Een narcist is iemand met een zeer ongewoon gevoel van recht.

Hij of zij geeft de schuld aan anderen van hun problemen.

Hij of zij is manipulatief en heeft geen empathie.

Narcistische mishandeling kan mentaal, fysiek, financieel, spiritueel of seksueel zijn.

Als je een gewelddadige relatie hebt gehad met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, zul je weten dat niemand begrijpt waar je doorheen gaat, tenzij ze het zelf hebben meegemaakt.

In dit fragment uit haar boek You Can Thrive After Narcissistic Abuse (Watkins november 2018) beschrijft Melanie Tonia Evans een narcistische relatie …

Vrijwel niemand heeft enig idee in eerste instantie wat er gebeurt  in een narcistische relatie.

U ziet dat de mensheid er nooit goed over is geïnformeerd.

De meesten van ons hebben de neiging om te denken dat narcisten slechts egocentrische mensen zijn met overmatig opgeblazen ego’s, die verliefd op zichzelf zijn, maar we kunnen later ontdekken dat dit niet de waarheid is.

Het is vaak pas nadat we aanzienlijke narcistische mishandeling hebben ervaren, hulp en oplossingen nodig hebben om onszelf, ons leven en onze ziel te redden, dat we ons realiseren dat er mensen zijn die heel anders met ons verbonden zijn.

Velen van ons hadden misschien nooit gedacht dat we mensen zouden tegenkomen die geen spijt of schuld voelen voor hun daden, en die alles zullen doen om de eisen van hun ego te bevredigen door geld, aandacht, contacten, seks te vergaren, aandacht en bezittingen – allemaal zonder erbij stil te staan ​​hoe hun acties anderen kunnen beïnvloeden.

We missen de middelen om te begrijpen hoe deze mensen denken, omdat we zelf niet zo denken.

Helaas, als het gaat om intieme relaties, heeft een andere factor die narcisten toelaat anderen te grijpen, te misbruiken, te ondermijnen en te uit te buiten tot het niveau waarop hun leven bijna volledig is vernietigd, haar oorsprong in wat ons van jongs af wordt verteld: dat ons leven delen met een partner alles is.

Inderdaad, religieuze huwelijksgeloften zoals de christen ‘tot de dood ons scheidt’ zijn voor veel mensen ingebakken overtuigingen.

Vrouwen, historisch gezien, werden opgevoed om te geloven dat ze ‘een man nodig hebben’ en mannen werden opgevoed om te geloven dat ze het ‘hoofd van het huis’ waren.

Hoewel narcisme niet genderspecifiek is, hebben  ingewortelde waarden zoals het aanbieden van onbaatzuchtige dienstbaarheid zonder gezonde persoonlijke grenzen te hebben – soms tot het uiterste van het martelaarschap – ertoe geleid dat mensen hun macht hebben overgedragen en anderen hebben toegestaan ​​het te misbruiken.

Voor veel mensen begon mishandeling thuis bij de geboorte.

Als je bent opgegroeid met narcisten in je familie van herkomst, is het misbruik je bekend.

Het is alles wat je misschien gekend hebt om je rechten en stem te laten plunderen.

Als we een narcistische of emotioneel beschadigde ouder of familielid hadden, was het nooit gemodelleerd voor ons hoe we ons eerst volledig en solide konden voelen voordat we een relatie met een andere persoon hadden.

En daarom lopen velen van ons op latere leeftijd een groot risico om vast te houden aan de mythe dat een andere persoon ons op een of andere manier zal ‘voltooien’, ondanks de dreiging van misbruik.

In intieme relaties kunnen we dankbaar aanvaarden wat voor kruimels aan genegenheid we ook ontvangen.

We kunnen proberen het beeld van de ‘droompersoon’ te redden.

we hopen dat de narcist zal veranderen.

Desondanks verwerpt de narcist voortdurend de waarheid dat hij of zij onze levens, geestelijke gezondheid en ziel vernietigt.

In zaken of vriendschappen met narcisten worden we ervan overtuigd dat ze iets in ons leven zullen brengen dat we misschien niet alleen kunnen krijgen zoals vooruitzichten, mogelijkheden, succes of plezier.

Instinctief voelen we echter dat er allerlei soorten drama zullen opduiken en dat de problemen zullen beginnen na een tijdje. 

Liefs xx

 

Annemie Persyn Declercq

 

paperback       e-book

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!