neemt in relaties of in het leven in het algemeen.

Misschien voel je ongelukkig, vervloekt,  of onaantrekkelijk. Begin je te geloven dat op een of andere manier je niet een beter leven verdient of dat je niet slim genoeg bent of goed genoeg bent om uw situatie te verbeteren?

U kunt beginnen te geloven dat de geschiedenis zich zal herhalen. En wanneer je het gevoel van machteloosheid over je eigen lot, of hopeloosheid over uw eigen toekomst, ontwikkelt dan gaat u depressie ondervinden.

 

Je kunt nu door je depressie en je burn-out breken.

Het is het moment voor genezing en een nieuwe start.

Je geest gaat in de goede richting.

Als je een gesprek wenst contacteer me met een persoonlijke boodschap. Vooraleer je dat doet als dat mogelijk en veilig is voor u, geef commentaar, like en share dit artikel.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Johan Persyn

Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” Depressie bij het slachtoffer van narcistisch misbruik. Deel 4 Wat kun je doen om te veranderen na misbruik door een narcist. ” herhaaldelijk en aandachtig.

Aanverwante teksten

Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw over vallen en weer opstaan

Je wordt weer gelukkig positief scheiden. zet je leven weer op de rit

Loslaten en genezing ervaren in twaalf stappen weer gezond worden

Als leven pijn doet weerbaar en waardig omgaan met de verliezen in je leven

Handboek weerbaarheid van theorie naar toepassing

Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?

Je kan anders Zelf werken aan je depressieve klachten

 

Play
Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.