Categorieën
Familie groeitaak Recent René Girard video

De macht van de zondebok in de narcistische familie. Deel 3 video

De kracht en macht van de zondebok in de narcistische familie. Hoewel de sterke punten van de familie zondebok een doel wordt voor de narcist, zijn ze ook hun redding.

Zondebok kenmerken die hem of haar uitgekozen maken door de narcistische ouder.

  1. sterke wilskracht
  2. empathisch
  3. rechtvaardigheid zoekende
  4. internaliseert schuld
  5. emotioneel afwachtend.
  6. zeer gevoelige
  7. beschermend voor anderen
  8. de zondebok heeft autoriteit
  9. zorg en rekening houdend met anderen
  10. opvallende verschillen in zekere zin

Het gekozen doelwit heeft meestal empathie, veerkracht en is authentiek in hun integriteit.

Ze zijn aangenaam, vriendelijk en plichtsbewust voor een fout, waardoor ze een ideale prooi vormen voor sociopathische roofdieren. Ze zijn open en bereid om andere perspectieven te overwegen. De narcistische leiders en hun aanhangers misbruiken hen gemakkelijk.

Dit is zeer bedreigend voor een groep die het beste werkt zonder integriteit of eerlijkheid.

Dit zijn allemaal eigenschappen waar narcisten naar op zoek zijn om hun slachtoffers te verstrikken, maar natuurlijk beseffen de meeste narcistische groepen dat dergelijke kwaliteiten deze slachtoffers ook krachtig maken. Waarheidsvertellers worden over het algemeen als zondebok behandeld in groepen waar de toxiciteit onder het oppervlak zit.

De Verlossing van de narcistische familie door de zondebok.

Kinderen van narcisten zijn opgeleid tot de familieregel ten koste van alles. Zo’n regel kan zijn voor het gouden kind onderdanig zijn, hem of haar erkennen als de pater familias, het superieur prinsje. Dit uitdagende systeem van de familie wordt beschouwd als een heiligschennis, en zij roept op tot een moedige beweging weg van huis naar de wildernis van de wereld.

Hoewel de sterke punten van de familie zondebok een doel (mikpunt) zijn voor de narcist, zijn ze ook haar redding.

Haar vermogen om te zien en samen met haar wens voor rechtvaardigheid, goedheid, recht en gerechtigheid stelt haar in staat stellen te ontsnappen van de familie tirannie, terwijl anderen niet. Het gouden prinsje verdrinkt ten slotte mee met de narcist in haar of zijn despotisme en dwingelandij dat hij of zij als vlooien meedraagt.

En haar vaardigheid voor empathie, dus in tegenstelling tot die van de grandioze en meedogenloze narcist, geeft de zondebok de mogelijkheid om gezonde en bevredigende relaties buiten haar gezin van herkomst te vormen.

https://videos.files.wordpress.com/ThC26Bkv/de-intensieve-macht-van-de-zondebok-in-de-narcistische-familie.mp4

Dat is precies de kans, de bevrijding, de transformatie en verlossing om los te komen.

Wanneer het zwarte schaap een gemeenschap, validatie en middelen vindt om zichzelf te helpen gedijen na de ervaringen van vervolgd en vervreemd te zijn, komen ze opnieuw in contact met de verbluffende eigenschappen die hen in de eerste plaats tot doelwit maakten.

Wees gerust, karma komt wel voor diegenen die tegen hen samenspanden – en roofdieren worden altijd op den duur blootgesteld. De zondebok in de narcistische familie kan en zal boven de samenzwering uitstijgen – en ze kunnen toch sterker worden. Het zou geweldig zijn als je de kracht had om de narcist te verlaten en niet langer de illusies van liefde voor hem of haar lijdt.

Er is absoluut een detox-proces (ontwenningskuur) om weg te gaan van narcisten, waaronder het vinden en loslaten van onze innerlijke trauma’s waarop ze ons steeds opnieuw triggeren.

UMC Utrecht Hoe kunnen we u helpen?

Ga naar deel 1

Ga naar deel 2

Boeken over trauma

Manieren om je innerlijke kind te helpen

Het familiesysteem soms het ziekste systeem

Een andere, holistische visie is niet zo vreemd – over lichaamsgerichte therapie!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren