Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De zondebok, de gouden persoon en de narcist

De zondebok is de persoon die de schuld krijgt voor de fouten. Ook voor de overtredingen of fouten van anderen, vooral als het voor de ander uitkomt om morele verantwoordelijkheid te vermijden door te beweren dat hij de schuld van de zondebok is.

De narcist heeft twee gezichten. Alles en iedereen is zwart of wit.

Het bewonderingsgezicht of gouden persoon zijn degenen die de narcist met aandacht overladen en doen wat de narcisten willen. Ze zien hen als goed. Narcisten zullen deze idealiseren, waardoor deze mensen steeds meer doen voor de narcist die gelooft dat de narcist echt is.

Maar omdat narcistische mensen vastzitten in hun gedragspatronen en ongelooflijk moeilijk te behagen zijn, kan zelfs de gouden persoon worden gedevalueerd en weggegooid en de zondebok worden.

Het jaloerse gezicht van een narcist is voor degenen die hun eigen geest hebben, de mensen die tegen de narcist ingaan. Narcisten devalueren soms hun hele leven de zondebok. De narcist vindt dat mensen die niet doen wat ze zeggen slechte mensen zijn. Het zijn degenen die ze niet kunnen vertrouwen. Daarom moeten ze hun best doen om hen tot scapegoat te maken om de controle te behouden.

de zondebok
Klik voor meer info

Soms kan de narcist de zondebok idealiseren als hij de zondebok beschouwt als een plezier voor de narcist.

De definitie van de zondebok is iemand die is toegewezen om alle schuld op zich te nemen, om de reden te zijn achter eventuele gezinsuitval, alles wat niet gaat zoals de narcist wil, het kan iedereen binnen het gezin overkomen.

Dit kan zich ook afspelen in een werkomgeving wanneer de baas één persoon de schuld geeft voor alle fouten, zelfs fouten die niet zijn gemaakt.

Binnen de dynamiek van het gezin, vrienden of werk zal de narcist zijn uiterste best doen om een ​​leger van handlangers, de vliegende apen, te verzamelen om mee te doen aan de spelletjes van de narcist en meer cognitieve dissonantie bij de zondebok te veroorzaken.

Zondebokken zijn meestal, empathisch, rechtvaardigheidszoekers, wilskrachtig, emotioneel reactief, zelfbeschuldigend en internaliserend, beschermend voor anderen.

De narcist kan de zondebok een rebel noemen.

Als een narcist niet beschaamd, beschuldigd, veroordeeld of bekritiseerd wil worden voor de dingen die hij doet, dan vindt hij een zondebok om hem te beschamen, de schuld te geven, te oordelen of te bekritiseren, om te ontsnappen aan de verantwoording voor de dingen die de narcist doet, zodat de scapegoat onder de eventuele gevolgen lijdt.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees