Zal een normale relatie me bevredigen na narcistisch misbruik.

Ik hoor vaak van kennissen dat ze niet zeker weten of een ‘normale’ relatie hen zou kunnen bevredigen.

Ze zijn bang dat ze nooit iemand anders zullen vinden die dezelfde soort opwinding en stimulatie kan bieden als de narcist in hun leven.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is gemakkelijk om deze perceptie van ‘opwinding’ te romantiseren binnen een narcistisch misbruik relatie.

Het voelt goed. Het is plezierig en het is moeilijk om van weg te lopen.

Maar de waarheid is dat dit een symptoom is van traumabinding. Dit is een regelrechte verslaving aan het drama van narcistisch misbruik.

Het verschilt niet veel van verslaafd zijn aan drugs of alcohol.

Liefde die nooit kan gevonden bij narcisten

Wat de meeste overlevenden niet beseffen, is dat als ze eenmaal de narcist uit hun leven hebben gehaald en hun traumareactie(s) beginnen te stabiliseren, ze normale relaties en de soort liefde, de stabiliteit en de verbindingen krijgen die NOOIT kan worden gevonden bij narcisten.

Je begint te voelen vanuit je hart in plaats van een gekaapte amygdala.

Zo’n normale relatie overtreft ver alle hoeveelheid verslavend plezier dat kan worden gevonden in de hoogte- en dieptepunten van een gewelddadige relatie.

De overgang naar een normale relatie was buitengewoon moeilijk.

Ik moet bekennen dat ik aanvankelijk de liefde van mijn partner voor mij onderdrukkend vond.

Bovendien wilde ik ervoor wegrennen. Het narcistisch misbruik heeft me bang gemaakt voor een normale relatie. Ik vertrouwde hem volledig (omdat we elkaar kenden sinds we heel jong waren), maar ik vertrouwde de situatie niet.

Na een abnormale relatie te hebben gehad (dat was helemaal geen relatie), voelde een normale relatie zich verdacht.

Hij deed de verwachte dingen, zoals het telefoonnummer van mijn moeder vragen, evenals het telefoonnummer van mijn beste vriend, dus als hij geen contact met mij kon opnemen, zou hij een contactpersoon hebben.

Dat is wat normale mensen doen, maar voor mij was dit gewoon bizar. Na een tijdje vergeet je dat er typische verkeringsrituelen zijn. Je vergeet ook andere dingen. U bent niet verplicht om in de pas te lopen met de wensen van de NPD. Je hebt iets te zeggen. U mag kiezen hoe u uw relatie voert. Je hebt een stem, een mening, een stem. En het is belangrijk.

uit de relatie stappen met de narcist ingestorte narcist, normale relatie

Het kostte me veel tijd om openlijk te kunnen communiceren – om mezelf te zijn.

Hij moest er echt aan werken om me hardnekkig uit de kast te halen, en daarvoor zal ik hem altijd dankbaar zijn. Een nauwe band met iemand met NPD dwingt je om je eigen fundament te leggen. Ik creëerde een enorme innerlijke wereld waartoe alleen ik toegang had tot het portaal. In deze wereld hield ik mijn verhalen voor mezelf. Het was een verborgen ruimte waar de echte ik bestond.

In het NARP herstelprogramma worden leden begeleid door dit proces van loslaten en naar voren stappen naar een normale relatie van intense liefde, respect, wederkerigheid en vertrouwen.

En ja, als iemand struikelt, zijn wij er altijd om ze op te trekken en ze voorzichtig weer op weg te helpen.

Vind het programma en andere bronnen door te zoeken op “narcisme.blog herstel”.

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.