De verstikking door de obsessieve narcist: stop dat!

Volharding focus en vastberadenheid

Bepaalde professionals zoals advocaten, chirurgen en piloten worden zeer gewaardeerd om hun volharding, kortzichtige focus en vastberadenheid. Deze eigenschappen stellen een persoon in staat om zeer succesvol te zijn in omgevingen die dit gedrag niet alleen aanmoedigen, maar versterken. Niemand wil immers een chirurg die snel afgeleid wordt tijdens een openhartoperatie. Er zal geen verstikking door de obsessieve narcist zijn als hij/zij een chirurg is gedurende de operatie.

Maar wanneer de obsessieve narcist dit gedrag op een echtgenoot of kind is richt, kan het verstikkend worden.

Relaties vereisen een beetje finesse, een geven en nemen mentaliteit en keuzevrijheid om te gedijen. Al deze elementen zijn niet intuïtief voor de obsessieve narcist die zijn effectieve werkgedrag niet kan scheiden van het privéleven. De obsessieve narcist geloven dat dezelfde intensiteit die ze op het werk nalaten ook thuis even productief zal zijn en zo heeft de obsessieve narcist een verstikkend effect op zijn gezin.

Vaak heeft obsessieve aandacht het tegenovergestelde effect. Het gezinslid raakt overweldigd door de overmatige aandacht en probeert in plaats daarvan weg te rennen. Dit leidt meestal tot enorme hoeveelheden frustratie voor de obsessieve narcist die alleen maar harder pusht. 

Maar hoe harder de obsessieve narcist proberen, hoe slechter de resultaten, hoe meer verstikking. De neerwaartse spiraal begint en eindigt vaak in totale isolatie of verlatenheid.

Het kan anders zijn, de verstikking door de obsessieve narcist kan stoppen.

Dit proces vereist echter gelijke deelname van alle betrokken partijen om effectief te zijn. 

Hier is hoe het werkt:

Identificeer de obsessieve narcist.

Deze persoonlijkheid is een combinatie van een obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis en een narcistische persoonlijkheidsstoornis. 

Enkele van de kenmerken van de obsessieve narcist zijn:

rituele orde, bijziend of hyperfocus, onredelijke volharding, vastberadenheid, luistert niet naar advies, kan dingen niet vanuit het perspectief van een ander zien, stilletjes luidruchtig, luistert niet naar ‘nee’, gebruikt extremen of overdrijvingen in argumenten, geeft buitensporige details of verklaringen, bewaart herinneringen aan successen en vertrappelt degenen die hen in de weg staan. Een nauwkeurige beoordeling van deze persoonlijkheid is essentieel voor het proces.

Creëer veiligheid voor gezinsleden.

Het pestgedrag van de obsessieve narcist creëert een onveilige omgeving voor het gezin. Ze weten nooit wanneer of waar ze het volgende doelwit zullen worden en zijn vaak uitstekende ontsnappingsartiesten net voordat er een explosie plaatsvindt. 

Het is essentieel dat het gezin zich gehoord, begrepen en niet onder druk gezet voelt in de relatie. Alles moet volgens het tijdschema van het gezin verlopen, niet volgens het schema van de obsessieve narcist.

Iedereen naar hun hoeken.

Wanneer boksers tijdens een wedstrijd te dichtbij komen, scheidt de scheidsrechter de partijen en stuurt ze naar hun hoeken. Proberen om met beide partijen tegelijk in de kamer te werken, levert niet snel resultaat op. 

Het is eerder beter om de partijen te scheiden om een ​​veilige omgeving te versterken, de kwesties te verdelen en hun belang te beoordelen. Dit geeft het gezin de tijd om te resetten van de intensiteit van de obsessieve narcist.

Stel regels op.

Het beste van het werken met een obsessieve narcist is dat ze de behoefte aan orde begrijpen en zich vaak gewillig houden aan de regels die ze hebben opgesteld. De keerzijde is echter dat als ze het niet eens zijn met een regel, ze deze binnen enkele minuten zullen breken. 

De meeste obsessieve narcisten hebben gedetailleerde uitleg nodig over de reden voor de regel, het vermogen om deze binnen een bepaald tijdsbestek te wijzigen en de geruststelling dat het proces zal werken. Het gezin heeft de regels nodig om zich veilig te voelen.

Begin met een overeenkomst.

Het vinden van de gebieden van wederzijdse overeenstemming is de sleutel tot een succesvol proces. Vooral als dat gebied een langetermijnresultaat is, zoals het hebben van een gezonde relatie die grenzen respecteert. 

Ook inbegrepen zijn gemeenschappelijke persoonlijkheidskenmerken of interesses die door de gezinsleden kunnen worden gedeeld. Als elk in staat is om te zien wat ze gemeen hebben, trekt dat ze natuurlijk dichterbij.

Behandel crisiskwesties eerst.

Welk probleem momenteel voor beide partijen brandt, moet eerst worden aangepakt. Daarna komen de zaken op de lange termijn. Daartussen gestrooid zijn onbeduidende kwesties. Dit is een opzettelijk proces van een groot item, een klein item en weer te groot. 

De kleine items geven de tijd om te ademen voordat ze een ander hot-button-probleem aanpakken. Er mogen echter niet meer dan twee crisisitems tegelijk worden uitgevoerd voordat naar de volgende stap wordt overgegaan.

Keer terug naar stap één en begin opnieuw.

 Interessant genoeg is het, naarmate het proces vordert, nodig om iedereen eraan te herinneren hoe en waarom de dingen zo zijn. Voor elke nieuwe grond die wordt gevestigd, moeten alle stappen opnieuw worden bekeken. Dit frustreert vaak de obsessieve narcist die de zaken in een agressief tempo wil voortzetten. Het gezin moet echter teruggaan en het begin opnieuw bezoeken om in een comfortabel tempo verder te gaan.

Door herhaling en verschillende succesvolle afronding van het proces leert de obsessieve narcist een nieuwe manier om met zijn persoonlijke relaties om te gaan. 

De verstikking kan stoppen en de gezondheid van het gezin kan worden hersteld.

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en je wenst jouw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat jouw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

 

Met liefde,

Johan en Annemie Persyn Declercq

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en je wenst jouw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat jouw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

 

Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • complex trauma
 • English
 • online training
 • Recent

Why are toxic relationships so painful to become narcissistic free?

Do you have someone in your life who you want to love, get along with and care about, yet …… Read More

 • Begrippen Narcisme
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

Beschrijvingen van ocpd en persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD). Obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD) wordt gekenmerkt door een inflexibele naleving van regels of systemen of een affiniteit… Read More

 • afkicken van de narcist
 • complex trauma
 • narcissist
 • online training
 • Recent
 • zelfgenezing

Toxic Relationship Expert Reveals knowledge of narcissism

Do you have someone in your life, who you want to love, get along with and care about, yet …… Read More

%%footer%%