Narcist met volledige controle over hun slachtoffer.

Narcist met volledige controle over hun slachtoffer.

Sommige narcisten houden volledige controle over hun slachtoffer. Met opzet maken ze hen afhankelijk, zodat ze het slachtoffer kunnen beheersen en zodat de slachtoffers hen niet zullen verlaten.

Dit soort narcisten zal de slachtoffers afkeuren als ze hun eigen geld verdienen of iets doen dat hen meer vrijheid geeft.

Ze willen volledige controle over hun slachtoffers hebben en dat doen ze met financiën en andere verantwoordelijkheden in het huishouden.

Ze willen dat je het gevoel hebt dat je het niet zonder hen kunt redden.

Het rechtsysteem gebruiken

Sommigen gebruiken ook het rechtsysteem om verder controle te hebben over hun slachtoffers. Wat precies relevant is in een familierechtszaak is een beetje een grijs gebied. Als er rechters zijn die niet goed zijn toegerust om met de nuances van een misbruikrelatie om te gaan, hebben slachtoffers geen controle over hoeveel intieme details van hun privéleven de narcist uitsmeert in de rechtszaal. Dit is natuurlijk erg vernederend voor een slachtoffer. Bedoeling is natuurlijk dat je je zelfcontrole verliest.

“Gedestabiliseerd zijn, schreeuwen, huilen en al dat soort dingen, is eigenlijk gewoon een manier waarop jouw trauma zich uitdrukt. Maar rechters kunnen dit niet (willen) weten. Het is jouw plicht om echt te leren hoe je jezelf in de juiste situatie kunt presenteren.” Dit kun je door de raadgevingen van Rebecca Zung te volgen.

Psychologisch en emotioneel misbruik

Waar sociale status van bijzonder belang is (ook gebruikelijk bij narcistische persoonlijkheden) en openlijk misbruik kan leiden tot reputatieschade, verlies van inkomsten of zelfs arrestatie als dit wordt gemeld, kan fysiek geweld minimaal zijn of helemaal geen factor. In plaats daarvan wordt de controle vaak uitgevoerd op manieren die alleen kunnen worden omschreven als  psychologisch en emotioneel terrorisme, wat veel moeilijker te bewijzen is.

Wanneer ze voor het eerst de gedragsveranderingen van haar partner opmerkt, kan een vrouw zich onrustig voelen, maar de behandeling die de narcist geeft, zal in haar ogen waarschijnlijk niet onmiddellijk scheiding rechtvaardigen. 

Haar partner kan een vriendje zijn, een samenwonende partner of een liefhebbende vader voor hun kinderen. Hij kan een goede zoon zijn voor zijn ouders, een ijverige werknemer of misschien een betrouwbare werkgever van anderen of een pijler van de gemeenschap. Hij heeft misschien nooit zijn hand naar haar opgestoken en kan vaak charmant en charismatisch zijn. Anderen zien het goede in hem, zij ook en waarschijnlijk geeft ze veel om hem.

Om deze reden, wanneer haar partner voor het eerst een vreemde episode van controlerend gedrag begint te vertonen, zal deze hypothetische vrouw in ons voorbeeld – en inderdaad elke vrouw – in eerste instantie hoogstwaarschijnlijk excuses aanbieden.

De controle kan overwegend  financieel / economische misbruik zijn, of seksueledominantie, of dreigen met het in gevaar brengen van  emotionele of fysieke veiligheid van uw kinderen (of iets anders dat je nauw aan het hart ligt) en misschien fysiek geweld of bedreigingen ervan, of een combinatie van al deze kunnen ook aanwezig zijn. 

De dreigementen zijn misschien eerder impliciet dan expliciet.

Vanwege hun vaagheid roepen ze een staat van angst en ongerustheid op, d.w.z. ‘als je x, y en z niet doet, wacht je maar, je zult er spijt van krijgen. Kijk maar wat ik kan doen ‘. Dit is het emotionele en psychologische terrorisme.

Niet-gewelddadige vormen van mishandeling en dwang leiden vaak tot psychologische effecten op de lange termijn die vergelijkbaar zijn met die bij overlevenden van foltering: Daders zullen een opzettelijke poging doen om de wil van een individu te laten instorten, wat uitputting en zwakte veroorzaakt, verminderd geheugen, angst en hulpeloosheid – en zelfs in de ergste gevallen psychotische reacties.

Het onvermogen om gewoon weg te lopen kan onlosmakelijk verbonden zijn met de hoeveelheid ‘macht’ die een misbruiker heeft, want als iemand een goede sociale status heeft, is het vaak veel moeilijker voor anderen om te geloven wat er achter gesloten deuren gebeurt. 

Het is dubbel zo moeilijk als de partner een juridische professional is of gemakkelijk toegang heeft tot advocaten, omdat ze kunnen proberen vrouwen het zwijgen op te leggen. De dreigementen in dit geval zijn misschien directer: ‘Vertel het aan iemand en ik ruïneer je voor de rechtbank.’

Dwang controle over het slachtoffer gekend bij de dader

Uit het meeste onderzoek blijkt dat daders zich ervan bewust zijn dat hun gedrag dwingend is en een duidelijk doel voor ogen hebben, namelijk macht uitoefenen over het slachtoffer. Auteur en expert, Evan Stark (2007) legt uit dat dwangcontrole wordt gebruikt om potentiële conflicten of uitdagingen voor het gezag van een dader te onderdrukken, en niet ontstaat als gevolg van conflicten of stress.

Er wordt erkend dat misbruik iedereen kan overkomen van elke sekse.

Echter  vrouwen hebben meer kans  op meer misbruik en geweld en worden eerder onderworpen aan dwang- en controlerend gedrag (Dobash & Dobash, 2004; Hester, 2013; Myhill, 2015; Myhill, 2017).

Om zelfs maar een kans tegen hen te hebben om recht te krijgen in de rechtbank is het een absolute vereiste dat je eerst je trauma moet verwerken. Dit kan betekenen dat je naar een therapeut gaat, of jezelf voldoende tijd geeft om te verwerken wat er met je is gebeurd. Maar als je onvoorbereid de rechtszaal binnengaat, zonder te weten hoe je met je emoties om moet gaan, zal de misbruiker waarschijnlijk de volledige controle hebben.

Een manier om emotioneel voorbereid te worden, is door controle te krijgen over hoe u de misbruiker visualiseert. 

Hoe groter je ze in je geest waarneemt, hoe meer kracht je ziet dat ze hebben. Je dient ze dus zo klein en grijs mogelijk te visualiseren.

Als hij echt zo groot en slim was, zou hij wereldheerschappij hebben, en dat doet hij niet. Hij heeft zoveel ervaring dat hij een beetje een expert is geworden. Maar dat betekent niet dat je hem helemaal niet kunt laten ontsporen.

Wees niet bang om alles te gebruiken dat tot uw beschikking staat. 

Er is een kans dat je nog steeds een traumatische band hebt met je ex, en ze zullen proberen erop in te spelen, zodat je niet de volledige waarheid vertelt over hun misbruik. Of sommige mensen hebben misschien het gevoel dat ze de betere persoon moeten zijn en moeten vergeven en vergeten.

Maar trap er niet in. Iedereen bevindt zich ergens op de narcistische schaal, en dat betekent niet dat je een slecht persoon bent, omdat je af en toe profiteert van het zelfvertrouwen, de manipulatie en het ego in jezelf. 

Het kan een achtbaan worden als je gerechtigheid zoekt over de manier waarop de narcist je behandelt. 

Als je je sterk genoeg voelt om het na te streven, zou je dat absoluut moeten doen. Maar pas op dat je het verleden onder ogen moet zien en dat dat waarschijnlijk pijnlijk zal zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het systeem niet tegen je is. Je moet gewoon slim en sluw zijn. En hoe vaak de misbruiker je ook probeert te ondermijnen en al het goede werk dat je hebt gedaan om er overheen te komen, ongedaan maakt, begin jezelf niet opnieuw in elkaar te slaan.

Als je onaardig tegen jezelf bent, voel je je angstiger en raak je nog meer gedestabiliseerd. Als je die stem in je hoofd hebt, ben je nog minder voorbereid en klaar voor je rechtszitting, en denk je dat hij gaat winnen – en je wil niet dat hij wint.

Meestal behoudt de narcist de volledige controle uit angst bij het slachtoffer voor volgende zaken:

Reputatie

Misschien is ze een zakenvrouw, advocaat of zelfs een raadgever of psycholoog en schaamt ze zich diep dat ze in deze situatie terecht is gekomen. Ze is bang dat dit haar reputatie of bedrijf zal aantasten.

Ze zou kunnen vrezen dat de betrokkenheid van de politie ertoe zal leiden dat haar misbruiker zijn baan verliest en op zijn beurt een langdurige impact kan hebben op hun gezamenlijke financiën en status. Dat kan mogelijk gevolgen hebben voor de kinderen.

Buren

Ze is misschien bang dat een gemarkeerde politieauto opduikt en de gordijnen van de buren trillen. Misschien wonen ze in een welvarend gebied waar ze gelooft dat dit nooit iemand anders zou overkomen.

Financieel

Ze heeft misschien geen geld beschikbaar voor een langdurig hotelverblijf. Als ze naar een vriend of het huis van de ouders ontsnapt, kunnen ze ook worden bedreigd of gehinderd door de misbruiker, dus veel vrouwen willen ze er niet bij betrekken.

Tegenbeschuldigingen

Het kan ook zijn dat hij heeft gedreigd dat als ze de politie durft te bellen, hij haar zal “betalen” of zegt dat hij tegenbeschuldigingen zal indienen.

Politie

Bovendien weet ze dat zij (en kinderen als ze die hebben) allemaal nog zullen moeten samenwonen in de dagen die onmiddellijk volgen op een melding. Als de politie de dader niet beveelt het huis te verlaten of hem te arresteren, zal hij haar / hun ongetwijfeld levensgevaarlijk verwonden omdat ze hem hebben aangegeven, zodra de politie vertrekt.

Timing

Misschien maken de kinderen belangrijke examens af. Dan is de timing dus verkeerd, omdat dit op de lange termijn gevolgen zou hebben voor hun studie en cijfers.

  • Ze is misschien bang dat ze niet zal worden geloofd of dat de politie niet effectief zal reageren.
  • Bovenal mag ze hopen dat als ze maar blijft zwijgen, dat hem zal stoppen. Ze kan hopen dat ze na verloop van tijd de zaken in der minne kunnen regelen. Wat nooit zal gebeuren.

Angst en schaamte zijn een belangrijke factor in de reden waarom veel gevallen van misbruik en verkrachting binnen het huwelijk niet worden gemeld. Vaak is het pas wanneer een vrouw een complete zenuwinzinking heeft door de  gasverlichting  en stress, of een fysieke aanval krijgt die zo schadelijk is dat dringende medische behandeling in een ziekenhuis nodig is, dat veel misstanden überhaupt aan het licht komen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees